Destanlar yatağı yurdumun güzel çocukları beni tanımak ister misiniz?

Bana; kahraman,cesur,yiğit ve gazi manalarına gelen Turgut Alp derler.Osmanlının ilk dönemine damga vurmuş biriyim.

Osmanlı Devletinin kurucusu Osmangazi'nin yakın silah arkadaşı,aynı zamanda Kayı Boyu'nun önderliğini yapan Osmangazi'nin babası Ertuğrul Gazi'ye en yakın isimlerden biri olarak bilinirim.

İnegöl Tekfuru Aya Nikola'nın Türklere düşmanca hareketleri nedeniyle Osmangazi tarafından İnegöl'ün fethi ile görevlendirildim.

Köftesi ve mobilyasıyla meşhur İnegöl'ü 1299 yılında fethettim.İnegöl'ün fethiyle Osmangazi'ye büyük bir moral kaynağı oldum.

İnegöl, yeşil Bursamızın en şirin ilçelerimizden biridir.Tarihte İnegöl'ün adı Angelacoma diye de geçer.Hele Oylat Kaplıcalarının adını çok duymuştum.Sanayisiyle Bursa'nın en büyük ilçelerinden biridir.Böyle bir ilçenin fatihi olarak anılmak benim için bir mutluluk kaynağıdır.

Her Türk genci ülkesine hizmet etme aşkıyla yanar.Milletin huzuru,güveni ve refahı için sorumluluk alır.Ben de sorumlulukların en büyüğünü aldım.

Konu vatan olunca akan sular durur.Vatan bizim kutsal değerimizdir.Bizim kimsenin bir karış toprağında gözümüz yoktur ama bizim toprağımızda gözü olanın gözlerini oyarız.

Her daim devletimin ve büyüklerimin yanında oldum.İlerleyen yaşıma rağmen Orhan Gazi'nin yanında Atranos(Orhaneli)'nin fethine katıldım.Orhaneli'nin alınmasıyla Bursa'nın fethine katkı sağladım.

Bursa ve civarında fetih deyince akla ilk gelen isimlerdenim.

Ömrümün sonlarına doğru tasavvufa merak sardım.Tasavvuf,insanın kendini dünya nimetlerinden soyutlayıp Allah'a adama sanatıdır.Tasavvuf merakım nedeniyle Bursa'nın ve Osmanlı'nın manevi mimarlarından elinde tahta kılıncı ve müritleriyle Bursa'nın fethine katılmış evliyalardan Geyikli Baba'nın arkadaşlarının arasına katıldım.

Hatta Bursa Hisar içi bölgesinde en bilinen cadde olan Kavaklı Caddesine ismini veren ağacın dikilme sürecine sebep olan Orhan Gazi ile Geyikli Baba arasındaki görüşmeye aracılık ettim.

Geyikli Baba gibi ben de hayvanları çok severim.Onlara gözüm gibi bakarım.Onlar susuz ve aç kalmasınlar diye yol kenarlarına su kabı ve yiyecekler koyarım.Bilirim ki hayvanları seven insanları da sever.

124 yaşımda vefat ettim.Türbem fethini gerçekleştirdiğim İnegöl'e 17 km uzaklıkta olan Turgut Alp köyündedir. Bursa Merkez'e 57 km uzaklıktadır. Biraz engebeli bir arazi üzerine kuruludur ve 732 metre rakıma sahiptir.

Bu arada ünvanımdan da bahsetmeden geçemezdim.çok usta savaş baltası ile kılıç ve ok kullanıcısı olduğum için bana Alp ünvanı verilmiştir.Tabiki o zaman ki savaşlar silah gücüyle değil bilek gücüyle yapılıyordu.Güçlü ve kuvvetli biri olduğum için Alp soyadını bana yakıştırdılar.

Her zaman kılıcımı hak ve adalet için salladım.Mazlumun yanında oldum.Zulme başkaldırdım.

Benim yaşadığım yöre Turguteli olarak da bilinir.Yöre benim adımla anılır.İnegöl'ü fethettiğim için töre gereği İnegöl ve çevresinin yönetimi Osman Bey tarafından bana dirlik olarak verildi.Böylece İnegöl ve çevresinin yönetiminden sorumlu oldum.

Turguteli yöresinde bulunan eski köyler İnegöl'ün fethinden sonra ilk yerleşik düzene geçen yörüklerin yerleşim yerleridir.Yöre halkı her zaman bana derin bağlılık hissetmiştir.Hayatım boyunca Turguteli diye anılan bu yöreden hiç ayrılmadım.Vasiyetim gereği Turgutalp Köyüne defnedildim.

Köy halkı her sene adıma pilav günü düzenler.

Önceleri beni Bursa'da ve İnegöl'de pek az kişi tanırdı.Diriliş Ertuğrul ve Kuruluş Osman dizileriyle tanınmaya başladım.

Türbeme akın akın ziyaretçiler gelmeye başladı.Sevgili çocuklar beni de ziyaret edeceğiniz günü sabırsızlıkla bekliyorum.