Ahmet Türkel ve Ahmet Akyollu ikilisi, İnegöl'de eğitim ve öğretim tesisi yaparak halkın hizmetine sunmakta da seçkin örnek olmuştur. Söz gelimi:

a- İnegöl Endüstri Meslek Lisesi'nin inşası b- İnegöl Lise binasının inşası

c- İnegöl Akşam Kız Lisesi'nin inşası

İnegöl Endüstri Meslek Lisesi'nin inşaatına başlamak için Ahmet Türkel'in önerisi doğrultusunda İnegöl Belediye Başkanı Ahmet Akyollu, inşaata başlamadan önce devlet-millet iş birliğini sağlamak üzere bir "Okul Yaptırma ve Yaşatma Derrneği " kurmuş; İnegöl'ün eşrafından bir kısım hayır sahiplerini, bu dernek çatısı altında buluşturmuştur. Ardından da ilçe çapında bağış kampanyası açarak halktan önemli miktarda bağış toplanmasını sağlamıştır.

Ankara ayağında ise İnegöl kökenli Bursa AP milletvekili Ahmet Türkel, kendisi gibi Bursa millet vekili ve de Milli Eğitim Bakanı olan İbrahim Öktem (1961-1964) nezdinde gerekli teşebbüslerde bulunmuş ve İnegöl Endüstri Meslek Lisesi'nin yapımı için bir miktar ödenek tahsis ettirmiştir.

1965 Yılına gelindiğinde yeni kurulan hükümette Milli Eğitim Bakanlığı'na gelen Cihat Bilgehan nezdinde de gerekli teşebbüse geçmiştir. Ahmet Türkel, 25 Ağustos 1965 tarihinde 300. 000 TL. tutarında yeni bir tahsis yaptırarak İnegöl Endüstri Meslek Lisesi inşaatı, tamamlanmıştır.

23 Eylül 1965 tarihinde İnegöl Endüstri Meslek Lisesi: Ağaç işleri -Tesviye ve Metal işleri olmak üzere; üç bölüm halinde öğretime açılmıştır. İnegöl lise binsının inşaatı, Ticaret Bakanlığı'na gelen İnegöl kökenli Bursa millet vekili Ahmet Türkel'in teşebbüsleri sonunda hükümetin 1967, proğramına alınmıştır.

Orhan Dengiz'in milli eğitim bakanı olduğu bir dönemde İnegöl Lise binasının inşaatı, tamamlanmıştır. Yeni inşa edilen lise binası, 27. 09. 1968 tarihinde Ticaret Bakanı Ahmet Türkel'in ve Bursa valisi Ertuğrul Ünlüer'in hazır bulunduğu bir törenle İnegöl lisesi, öğretime açılmıştır.

Ticaret Bakanı olarak İnegöl Lisesi'nin öğretime açılış merasiminde bulunurken hiç şüphesiz, 1934-1935 ders yılı sonunda İnegöl Orta Okulun'dan mezun olduğu günleri ve arkadaşlarını hatırlamıştır.

Çünkü onun okuduğu İnegöl Orta Okulu, 1933 Yılında İnegöl Belediye Başkanı Ali Reşit Alp'in önderliğinde halkın yaptığı bağışlar ile inşa edilmiş ve halkın hizmetine sunulmuştur. İnegöl Kız Meslek Lisesi'nin inşaatı, 1976 Yılı hükümet proğramına alınmış ve bir "tip okul projesi" ne dayalı olarak dördüncü Demirel koolisyon hükümetinde İzmir millet vekili ve Milli Eğitim Bakanı olarak görev alan Ali Naili Erdem zamanında 15. 11. 1976 tarihinde tamamlanarak öğretime açılmıştır

İnegöl Kız Meslek Lisesi, aslında ilk defa, 1943 Yılında İnegöl' de Çınarlar Altında Türk Ocağı binası olarak inşa edilmiş olan iki katlı binada öğretime başlamıştır.

Başlangıç yıllarında iki yıllık Akşam Kız Enstitüsü olarak öğretime açılmış olan bu okulun öğretim süresi, 1974-1975 yılından itibaren üç yıla çıkarılmıştır.

Diğer yandan bu dönemde yine Ahmet Türkel'in girişimleri sonucunda 1967-1968 ders yılında Yenice ve Kurşunlu beldelerinde inşaatı tamamlanan orta okullar da öğretime açılmıştır. 1973-1874 yılında da Tahtaköprü Beldesi'nde ortaokul binası tamamlanarak bu belde de orta öğretim başlatılmıştır

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR