İnegöl Yöresinde söylenen bazı Ninnileri paylaşacağız bu yazımızda:

Ak kundakta belediğim - Ninniler ile uyuttuğum-Umutlar ile büyüttüğüm - Ninni yavrum ninni!-Uyusun da büyüsün ninni - Tıpış tıpış yürüsün ninni!

Oylat'ta kurdum salıncak - Eline verdim oyuncak; Oğluma babası bisiklet alacak - Ninni yavrum Ninni!

Çalkan İnegöl Çalkan - İnşaalah, Oğlum olur kaptan; Bursa'da Emir Sultan - Oğluma himmet etsin Haktan- ninni!- Ninni yavrum nini! - uyusun da büyüsün ninni!

Nini desem dağlar uyuır - Dağlarda laleler büyür; Benim yavrum şimdi uyur- Nini yavrum ninni!

NİNNİLER ÜZERİNDE KISA BİR DEĞERLENDİRME

Edindiğimiz bilgiye göre: "Ninni" söcüğü, Farça'da ekmek anlamına gele "Nan" kelimesi ile Arapça' da iyelik zamiri olan "y "kelimesinin birleşmesiyle oluşmuştur. "Evladım, bana Allah tarafından verilmiş bir lutfudur ve bir ikramdır ; katımda onun, ekmek kadar kutsal ve yüksek değeri vardır. "şeklinde açılımı yapılabilir.

Yüce yaratıcıya karşı teşekkür babında anneler tarafından evladını uyuturken tekrar edilen bir gizemli ve de sırlı bir kelimedir "ninni "...Unutmayalım ki "uyku ", her canlı varılığın büyümesi ve de gelişmesi için mutlak bir gereksinimdir. Fakat şunu da bilmeliyiz ki "uyku", aynı zamanda her canlı için yarı ölüm halidir. Uyunur fakat uyanılmaya bilir; hayat böyle bir şey.

Bebeğin, büyümesi ve gelişmesi için yemek kadar, su kadar uyku da gereklidir. Ama o da yarı ölümdür.

İşte bu nedenle kendinden bir parça olan anne, evledıını uyuturken yaratıcıyla şuur planında bütünleşerek ve de ona teşekkürler sunarak çocuğunu "Ninniler" ile uyutmaktadır.

"E...!; E.... !; E...! " harflerini tekrar edilmesiyle oluşturan nakaratın açılımı ise: "Evladım!; Evladım!; Evladım!" şeklinde hem annenin, çocuğuna karşı duyduğu derin sevginin ve hem de güçlü aidiyyet duyğusunun ifadesi olarak söylenmiştir.

Ninnilerde söylenen "Hu" kelimesi, "Allah" lafzının karşılığı olarak söylenmiştir. Çünkü bir anne, bir evlada sahip olabikmek için herşeyden önce Allah'a muhtaçtır.

Sağlıklı olarak onu dünyaya getirmesi, besleyip büyütmesi için de yine Allah'a muhtaçtır.

Bundan dolayı anneler, ninnilerinde daima yaratıcısını hatırlamış ; bir sevgi yumağı içinde evladını eşiyle paylaşmış; onun sağlayacağı ekonomik katkı ve desteği ninnilerine koyarak çevresine yansıtmıştır.

Çünkü çocuk, anne ve babaının oluşturdukları sevgi yumağı içinde büyürse sağlıklı gelişir ve de hayatta başarılı olur.

"İnci boncuk, güzel çocuk!- Uyu benim oğlum çabuk!- Hu, Hu, hu, hu, hu!- Sen birsin, sen bilirsin ya Allah! Ya Hay, Ya kayyum!