İnegöl Belediye Bandosu, ilk defa 1929 Yılının Haziran ayında Vehbi Güven tarafında "İnegöl İdman Yurdu Spor Kukübü" nün bünyesinde kurulmuştur.

Bando ile ilgili ilk çalışmalar, eski askeri bando şeflerinden "Sarhoş İbrahim Bey " diye şöhret bulan zatın, sözkonusu spor kulübünde verdiği müzik ve noto dersleri ile başlamıştır.Kulüp başkanı Vehbi Güven, sponsor olarak bu çalışmaları, güçlü bir şekilde desteklemiştir.

1940 Yılına gelindiğinde; "İnegöl İdman Yurdu Spor Kulübü'nün yaptığı genel kurul toplantısında - İnegöl Belediye Başkanlığı'nın isteği üzerine- bando ve müzik çalışmaları, "İdman Yurdu Spor Kulübü" bünyesinden çıkarılarak İnegöl Belediye teşkilat bünyesine aktarılmıştır. Sponsor olarak bando çalışmalarının giderlerini İnegöl belediyesi karşılamıştır.

1990 Yılına gelindiğinde ise İnegöl Belediye başkanı Cemal Arık Bey'in girişimi ile İnegöl-Bamdo çalışanları, Haziran 1990 tarihinden itibaren belediye kadrosuna alınmış ve 6 kişiden oluşan bir "Nefesli Gurup" oluşturulmuştur.

Günlük belirli bir proğram dahilinde müzik çalışmaları yapan bu nefesli gurup, resmi bayramlarda hükümetçe ve belediyece yapılan açılış törenlerinde ve hükümet konağı önünde yapılan bayrak çekme ve indirme merasimlerinde "İnegöl-Bamdosu", önemli hizmetler yapmıştır.

Kenan Kahraman tarafından hazırlanan "Geçmişten Günümüze İnegöl " isimli eserde (s. 139-140) görüldüğü üzere; İnegöl Bandosu, kadrosu genişletilmiş olarak, çalışmalarına ve başarılı hizmetlerine devam etmektedir.

BELEDİYE BAŞKANI KEMAL ÖZKAN VE İNEGÖL MEHTERİ

İnegöl Mehteri, 1959 Yılında belediye başkanı olan Kemal Özkan'nın himayesinde kurulmuştur. Daha sonra; 1963 Yılında İnegöl belediye başkanı olan Ahmet Akyollu, kendi başkanlığında: Sabri Erçoban, Fahri Özşen, Mehmet Ali Sal ve Nihat Ulu'nun oluşturduğu bir heyet aracılığı ile "İnegöl Mehteri'ni Koruma ve Yaşatma Derneği"kurulmuştur.

Bu dernek aracılığı ile İnegöl Mehter çalışmaları, kısa bir zaman içinde süratle gelişmiştir. İnegöl Mehteri, yurt içi ve yurt dışı turnelere katılarak başarı madalyaları almaya başlamıştır. Diğer taraftan "İnegöl Mehteri " örnek alınarak bir çok il ve ilçede mehter takımları oluşturulmaya başlanmıştır. Bu arada "İnegöl Mehterini Yaşatma Derneği" adı, değiştirilerek, yapılan faaliyetlerin tümünü kaplaması amacıyla: "İnegöl Tarihi Folkloru ve Mehteri Koruma ve Yaşatma Derneği" şeklinde değiştirilmiştir.

1980 Yılına kadar İnegöl Mehteri, yurt içinde ve yurt dışında yapmış olduğu çalışmalar ile büyük başarıların altına imza atmıştır. Yurt içinde bir çok il ve ilçe merkezinde İnegöl Mehteri, örnek alınarak yeni organizasyonlara gidilmiştir.

Ancak 12 Eylül 1980 İhtilali gerçekleştikten sonra; dernek faaliyetlerine kısıtlamalar getirilmiş ve Bülend Ulusu Hükümeti tarafından "İnegöl Tarihi Folkloru ve İnegöl Mehteri Koruma ve Yaşatma Derneği" dışında kalan ve mehter ile ilgili olan diğer dernekler, kapatılmıştır.

İhtilal sonrasında estirilen sosyal nitelikli bu kasırğa, sakinleştikten sonra; İhsan Varışlısoy, söz konusu dernek yönetimini ele almış ve İnegöl Mehteri'nin, ülke içinde ve ülke dışında büyük başarılar kazanmasını sağlamıştır. Çünkü İhsan Varışlısoy(1946-1991), bu konuda büyük gayretler sarfetmiştir. Özel kıyafetleri, uyğun araç ve gereçleri ile son derece dsiplinli, çalışkan 60 kişiden oluşan bir mehter takımı ortaya çıkarmıştır.