18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 101. Yıldönümü, ilçemizde Cuma günü çeşitli etkinliklerle kutlanırken, en anlamlı kutlamayı İstaş Kentaş Ortaokulu gerçekleştirdi.

İnegöl Garnizon Şehitliğinde sabah gerçekleştirilen anma programıyla başlayan kutlamalar, İstaş Kentaş Ortaokulu'nun düzenlediği kutlama programıyla devam etti.

Şehitlikte düzenlenen törende, Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenkleri anıta bırakılıp şehitlerimiz için Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi. Buradaki anma töreninin ardından protokol, vatandaşlar ve şehit yakınları İstaş Kentaş Ortaokulu'nun düzenlediği törene geçti.

Okul idaresi, öğretmenler ve öğrenciler Çanakkale Zaferi'nin 101. yıldönümü kutlamalarına öyle bir hazırlanmış ki ben dahil herkesin ağzını açık bıraktı.

Muhteşem bir kutlama programı hazırlayan okul, misafirlerini okul bahçesine maketten yapılan 'Çanakkale Şehitleri Anıtı' ile karşıladı. Anıtın yanında duran temsili askerler ise 15 yaşında gönüllü asker olarak cepheye giden askerleri anımsattı.

Kutlama programı çerçevesinde 'Çanakkale Zaferi Sergisi' de izlenime açılırken, salona giren konukların yakalarına Çanakkale Savaşında şehit olan İnegöllü 141 şehidin isimleri asılarak, Çanakkale'deki şehitlikten getirilen topraklar hediye edildi.

Düzenlediği programla Çanakkale ruhunu konuklarına yaşatan okul, herkesin takdirini kazanırken, programda sahne alan öğrenciler ise canlandırmalarla büyük zaferi gözlerde yeniden canlandırdı.

Programda Okul Müdürü Orhan Erdoğan'ın yaptığı konuşmada çok anlamlıydı.

'Tarihi şan ve şerefle dolu büyük Türk milletinin vatan sevgisinin şahadetle imtihan olduğu Çanakkale Zaferinin bir yıl dönümünü daha kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz' diyerek konuşmasına başlayan Erdoğan'ın;

"Bir milletin hayatının tamamı yetiştirmiş olduğu kahramanların ihtişamlarının toplamı demektir. Bu nedenle aziz Türk milleti kendine güven, milletine inan, ezik durma, boynunu bükme Çanakkale'yi unutma. Kaynaklarımız Türkistan, köklerimiz Söğüt, kollarımız Çanakkale ve gövdemiz Türkiye'dir. Çanakkale'de dibe yolladığın düşman gemilerinin dumanı henüz dağılmadı. Başaramayacağın hiçbir şey yok" şeklindeki sözleri ders verir niteliğindeydi.

Çanakkale ruhunu yaşatan İstaş Kentaş Ortaokulu Müdürü Orhan Erdoğan'ı, okulun öğretmenlerini ve öğrencilerini düzenledikleri muhteşem programdan dolayı tebrik ediyorum.

Köşe yazımın son kısmında, 14 ay boyunca hem karada hem de denizde cereyan eden, metre kareye düşen sekiz bin mermiyle, tarihin en dar alanda yapılmış en kanlı savaşı unvanını taşıyan Çanakkale Muharebesinde, İnegöl'ün en fazla şehit veren ilçelerden olduğunu hatırlatmak istedim.

500'den fazla şehit veren İnegöl'ün, en fazla şehit veren köyü ise Şehitler'dir. İnegöl'de en fazla şehit vermesi nedeniyle Doma olan köyün ismi değiştirilmiş ve 'Şehitler' adı verilmiştir. Bunun yanı sıra; Çanakkale'de şehit olanların yaş ortalamasının 25-26 olduğunu da hatırlatmak isterim. Ruhları şad olsun!