Farklı kültürlere ait renklerin bezediği, zengin demografik yapısıyla bölgenin cazibe merkezlerinden biri olan, ticari hayatın hareketliliği ve bünyesinde barındırdığı marka değerleriyle örnek şehir İnegöl'ümüz, tarihin dönüm noktalarına şahitlik etmiş, Osmanlı'nın filizlenerek 3 kıta yedi iklime yayıldığı kuruluş toprakları üzerinde yer almış, İstiklal ve istikbal mücadelesinde canlarını hiçe sayarak şehadet mertebesine ulaşan kahramanlarıyla yeni bir devletin kuruluşuna ve yeniden bir milletin DİRİLİŞİNE öncülük etmiş kadim bir kent.

İNEGÖL BİZLER İÇİN BİR SEVDA

Bu kadar özelliği kendi iç yapısında barındıran bir şehirde yaşamak gerçekten herkese nasip olmaz. Şöyle bir baktığımda İnegöl dışına her çıktığımda içimi bir hüzün kaplar. Zor zapdederim yüreğimi, bir an önce İnegöl'üme dönmek isterim. O dönüş yolunda İnegöl yazısını gördüğüm o anki heyecanı tarif edemem sizlere. Ne bileyim bu bir sevda galiba... Doğup, büyüdüğüm birçok anı yaşadığım bu aziz şehirde olmak beni her zaman mutlu etmiştir. Merkeziyle, kırsal mahalleleriyle, saklı kalmış doğal güzellikleriyle, sosyal hayatıyla ve insanlarının cana yakınlığıyla İnegöl bir başka güzel.

"İNEGÖLLÜYÜM" DİYEBİLMEK

Şimdi diyebilirsiniz bu kadar şeyi söyledekten sonra konuyu nereye bağlayacaksınız. İnegöl, sıradan bir Anadolu şehri değil. Bunu öncelikle belirtmek isterim. Allah'ın bu şehre bahşettiği bu kadar güzelliğin boşuna olmadığını düşünüyorum. İnegöl, bizlere bu kadar güzellikler sunarken, acaba bizler İnegöl için neler yapabiliyoruz. İnegöl'ümüze sahip çıkabiliyor muyuz. Balkanlardan, Kafkaslardan, Anadolu'nun dört bir tarafından göçüp gelenlerin oluşturduğu bu kadim şehirde yaşarken, canı gönülden içimizden gelerek İnegöllüyüm diyebiliyor muyuz. Bence ilk önce bu kente sahiplenerek, değer katarak ve güzellikler sunarak işe başlamalıyız. Hadi gelin hep birlikte göğsümüz kabara kabara avazımız çıkana kadar İnegöllüyüm diyelim.

İNEGÖL ARAŞTIRMA MERKEZİ

Birçok önemli medeniyete ev sahipli yapmış, 5000 yıllık bir geçmişe sahip bu kadim şehre sahiplenirken, çok önceden beri içimde olan ve hayata geçmesini çok istediğim bir konuyu da sizlerle paylaşmak isterim. Biliyorsunuz,

Osmanlı hanedanın ilk şehidini olan BAY KOCA, şu an Hamzabey mahallemizdeki türbesinden bize selam durmakta. İnegöl'ü fetheden komutanımız TURGUTALP ise adını verdiği köy olan Turgutalp mahallemizde türbesinden bize vakarlı bir duruş ile bakmaktadır. Maneviyatın zirvesindeki önemli şahsiyet BABASULTAN (Geyikli Baba) bizleri seyrederken, İstanbul'un Fethine mazhar olmuş, Fatih Sultan Mehmet ve II.Bayezid devrinin seçkin devlet adamlarından olan İSHAK PAŞA nasıl unutulur. Ya KASIMEFENDİ.

İşte dört bir tarafımızı çevreleyen bu önemli şahsiyetlerin gölgesinde bir çınar ağacının esintisi ile gönülden bağlı olduğumuz İnegöl'ümüzde artık kaybolmaya yüz tutmuş ya da yitip gitmiş somut ve somut olmayan kültürel değerleri üzerine araştırmalar yapıp yayın haline getirerek, bu değerleri gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla İnegöl Araştırma Merkezinin kurulmasının zamanı geldi de geçiyor kanısındayım.

ARTIK BU KADİM ŞEHİR İÇİN BİRLİK OLMA ZAMANI

Bu merkezin, İnegöl'ün kaybolan kültürüne ait değerleri araştırarak, farkındalık ortaya koyacak yayınları kente kazandırma noktasında önemli bir işlevi yerine getireceğine yürekten inanıyorum. Beyin fırtınası yaparak çözüm yolları üretecek bu merkezde konunun uzman kişilerinin yer alması büyük bir elzem olacaktır. Bu konuda İnegöl'ümüz önemli değerlere sahip. İnegöl'de yaşayan veya dışarda bulunan birçok uzman araştırmacıya sahibiz. Artık bu kadim şehir için birlik olma zamanı. Bu merkezin, İnegöl'e çok şeye katacağına inancım tam.

ÇINARLARALTI DERGİSİ YOLUNA DEVAM ETMELİ

Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim ki İnegöl Kent Müzesi çatısı altısında gönüllü isimlerin mutfağında yer aldığı ve akademisyenlerin de yazılarıyla destek vererek İnegöl'ün önemli değerlerine dokunulduğu Çınarlaraltı Dergisi hala hafızamın en özel yerinde saklı duruyor. 2.sayıdan sonra bir daha çıkmayan bu özel derginin yeniden yayın hayatına devam etmesi bu kadim şehir için olmazsa olmaz konulardan biri olduğunu düşünüyorum. İnegöl Araştırma Merkezine artı bir değer katacak böyle bir derginin oluşumu İnegöl'ün tarihine farklı bir perspektif kazandırarak, yerel tarihimizeyeni bir soluk getireceği kanısındayım.

HER ŞEY HAYAL KURMAK İLE BAŞLAR BİLİYORSUNUZ

Tarihe ışık tutacak, sürekli yeni çalışmaların peşinde koşacak İnegöl Araştırma Merkezi,üniversite başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler ile birlikte faaliyetlerini yürütecek bir mekanizmaya dönüşürse, bu oluşumun İnegöl'e önemli kazanımlar bırakacağı düşüncesindeyim. Ayrıca Arşivlerde, kütüphanelerde, merkez ve kırsal mahallelerde kısaca İnegöl'ün araştırılmamış her yerinde kayda alınabilecek değerleri bir define avcısı gibi bulup çıkaracak, bunları bir kuyumcu hassasiyetiyle işleyecek ve toplanan bu bilgileri kimi zaman yayınlara dönüştürecek bir merkezi hayal ediyorum. Her şey hayal kurmak ile başlar biliyorsunuz. Bu konuda Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan bir merkez var ve inanılmaz iyi işler çıkarıyorlar. Umarım bu güzel şehirde, geçmişimize yön vererek, bugüne ve geleceğe daha sağlam adımlar atmamızı sağlayacak İnegöl Araştırma Merkezi kurulur ve kadim şehir İnegöl için güzel çalışmalara imza atar.

Tarihin tüm güzelliklerini yaşamanız dileğiyle, kalın sağlıcakla.