Bizi Ramazana ulaştıran Rabbimize sonsuz hamdu senalar, Onun kutlu nebisi Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa'ya, Ademoğluna verdiği nimetler adedince salat selam olsun.

Cenabı-ı Hak insanoğlunu 'ahseni takvim' üzere yani en güzel yaratılışla yaratmıştır. Bu ifade Yüce Kitabımızda Tin suresinde geçmektedir.

Tin suresi vettini vez- zeytuni.. diye başlayan suredir.

Bu surede Rabbimiz 4 şeye yemin etmektedir. Bunlar; İncir, zeytin, Sina Dağına ve Emin Belde yani Mekke. Ardından şüphesiz biz insanı en güzel bir biçimde yarattık ayeti geçer.

Sizlere bu yazımızda zeytin, incirin insanın en güzel yaratılışıyla ne bağı var sorusunun cevabını vermeye çalışacağım.

Tefsir usulünde siyak-sibak dediğimiz bir ayrıntı vardır. Buna ayetlerin öncesi ve sonrasıyla bağlantı kurmak diyelim. İncir ve zeytinle insanın en güzel biçimde yaratılmasının arasında bir bağ vardır.

CENAB-I HAKK, İNCİR VE ZEYTİNLE BİZE NE ANLATMAK İSTİYOR?

İlk araştırmamda incirin ve zeytinin insanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini bulmuştum. Derslerimde de öğrencilerime bu şekilde anlatıyordum. Ancak daha sonra daha yerinde bir tefsir ile karşılaştım.

İncirin ve zeytinin bağışıklık sistemini güçlendireceğini eski zamanlarda bilemeyebilirler. Her çağda ve her insanın anlayabileceği bir yorum olmalı. Bu sebeple aşağıdaki tefsir daha kabule şayan..

NEDEN İNCİR VE ZEYTİN?

İncir, kabuğu ne kadar ince olursa içi o kadar tatlı olan bir meyvedir. İnsanoğlu da en güzel bir yaratılışa incire benzeyerek ulaşır.

İncir gibi içinin tatlı ve şifalı olmasını isterse bedenini dünyevi unsurlarla kabalaştırmamalı. Çünkü, senin bedensel konforun seni özünden uzaklaştırır.

Ramazan ayının bizim incire benzememize büyük katkısı vardır. Oruç bedeni zayıf düşürür ama ruhunu güzelleştirir.

Zeytin, çekirdeği ve dış kabuğuyla benzerlik taşıyan nadir bir gıdadır. Zeytinin rengi ne ise çekirdeğinin de rengi odur. Hurmada da böyle benzerlik var.

Ayette zeytinin örnek olarak verilmesinin hikmeti: "Ey insanoğlu! En güzel yaratılışa sahip olmak istiyorsan zeytin gibi ol. Yani için dışın bir olsun. Dürüst ol."

Böyle olursan hem kendine hem de başkalarına faydan olur. Bu zeytin gibi şifalı olmak anlamına gelir. Zeytinyağı insanın iç organlarını temizleyen, ilaç karışımlarında kullanılan bir yağdır. Şifasını anlatmak bizim işimiz değil ama şunu diyebiliriz. En faydalı yağ, zeytinden elde edilir.

Ademoğlu önce incir gibi olmaya yani bedenine değil ruhuna yatırım yaparak içini güzelleştirmeye gayret etmeli.

Böyle olamıyorsa en azından çekirdekle kabuğun renk benzerliğinde olduğu gibi yani zeytin gibi olmalı. İçi ve dışı bir olmalı.

Muhabbetle kalın..