Dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotu, Cumhuriyet kadını ve Atatürk'ün manevi kızı Sabiha Gökçen'i hem doğum hem de ölüm yıl dönümünde saygı ve sevgiyle anıyoruz. Ruhun şad olsun güzel gülüşlü kadın (1913-2001).

1938 yılında, beş gün süren Balkan turuna tek başına çıkan Gökçen, artık tüm dünyada 'Göklerin Kızı' olarak ün salmıştı.

Ankara'da bulunan Balkan Paktı heyeti üyeleri, Sabiha Gökçen ile tanıştıktan sonra, kendisini uçakla başkentlerine davet etti. Bu davet üzerine Sabiha Gökçen, 1938'de uçağıyla beş günlük bir Balkan Turu'na çıktı. Atatürk'ün özel arzusu üzerine bu turu yanına bir makinist dahi almadan, tek başına gerçekleştirdi.

Vultee tipi bir uçakla İstanbul'dan Atina'ya, ardından Sofya ve Belgrad'a ulaştı. Bu tur sırasında Sabiha Gökçen'e Yugoslav Genelkurmay Başkanı "Beyaz Kartal" nişanı verdi.

Özel istek üzerine Bükreş'te bir de gösteri uçuşu yaptı ve 22 Haziran'da turunun 6. Gününde İstanbul'a indi. Bu tur, basında büyük yer edindi. Her yerde Sabiha Gökçen'den "Göklerin Kızı" diye bahsediliyordu. Bu kez ünü tamamen dünyaya ulaşmıştı işte.

UTANMA DUYGUSU......

Muhtemelen 1930-1940 lı yıllara ait bir fotoğraf. Pantolonda kaç yama var ama gayet rahat bir şekilde stüdyoda fotoğraf çektiriyor, pantolonundaki yamalardan ve üst başının çok düzgün olmadığından hiç utanmıyor.

O zamanlar UTANMA DUYGUSU yok mu idi ? Vardı tabii ki...

Hem de bugünlerden çok daha yaygın ve muhafazakar bir utanma duygusu vardı ve de HAYA denirdi o duyguya. Lakin bugünün utanma duygusu ile o günlerin Hayası değer yargıları açısından çok farklıydı.

O yıllarda hırsızlıktan, yalan söylemiş olmaktan, rüşvet almaktan, irtikaptan, ihtilastan haya duyulurdu, ar edilirdi. Namuslu adamın elbisesinin yamasından utanılmazdı.

Bu devirde ise ahlak değer yargıları değişti, daha da doğrusu ahlak kavramı yok oldu gitti. Şimdi fakirlikten utanılıyor da namussuzluktan hiç utanılmıyor.!