Şimdi diyeceksiniz neren çıktı bu ders meselesi. Ders ve Turgutalp, yanında bir de türbe kelimesi. Bu üç kelimeyi şöyle bir araya getirdiğimizde çokta hoş oluyor bence. Neden olmasın, belki de hep ötelenen, hep dört duvar arasında tarih ve coğrafya derslerini yapma zorunluluğundan bizleri kurtarır diye düşünüyorum bu fikir. Hadi gelin artık hep birlikte tarihimize dokunmaya ve tarihimizin sesine kulak vermeye başlayalım.

İNEGÖL'ÜN FATİHİ TURGUTALP

Turgutalp... İnegöl'ün fatihi...Osmanlı'nın kuruluş yıllarında bu topraklarda cirit atmış, Ertuğrulgazi ve Osman Gazi'nin yanında birçok cenge katılmış, gözü pek, cesur ve atılgan bir asker. Bu kadar maharetli bir komutanın İnegöl'ü Bizans Tekfuru Nikola'dan alarak Osmanlıya kazandırdığını biliyor muyuz? Ve bu alperenin kendi adıyla anılan Turgutalpköy'de metfun olduğunu biliyor muyuz? Kimimiz olur mu ya bilmez miyiz derken, çoğunluğumuz ise hadi ya der gibi içinden geçiriyor diye düşünüyorum. O kadar uzağız ki tarihimize elimizin altındaki değerlerin kıymetini bilemiyoruz. İnegöl'de yaşayan birçok insan maalesef zamanlarının bir bölümünü bu değerlere ayırmakta zorlanıyor galiba.

TURGUTALP TÜRBESİNİ ZİYARET EDELİM

Turgutalpköy'de İnegöl'ün fatihi Turgutalp'in metfun olduğu türbeyi görmek isteyenler için adres tarifi de yapabilirim. Cerrah parkını geçip devam eden yolu takip ettiğimizde karşımıza Turgutalpköy çıkıyor. Köyün meydanından sağa giden yolu takip ettiğinizde sizi Turgutalp Türbesi karşılıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi çevre düzenlemesini bitirdi ve güzel bir görünüm kazandırdı türbeye. Yakın zamanda türbe elden geçirilecek. Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş ve ekibine şükranlarımı sunuyorum. İnşallah türbeyi de Turgutalp'e yakışır hale getirirler. Çok zor değil, İnegöl'ün saklı kalmış güzelliklerini keşfederek Turgutalpköy mahallesine gidebilirsiniz. Lütfen bir hafta sonu çocuklarınızı alıp, tarihe dokunma adına Turgutalp'in Türbesini ziyaret edin.

"İNEGÖL'ÜMÜZÜN DEĞERLERİNE YOLCULUK" BAŞLIYOR

Bu arada tarihi değerleri gelecek nesillere aktarmak adına "İnegöl'ümüzün Değerlerine Yolculuk" sloganıyla başlatılacak Tarih Gezisinin müjdesini de buradan vermek isterim. İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban güzel bir projeye imza atıyor. Tarih gezileri kapsamında 18 yaş ve üstü her İnegöllü Kasım Efendi Türbesi, İshakpaşa Külliyesi, Turgutalp Türbesi, Baykoca Türbesi, Samsa Çavuş Türbesi, Sungurpaşa Türbesi ve Babasultana götürülüyor. Bugün itibariyle başlayacak bu gezilerin tarihe dokunma adına çok anlamlı bir işlevi yerine getireceği düşüncesindeyim. Gerçekten yaşadığımız coğrafyanın, mukim olduğumuz yerleşim yerinin geçmişine ışık tutmak, onu bugüne yansıtmak ve geleceğe aktarmak büyük bir elzem bizler için.

EĞİTİM CAMİASI HAREKET GEÇMELİ

Şimdi gelelim yazının başlığına. Evet yine söylüyorum İnegöl'de yaşayan çocuklarımızın ve gençlerimizin yaşadıkları yerin tarihini bilmeden, coğrafi yapısını tanımadan büyümeleri, perspektif sahibi olmadan geniş fotoğrafı görmeden ileri gitmeleri çok zor kanısındayım. Bence bizler şu an bunun sancısını çekiyoruz. Telefon merakı, tablet hastalığı, televizyon bağımlılığı bizleri esir aldı. Bırakın artık bu yapay bizleri körelten, bizlerin kafalarını esir alan ne idüğü belirsiz teknolojik aletleri.

İNEGÖL'ÜN TÜM DEĞERLERİNİ KUCAKLAYALIM

Gelin İnegöl'ün 95 kırsal mahallesine dokunun. Çok zor demeyin bizler, o kadar zor denilen şeylerin üstesinden geliyoruz ki, bir ovayı, dereyi, platoyu, bitki ve ağaç türlerini göremeden büyüyen bir nesil olmasın derdindeyiz. Bu kadar güzellikleri içerisinde barındıran İnegöl'ümüzün güzel bir yerinde mukim olan Turgutalpköyüne gelin bir gün zaman ayırın derim. Özellikle buradan tüm okullarımıza, müdürlerimize ve tarih öğretmenlerimize de sesleniyorum. Gelin bir dersinizi de burada yapın. Burada başlayacak bu dersin bir dinamo etkisiyle İnegöl'ün tüm değerlerini kucaklayacağına yürekten inanıyorum. Gelin artık harekete geçelim. Gelin artık tarihimizle barıştıralım bu yeni neslimizi. Uzaklarda aramasınlar bazı şeyleri, yanı başında olan ama farkında olmadıkları bu eşsiz zenginlikleri onlara tanıtalım artık.

Gelin artık hep birlikte tarihimize dokunalım...