Yetmişli yıllar İnegöl Ortaokulu, yazılıların klasik yapıldığı, yazılı sorularının sınavın başında öğretmenlerce okunup öğrenciler tarafından da yazılı kağıtlarına yazılıp sonra sınava geçildiği günler. Doğal olarak konu sınav olunca da herkesin acele ettiği dakikalar.

Öğretmen soruyu okudu, devam edecek "İki nokta üst üste." dedi, bir öğrenci seslendi "Hocam ben iki noktayı alt alta yaptım mahsuru olur mu?" "Yok oğlum ne fark edecek?" dedi ki sınıfta gülüşmeler başladı.

İZ BIRAKAN İNEGÖLLÜLER

AHMET ÖZARAS: Gazeteci, cemiyet adamı, sporcu 1926 yılı İnegöl doğumludur. İlk ve ortaokul eğitimini İnegöl'de aldı. Uzun yıllar futbol oynadı. Okul numarası olan 26 rakamı "26 Ahmet" lakabı olarak hayatı boyunca devam etti. İnegöl İdmanyurdu takımının önemli sporcularından biri idi. Futbolculuk sonrası İdmanyurdu takımında antrenör ve yönetici olarak hizmetini sürdürdü. İnegöl Belediyesi'nde yirmi yıl, İnegöl Malmüdürlüğü'nde geçen beş yıl toplam yirmi beş yıl memuriyet sonrası emekli oldu. Emeklilik sonrası ilçemizde arzuhalcilik yaparak hayatını sürdürdü. Aynı zamanda iyi bir müzisyendi. Akordeon, saksafon gibi müzik aletlerini çalabiliyordu. Uzun yıllar yerel gazetelerde köşe yazıları yazdı. Yine uzun yıllar Bizim İnegöl Gazetesinin Neşriyat Müdürlüğünü yaptı. Bunların dışında 1971 yılında İnegöl Kız Sanat Okulu Yaptırma ve Yaşatma Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyeliği, Mahmudiye Mahallesi Kuran Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyeliği gibi görevlerde karşımıza çıkmaktadır. 2013 yılında İnegöl'de vefat etti.

Kaynakça : Yerel Gazeteler Arşivi

4

NİYAZİ ÖZBİL: Uzun yıllar İlçe Ziraat Odası Başkanlığı yapan Özbil 1944 yılı İnegöl Süpürtü Köyü doğumludur. İlkokulu köyünde okumuştur. 1966 yılında 22 yaşından itibaren Süpürtü Köyü Muhtarlığı Azalığı ve Köy Kooperatifi Başkanlığı yaptı. Tarım ve ziraat yaparak hayatını sürdürdü. 1980 yılı İnegöl Ziraat Odası Yönetimine girdi. 24 Şubat 1984 tarihli kongrede İnegöl Ziraat Odası Başkanı oldu. Birinci dönemi olarak adlandıracağımız bu dönem1991 yılına kadar sürdü. İkinci dönemi ise 27 Şubat 1999 tarihli kongrede başladı. 20 Ağustos 2009 tarihine kadar devam etti. Bu tarihte mevcut yönetime istifasını sundu. "Çiftçinin Sesi" adlı nitelikli bir tarım içerikli dergi uzun yıllar çıkarıldı. İnegöl'de tarım şuraları topladı. Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarları organize etti. Türkiye'nin ilk Ayçiçeği Festivali İnegöl'de düzenlendi. Tarım Makine ve Ekipmanları Fuarları düzenlendi. İl Tarım Koordinasyon Kurulu Başkanlığı yaptı. Hareketli bir Ziraat Odası Başkanı profili çizince de siyasi partilerin teklifleri ile karşılaştı. 01 Kasım 1987 Milletvekili Genel Seçimlerinde IDP, 20 Ekim 1991 Milletvekili Genel Seçimlerinde DSP'nin milletvekili adayı idi. 29 Mart 2009 Yerel Seçimlerinde MHP İl Genel Meclisi adayı olsa da seçilemedi. İnegöl'de hayatını sürdürmektedir. Bunların dışında 1980'li yılların başında İnegöl Mehter Derneği Yönetim Kurullarında da görev aldı. İnegöl'de yaşamını sürdürüyor.

Kaynakça : Yerel Gazeteler Arşivi