Yaz tatilinin girmesiyle beraber (hamdolsun) çocuklarımız Kur'an Kurslarını doldurmaya başladılar.Camilerimiz olmak üzere bazı özel kurs,dernek ve yurtlarda da Kur'an dersleri veriliyor.Her türlü olumsuz propagandalara rağmen anne babalar çocuklarını Kur'an'a gönderiyorlar.Allah hepsinden razı olsun ve çocuklarını da hayırlı evlatlardan eylesin.

Geçenlerde bir kaç eğitimci arkadaşla beraber böylesi bir kursu ziyarete gittik.Hamdolsun o kurs pırıl pırıl çocuklarla dolmuştu.Hepsi de günahsız pırlanta gibi çocuklardı.Hemen aklıma Resulullah (sav) "Her doğan çocuk İslam fıtratı üzerine doğar..." hadisi geldi.Gerçekten Resululah (sav) ne güzel buyurmuş.O mucizevi manzarayı orada gördük.O çocuklar ne kadar temiz ve günahsızdı..

Kurs görevlileri -sağ olsunlar- bana çocuklarla sohbet etme fırsatı verdiler.Ben de sohbet konusu olarak o anki o güzel manzarayla uyumlu bir konu seçtim.

Şöyle ki:İki bardak su getirdim.Yanına da bir poşetin içerisine toz toprak koydum. Ve sohbete şöyle başladım:

-"Bakın gençler! Şu anda iki elimde birer bardak temiz su var.Bu temiz bardaklar adeta sizi temsil ediyor.Bakın bardağın içerisinde ne bir kir ne de çamur var."

"Gençler! Şu elimde gördüğünüz temiz bardağın birine elimdeki poşetten azar azar toz toprak döküp karıştıracağım.Bu poşetin içindeki toz toprak kötü davranış ve kötü alışkanlıkları temsil ediyor.Yani Yalan,hile,nefret,üç kağıtçılık,giybet,İftira, içki,kumar,zina v.b.

Ne kadar kötülük varsa hepsi bu poşetin içindeki toz toprak gibidir.

"Bakınız! Poşetten biraz toz toprak alıyorum.Temiz olan bardağa koyuyorum ve karıştırıyorum.Gördüğünüz gibi bardağın rengi bozulmaya başladı.Biraz daha döküyorum ve karıştırıyorum". Bardağın rengi gitgide daha da bozulmaya başladı.Bir kaç toz toprak daha attıktan sonra bardağın rengi iyice çirkinleşti.Bunun üzerine çocuklara şöyle sordum:

-"Gençler! Şu kirli suyu içmek istermisiniz?".Onlar hep bir ağızdan:

-"Hayır" diye cevap verdiler.Bunun üzerine sözlerimi şöyle sürdürdüm:

-"Bakın bu kirli bardak kötü alışkanlık ve davranışlarla kirlenmiş bir insanı temsil ediyor.Siz böyle bir insan olmak istermisiniz?".Onlar yine hep bir ağızdan:

-"Hayır" dediler.

-"Peki böyle bir arkadaşınızın olmasını istermisiniz?".Yine hep bir ağızdan:

- "HAYIR" diye cevap verdiler.

Bu sefer de diğer elimdeki temiz bardağı göstererek:

-"Bakın gençler! Bu bardak tertemiz. Niçin? Çünkü içerisine toz toprak girmemiştir.Yani Yalan,hile,nefret,üç kağıtçılık,giybet,İftira, içki,kumar,zina v.b. ne kadar kötülük varsa hiç biri girmemiştir.Siz bu temiz bardak gibi olmak istermisiniz? Hep bir ağızdan:

- "EVET "dediler.Peki bunun gibi temiz bir insan ile arkadaş olmak istermisiniz? Yine hep beraber:

- "EVET " diye cevap verdiler.

Çocuklarla sohbeti bitirip ayrılırken kendi kendime şunu düşündüm.Kurban olduğum Rabbimiz bize her şeyin ölçüsünü ne güzel vermiştir.Her konuda bize kurallar göndermiştir.Bize ne oluyor da kendi ellerimizle kendimizi kirletiyoruz.Böyle yaparken de hem kendimize hem ailemize hem de yaşadığımız topluma zarar veriyoruz.

Oysa:

-Yalan yerine insanlar doğruluğu tercih etseler,

-Hile yapacaklarına dürüst davransalar,

-Açgözlülük yapacaklarına kanaatkar olsalar,

-Ani,yanlış ve acele davranacaklarına sabırlı olsalar,

-Birbirlerinden nefret edeceklerine hep sevgi ile dolup taşsalar,

-Cimrilik yapacaklarına cömert ve paylaşımcı olsalar,

-İçki gibi akla,mala ve ailelere zarar veren haramı terk etseler,

-Kumar yerine helal kazanca yönelseler,

-Zina yerine helal evlilik yapsalar.

İnanın o zaman ne hapishanelere ne de cezalara ihtiyaç kalmayacaktır.Ve şu ayette belirtildiği gibi hem dünyamız cennet hayatına benzeyecek hem de ahirette ki yerimiz cennet olacaktır:"Rabbinin makamından korkan kimselere iki cennet vardır"(Rahman,46)