İnegöl Belediye Meclis Üyesi, esnaf, cemiyet adamı. 1946 İnegöl doğumludur. Gazipaşa İlkokulu ve İnegöl Ortaokulu mezunudur. Baba mesleği elektrik tesisatçılığı yaparak geçimini sağladı. İçinde bulunduğu topluma karşı mutlaka yapacak bir şeyi olduğunu düşünerek hareket eden bir kişiliği vardı. 1977-80 Belediye Meclis Üyesi (AP) olarak seçildiğinde otuz bir yaşındaydı. İnegöl Tarihi Mehteri Derneği Yaşatma Derneği Başkanı olduğunda ise otuz iki yaşında.

Islahatçı Demokrasi Partisi Kurucu Yönetim Kurulu Üyesidir. 1985 yılı İnegöl Elektrikçiler ve Benzerleri Derneği Kurucu Yönetim Kurulu üyesidir, 1986 yılından itibaren başkan seçildi. 1988 yılında İnegöl İshakpaşa Halk Kütüphanesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Kurucu Başkanıdır. 1990 İnegöl Kültür ve Sanat Vakfı Kurucu Yöneticidir. Uzun süre yöneticilik yaptığı İnegöl Doğanspor Kulübü'nde başkanlık da yaptı. İnegöl Esnaf Odaları Birliği Başkanı ve Bursa Esnaf Odaları Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu. Bursa Sağlık ve Eğitim Vakfı (BESVAK) Kurucu Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu 28 Kasım 1991 tarihinde 45 yaşında vefat ettiğinde de bu görevlerin tamamına yakını üzerinde idi.

Kaynakça : Yeğeni Recep Güner görüşme 29 Nisan 2016, 28 Kasım 1991 Yıldırım Gazetesi

M.ZEKİ VURAL

İnegöl Orta Mektebi Kurucu Müdürü. 1885 yılı İzmit doğumludur. Darülfünun Edebiyat Şubesi 1913 yılı mezunudur. Daha önce Zonguldak Maarif Müdürlüğü yapmıştır. İnegöl'e gelmeden önce Bursa Muhtelit Orta Mektep Müdürüdür. 1932-33 öğretim yılında faaliyete geçen İnegöl Orta Mektebi Kurucu Müdürü ve Türkçe Muallimidir.

İnegöl'de görev yapmakta olduğu 21 Haziran 1934 tarihinde soyadı kanunu çıkmıştır. Bu kanun sonrasında Müdürümüz içinde 1500 madde bulunan "Öz Türkçe Kadın ve Erkek Adları ve Soy Adları" adlı bir kitap hazırlamıştır. Bu kitap ülkedeki tüm Nüfus müdürlüklerine gönderilmiş ve katalog kitap olarak kullanılmıştır. Kitap: Öz Türkçe Kadın ve erkek Adları ve Soy Adları

Kaynakça : Cumhuriyet Gazetesi Arşivinde İnegöl Sergisi Kitabı s.11,

HASAN VURANER

At araba ustası, 03.12.1929 tarihi İnegöl doğumludur. İlkokul eğitimi sonrası aile mesleği at araba imalatı dükkanında çalışmaya başladı. Bilindiği üzere at araba imalatı İnegöl'ün geçmişinde önemli bir yere sahip olduğu gibi Vuraner sözcüğü de da ulusal düzeyde de aranılan bir at araba markasıdır. Hasan Vuraner bu güzide mesleğin önemli ustalarından biri olduğu kadar ilçemizdeki son ustası da sayılabilir. Meslek önemini yitirmiş olmasına rağmen 2005 yılına kadar çalıştı. 27.05.2013 tarihinde vefat etti. At araba imalatında kullandığı malzemeler çocukları tarafından İnegöl Kent Müzesine bağışlanmıştır. Kaynakça : 24.02.2017 tarihinde oğlu Haluk Vuraner ile görüşüldü.