Zatına layık şekilde hamdu sena Allah'a, sınırsız salat ve selam yüce Resulullah'a

Hz. Ömer Efendimiz'in döneminde devlet hazinesinin kurulmasının hikmetlerinden bir tanesi şudur: sahabe efendilerimiz infaka alışmışlardı. 10 dinarı, yarın yaşayıp yaşamayacaklarını bilmedikleri için gider infak ederlerdi. Bizim gibi iki sene sonrasına bankaya para yatırmıyorlardı.

Tezgahında 10 dinar kazandıysa akşam eve giderken ailesine alınacaklar kaç para tutuyorsa onu o paradan düşer, saat kaç olursa olsun mescide gidip kalanı Hz. Ömer Efendimize verilerdi.

Bir ara Hz. Ömer Efendimizi gece geç saatlerde bile olsa elindeki 5-6 dinarı infak etmek için uyandırır hale gelmişlerdi. Sabahı neden beklemedin diye sorduğunda Sahabe Efendimiz yarın sabah namazına gelebilir miyim gelemez miyim bilemediğim için sana getirdim deyince Hz. Ömer ile birlikte bu sahabe Efendimiz ağlamışlardı.

Bu olaydan sonra infakları teslim almak üzere nöbetçi ayarlandı. Kim ne zaman infak için gelirse görevliye teslim ediyordu. * İçimizdeki Firavun, Fütuhatı Seyyid Muhammed Ruhi, s.99

Yaş 40'a gelsin umreye giderim..

Yaş 50'ye gelsin hacca giderim..

Yaş 60'a gelsin hakikat sahibi birine tabi olurum..

Yaş 35 oldu öldü gitti adam..

Hesap akıldadır; bir hakikat değildir. Nefis ve şeytan şu alemde kalıcı olduğumuz hayaliyle iş yaptırıyor.

Hedef, kariyer hesapları aklın işidir. Nefsaniyetle karışan akıl seni egonu şişirir. Hayatına hırsla devam etmeni fısıldar. Sen yaparsın. Güç elinde, senin başarılı insanlardan neyin eksik, der.

Niyetin olabilir. Bu sana yürekten bir güç verir. Ruhuna hitap eder. Manen bir enerjiyle, azimle çalışmanı yapar ve takdire rıza gösterebilir bir sistemle hayatını idame ettirirsin.

Allah, Firavun'a imkan verdi. Gücü ve kuvveti kendinden bildi. Önce kendine sonra halkına zulmetti. Yüce Allah onun ve ailesinin öğüt alması için "yıllarca süren kıtlık ve ürün eksikliği ile ceza verdi. Araf Suresi ayet 130."

Biz de ne deriz: Aman bir eksik olmasın, musibet bize uğramasın. Bir bela uğrayacak olsa feveran eder dururuz.

Nefsimiz küçük bir Firavun'dur. Terbiye olmamız, öğüt almamız için imtihanlar verir. Hastalığın da musibetin de sahibi Allah'tır. Kime kimi şikayet edeceğiz.

Öğüt alacağımız yerde isyana teşebbüs etmek nedir?

İşin hikmet ve hakikat tarafından bakmak niyetimizin halisane olup olmayacağına delalet eder. Aksi tespitlerimiz nefsimize ve şeytana hizmet eder. Muhabbetle kalın.