Bilgiye çok kolay ulaşılabilen bir çağda yaşıyoruz. Bilgiye kolay ulaşılabildiği için değerini de yitirmiş bir çağda yaşıyoruz. Henüz tam olarak başımıza geleni anlamasak da yakın zamanda; kirli bilgi ile gerçek bilgiyi ayırt etmek zorlaşacak gibi. Tıpkı gerçek balı bulamadığımız ve ayırt edemediğimiz gibi gerçek bilgiye de ulaşamayacağımız ve ulaşsak da ayırt etmekte zorlanacağımız zamanlara geçiyoruz. Kitap okuma alışkanlığımız bitiyor. Merak ettiğimiz her soruyu dönemin önemli mürşidi (!) Google'a soruyoruz. Orada bulduğumuz cevabı kaynak kabul ediyoruz. Mesela "Mevlüd kandilinde namaz" diye bir soru soralım ilk cevap veren 10 site: haber siteleri. Magazin haberleri verenler ile Mevlüd kandilinde namaz sorusuna cevap verenler aynı siteler. Kitap karıştırma, kütüphane oluşturma kültürümüz o kadar kayboldu ki yakın zamanda verilen cevapların doğruluğunu onaylayacak kaynaklarımıza ulaşmamız zorlaşacak.

Bilim çağında yaşıyoruz diyoruz. Bilgilerin doğruluğunu onaylayan insanlar maalesef İslam aleminin dışında. Böyle bir ihtiyacımızın olduğunun farkında bile değiliz. Bir Müslüman, icat yaptığı zaman, gayrimüslimlerin kurumlarına onaylatmak ve bu onay ile fikrini kabul ettirmek zorunda kalıyor. 500 sene önceki alimlerimizi okurken İslami ilimler yanında; astronomi, cebir, kimya, kelam, mantık, güzel sanatlar gibi farklı dallarda da alim olduklarını okuyoruz. Bugün geldiğimiz noktada bilgilere ulaşmak çok daha kolay olmasına rağmen bir ömür ile sadece İslami ilimlerde bile yeterli olamıyoruz. O kadar çok kirli bilgi empoze ediliyor ki alimlerimiz kirli bilgi ayıklamaktan diğer ilimlere pek fırsat da bulamıyor.

Sosyal medyada bir paylaşım etki alsın diye altına "Hadisi Şerif" yazdık mı çok beğeni geliyor. İlk paylaşım iyi niyetli olamaz; bu dine mantıksızlık karıştırmak için yapılıyordur. Ama bu paylaşımı hiç araştırmadan paylaşan, çok güzel kardeşlerimiz de oluyor ya... Bu durum cidden vahim. "Rebiyul Evvel ayına giren cennete girsin" diye dua edileceğini hadis diye paylaşanlar var. Biraz düşünsek, bu sözün; en azından gerçekliğinin araştırılmasına gerek olduğunu anlarız. Şimdi düşünün 2 kişi cennette karşılaşmış. Biri diğerine ne yaparak buraya geldiğini sorsa, o da şöyle cevap verse: "Ben küffar tarafından kuşatma altına alınmış, haklarımıza ve halklarımıza zulüm edilen bir ortamda Allah cc için savaşırken şehit düştüm ve Rabbim beni cennete koydu peki sen nasıl geldin?". Diğeri de şöyle cevap verse: "Ben de sosyal medyadan Rebiyul Evvel ayının gelmesini paylaştım, böylece hadisi yerine getirdim ve bu makama ulaştım". Sadece bu düşünce bu paylaşımın hadis diye paylaşılmış olmasını araştırmaya lüzum gerektirmez mi? Oysa Peygamber Efendimiz (sas): " Her kim benim adıma bilerek yalan söylerse, cehennemdeki yerine hazırlansın." (1) buyurarak yalan söz isnat etmenin cezasını da duyurmuştur.

Peki "google" bizi sadece İslami konularda mı yanıltabilir? Bize teoriyi bilim olarak yutturamaz mı? Hatta eşkıyayı hayırsever gösteremez mi? Şöyle bir soru sorsak "En cömert hayırseverler", bizlere kimleri gösterecektir? Kimlerin, halkın gözünde şirin gözükmesini isterse arama motoru tabi ki o cevapları verecektir. Karşınıza çıkacak ilk üç isim şunlar olacaktır: George Soros, Warren Buffett ve Bill Gates (:)). Warren Buffett büyük hayırsever (!) olarak "Bill & Melinda Gates vakfına" yaptığı MİLYARLARCA dolar ile anılır. Sahi bu vakıf ne yapıyor? Sadece Bill Gates ve Warren Buffett bağışları 100 (yüz) MİLYAR doların üzerinde. Afrika kıtasında hastalıklara karşı çalışma için kurulmuşmuş (peh). Afrika kıtasında insanların ölümüne en çok sebebiyet veren hastalık AÇLIKTIR. Bu sermaye de açlığın çözümü için fazlası ile yeterlidir. Ama dünyaya yeni düzeni kurmak için gerekli olan deneyleri rahat yapabilmenin yolu bu tür bir ambalajdan geçmektedir. Biz, fasıktan (günaha dikkat etmeyen kişi) gelen haberi bile araştırmakla (2) emrolunmuş iken; Google, BM, Çin, DSÖ gibi kurumların açıklamalarını nasıl araştırmaya muhtaç görmeyiz?

Rabbim Müslüman ilim adamlarının sayısını artırsın. Bizlere ilmi çalışmalar yapma kuvvveti ve bu çalışmaları yapanları destekleme şuuru versin. Rabbim ilmimizi artırsın. Faydasız ilimden bizleri muhafaza eylesin.

Allah'ın (cc) kulu, Ümmet-i Muhammed'den, kardeşiniz İlyas...

1. Müslim, Mukaddime, 2,

2. Hucurat suresi 6. ayet