Haberlerden haberiniz var mı? Bir tarafta durup karşı tarafa mı bakıyorsunuz yoksa, her iki tarafa da bakma imkanınız ve yüreğiniz var mı? Konu bir ama, yaklaşım muhtelif…
STV haberlerini izliyorsanız, hükümet yanlısı yargı mensupları “Yargıda Birlik” gibi bir oluşum kurmuşlar, herkesi oraya çağırıyorlar, toplantılarına bedava otobüsler kaldırıyorlar, tarafsız olması gereken makam sahipleri o toplantılara katılıp taraf belirtmeye çalışıyorlar.
Yeni Şafak gazetesini okursanız şunları öğreniyorsunuz. “HSYK seçimlerine fişleme gölgesi” başlığı altında bağımsız hakim ve savcılara asılsız ihbar ve iddialarla kumpas kuran paralel yapı HSYK eliyle yargı mensuplarını fişleyip sindirmeye çalışıyor. Paralel yapı kendilerine destek vermeye ikna edemediği yargı mensuplarının sicillerini bozmakla tehdit ediyor. Cemaat – YARSAV kardeşliği, paralel yapı mensupları HSYK’daki hakimiyeti kaybetmemek için her türlü entrikayı çeviriyor” gibi haberlere takılıp kalıyorsunuz.
Şimdi vatandaş olarak biz ne yapacağız, kime inanacağız? Hangisi doğru söylüyor?
Cemaatin programlarına her daim katılıyorsanız, zaten durduğunuz yer bellidir. Nasıl düşüneceğiniz söyleniyor, nasıl cümleler kuracağınız ezberletiliyordur. Tek yumruk olmanın başka yolu yoktur zaten. Size önceden bir takım bilgiler ulaşıyor “işin aslının ne olduğu” bildiriliyor. Karşı tarafın malum argümanlarına karşı üretilmiş şeyler oluyor bu söylenenler, hatta “şöyle şöyle şeyler olacak bak görürsünüz” deniliyor. Önceden bilgilenmenin verdiği büyük hazla geçen birkaç gün yaşıyor ve hatta bunu bazılarıyla paylaşıyorsunuz.-Yoksa ben bu kadar şeyi nereden öğrenebilirdim.
Tabi tüm bunları duymayanlar, kendisine uygun ve seviyesine göre ya da durumuna göre muamele yapıldığını bilmiyor olabilir. “Bunca yıldır katılırım hiç böyle şeyler duymadım” diyen çok saf ve temiz dostlarıma ne diyeceğimi şaşırıyorum bazen.
Biz, eğitim camiası, yargı işlerini bu kadar bilmezdik. Bilmezdik ve karışmazdık. Ülke yönetiminde yargının bu kadar etkin rol oynadığını kestiremezdik. Ne zaman ki, “özel yetkili savcılar mı mahkemeler mi ne, konuşulmaya başlandı ” o zaman bir dostumdan öğrendim. Kapatılmasına çok karşı çıkıyorlardı. Zira askeri vesayetin kalkmasında büyük rol oynamışlardı. Ben de kardeşime “bu darbe kültürüyle yetişen askerler içeriden çıkarlarsa öncelikle kimin başını alırlar? diye sormuştum. El cevap; her şeyin müsebbibi başbakanın değil mi? Eeee, başbakan bile özel yetkiliyi kaldırmak istiyor, siz niye endişe ediyor ve bu işe bu kadar müdahil oluyorsunuz” demiştim?
Demiştik ya tek yumruk olmaktan başka çare yok.
Neyse, eğer hükümet yanlısı haberleri okuyorsanız, paralel yapıya en azından sitem ediyorsunuzdur. “Vay anasını adamlara bak, neler yapıyor, diyor ve hükümetin verdiği mücadeleyi haklı buluyorsunuzdur. “Yargı bağımsızdır” sözünün yanına “hakimlerimiz, cüzdanla vicdan arasında kaldı” (eski bir yargı mensubunun sözüdür) eleştirisini da yazınca, yargı mensuplarının da etki altında kalabileceğini hatırlamakta zorlanmıyorsunuz.
“Hükümet yanlısı yargı” ibaresi kulağa hoş gelmiyor ancak halk tarafından seçilmiş bir hükümetin devleti yönetmek için çaba sarf etmesi ve milletin faydasına gördüğü kanunları çıkarma çabası yargı kapılarından dönmesi sıkıntı doğurmuyor mu sizce?
Bir tarafta olmamak “adil olmanın şartıymış” gibi hissediyor insan zaman zaman. “Bîtaraf olan bertaraf olur” diyor hakikatli bir sözde. Doğru ve olması gereken ne ise orada durursun ve yönetime katkı sağlarsın.
“Muhalefet partisi gibi bir yargı” ibaresi de gönlümüzü rahatlatmadığı gibi adil olduğuna kesin gözü ile bakamıyoruz. Haberlerin havasına bakarsanız, zaten ölümüne bir kavgaya girmişsin, işin gücün tatlı bir nasihat kültürü oluşturmak yerine devamlı olumsuzlamak. Memlekette her şeyin sorumlusu hükümeti göreceksin ve her haberinde dolaylı yollardan başarısızlıklarla dolu bir hükümet algısı oluşturmaya çalışacaksın ve dürüst olduğunu beyan edeceksin. Ben de inandım ya da ben de yuttum() deyiverir adam, şaşar kalırsın. Böyle mantığı, kim n’etsin?
“Hırsızlık vakaları yüzde bilmem kaç artı” haberi arka planda sizi nereye götürür. Bu haberi de siz yorumlayım canım.