Geçtiğimiz hafta tarımsal üretim ile ilgili yeni teknolojilerden ve bazı ülkelerden bahsetmiş ancak detaylandıramamıştım. Bu ülkelerden ilki tarımsal ihracatta Dünya lideri olan Amerika Birleşik Devletleri diğeri ise topraklarının sadece %50'sinin deniz seviyesinin üzerinde olduğu ,%20'ye yakın kısmının da doldurma olduğu ve yüz ölçümü olarak Konya'dan sadece 3000 kmkare büyük olan Hollanda.

Her iki ülkenin ortak özellikleri olmakla birlikte Hollanda Amerika Birleşik Devletlerinden yaklaşık 270 kat daha küçük bir ülkedir. Amerika'da tarımsal ölçek ekonomisinin uygulandığı büyük araziler bulunmaktadır. Ancak tarımsal üretimde ana esas birim metrekareden maksimum ürün alabilme kapasitesidir. Bu anlamda Amerika bizim için tabi ki model olabilecek bir ülke olmakla birlikte verimlilik ve bilimsel çalışma anlamında neredeyse tüm Avrupa'yı besleyen Hollanda'yı incelemek gerekmektedir. 2017 rakamları ile 100 Milyar Euro üzerinde tarımsal ürün ihracatı yapan Hollanda'nın en büyük silahı bilimsel çalışmalar. Dünya'nın dört bir tarafında tarımsal üretim ve hayvancılık üzerine çalışmaları yapıyor ve aynı zamanda teknolojiyi de satıyor.

Hollanda'nın tarımdaki başarısının ardında Altın üçgen modeli yatıyor. Çifti üretiyor, devlet teşvik ediyor, Üniversiteler verimliliği artıyor. Ar-Ge, kooperatifleşme, pazarlama, verimli üretim modeli, piyasa denetimi, yüksek kalite, yüksek teknoloji gibi faktörlerin doğru uygulanması Konya büyüklüğündeki bir ülkenin lider konuma gelmesini sağlıyor. Bazı bilgileri de başlıklar halinde paylaşmak istiyorum.

  • Hollanda on yıllardır ve sürekli olarak, tarımsal üretim zincirlerinin yenilenmesine yatırım yaparak uluslararası rakiplerinin üzerinde liderliğini sürdürmeyi başardı.
  • Hollanda, dünyanın tarım alanındaki en başarılı üniversitesi olan Wageningen Üniversite'sine ev sahipliği yapıyor.
  • Eğitim, araştırma ve nitelikli iş gücünün yüksekliği dolayısıyla dünyanın yeme-içme sektöründe önde gelen 40 şirketinden 12'sinin Ar-Ge merkezi Hollanda'da.
  • Hollanda, tarım-gıda ürünlerinin işlenmesi için makineler, robotik yumuşak meyve toplayıcıları, otomatik et ayırıcıları gibi yüksek düzeyde otomasyona sahip.
  • Hollanda, şu anda dünyanın en büyük çiçek üreticisi.
  • Seracılık tarımsal üretimlerinde önemli yer ediniyor

  • Hollanda sadece bunların üretimini ve satışını da gerçekleştirmiyor. Özellikle, "tarımsal işleme" konudaki bilgisini (know-how) de danışmanlık firmaları aracılığıyla satıyor.
  • Bu, bitki esaslı ürünlerin yanı sıra hayvancılık, kanatlı hayvan eti ve yumurta ile peynir gibi hayvansal ürünler için de geçerli şüphesiz.
  • Ülkenin topraklarının %20'si denizin doldurulması ya da bataklıkların kurutulması yoluyla elde edilmiş durumda.

Bu durumda bazı şeyleri sıfırdan keşfetmek durumunda değiliz. Amerika'daki gibi ölçek ekonomisini kullanacağımız arazilerimiz de mevcut, Hollanda gibi küçük ölçekli üreticilerimizde. Önemli olan tarımsal sistemi ortaya koymak ve bilimsel çalışmalardan ayrılmamaktır.