Büyük bir tecrübeyi aktaran bu söz rahmetli babamın da dilinde düşmezdi.

"Hayatta başımıza gelmez" diyeceğimiz bir iş olmamalı bu tecrübeye göre. Hastalık, ölüm, hasret, vuslat her neyse kaderine yazılmışsa gelir bulur.

Tabii bu olup bitenler de bizim dışımızda, bizden habersiz olmaz. Farkında olun ya da olmayın verdiğiniz kararlar kader defterindeki bir satırın altını çizer.

Anlamı insan kurar, kelimelere dökülünce kader de varmış denir.

Hayatın yolculuğunun her noktası bir ders, her virajı bir tecrübedir.

Okumasını bilenler güzel sonuçlar çıkarır, faydalı bir hayat yaşar. Lakin başına gelenleri doğru değerlendiremeyeler sıkıntılı bir ömür sürerler.

"Her şey insan için" derken, dünyanın tüm derdi, sıkıntısı bir insanın üzerine indirilmez.

Adalet üzere tecelli eden kader-i ilahiye teslim olmak, sabredip sonuca razı olmak büyük erdem.

Bela okyanusundan bir avuç alıp bedenine mesh edenler ne büyük tecrübeler edinirler.

Akıllı insanlar başkalarının başından geçenleri dinlerler. Yolunu aydınlatanlar ilim ışığı ile hedeflerine doğru yürürler.

Hayatta zahmet olacaktır elbette. Şairin dediği gibi, "Asude olam dersen gelme cihana..."

Tüm insanların gıpta ettiği konumda olan insanların bile neler çektiğini bilmek "Büyük başın, büyük belası olur." derler ya işte bu...

"Dağına göre kar verirmiş Allah..." Önceki insanlar sözün özünü söylemişler. Arkadan gelenler yol kıyısına bırakılmış bu incileri toplayacak ve hayatını değerlendireceklerdir.

Kutlu elçileriyle gönderdiği vahyin kelimeleri de Kaderin Katibinin kaleminden saçılmış mutlak ifadelerdir. O ne derse, olacak olan odur.

Hakiki mutluluk onun dedikleri içinde sabit kadem kalabilmektir. Her şeyin Ondan geldiğini bilip çalışarak elden geleni yapmak ve gerisine teslim olmak.

"Her şey insan için" tecrübesini dile getirip babamı rahmetle anarken bir cümle daha kendini hissettiriyor.

"Çalışmak insan iyi gelir düşüncelerini dağıtır" dedikten sonra "Ayağını sıcak tut, başını serin Kendine bir iş bul düşünme derin...