Rotasyon son birkaç aydır İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Şube Müdürlüklerinde yapılacak çalışmalarla tekrar gündemimizde. Okul müdürlerinin geçtiğimiz yıl yaşadığı rotasyonu, bu yıl da İlçe Milli Eğitim ve Şube Müdürleri yaşayacaktı ki son dakikada erteleme geldi.

Rotasyonlar Kaymakamlık, Cumhuriyet Başsavcılığı hatta Emniyet Müdürlüklerinde -adı rotasyon olmasa da- uygulanıyor aslında. Kaymakamlar 4 yıllık sürenin ardından tayin isterken, Cumhuriyet Başsavcıları da HSYK tarafından belli bir süre sonra başka bir ile ya da ilçeye atanıyorlar. Emniyet Müdürlüklerinde de çok uzun süre aynı ilçede kalınmadığını biliyoruz.

Hatırlarsanız hükümet rotasyonu odalar için de denedi fakat Anayasa Mahkemesi bu maddeyi iptal etti. Odalarda da 2 dönemin ardından tekrar seçilmenin önünü tıkamak isteyen yürütmeye, yargı izin vermedi.

Rotasyon Türk siyasi tarihinde belki de ilk kez bir siyasi parti tarafından uygulanacak. AK Parti, 3 yıl üst üste milletvekili, Belediye Başkanı, 5 kez de Genel Başkan olma kuralını getirerek siyasetteki rotasyonu ilk kez deneyecek. Önümüzdeki seçimlerde birçok bakan ve milletvekilinin önü siyaseten kapanacak. Eğer Başbakan Erdoğan, Çankaya'ya çıkmazsa o da rotasyondan nasibini alacak.

Ben rotasyonların sadece Milli Eğitimde değil hemen hemen tüm devlet kurumlarında hatta camilerde dahi olması gerektiğini düşünüyorum. Bir imam ya da müezzin, 30 yıl boyunca aynı camide görev yapıyor. İlçe içinde hiç olmazsa 10 yılda bir -ki o dahi uzun 7 yılın bu noktada uygun olabileceğine inanıyorum- değişmeli. Cemaat farklı isimleri tanımalı, farklı isimlerden ders almalı, ardında namaz kılmalı. İlerleyen yıllarda örneğin muhtarlar için de bir sınır konularak uygulanabilir.

BAŞTÜRK SİYASETE GİRER Mİ?

Aslında Milli Eğitimdeki rotasyondan çok merak edilen konu, Baştürk'ün başka bir ilçeye atanması ile emekliliğe ayrılıp; siyasete girip girmeyeceğiydi. Rotasyon, siyasete girmeyi düşünebilecek Baştürk için müthiş bir zamanda gelmişti. Fakat erteleme ile şimdi hesaplar değişti.

Baştürk siyasetteki ışığı görmeden görevini bırakmaz. İstifa edip aday olsa da seçilemediği takdirde görevine dönebilecek ama hem emeklilik hem de ardından siyaset içine ara vermeden girme durumu olabilecekti.

Ertelemenin Baştürk'ün hesaplarını da tekrar yapmasına sebep olacak gibi. Ben yılbaşında emekliye ayrılıp adaylığı düşüneceğini kanısındayım. Bunu sadece belediye başkan aday adaylığı olarak düşünmeyin. İlk etapta meclis üyeliği, hatta üst sıralarda yer alıp Büyükşehir meclisinde de yer alabileceğini unutmayın.

Bence Baştürk ilk senesinde Belediye Başkanlığını düşünmez. 4 yıllık meclis üyeliğinin ardından bir sonraki seçimde de en güçlü adaylardan biri olur.

.