Ergenlik döneminin en içinden çıkılmaz sorusudur "Büyüyünce ne olacağım?" kaygısı. Aslında çok basit yolları olmasına rağmen bazen başta aile olmak üzere çevrenin de baskısıyla genç hem yanlış kararlar alabilir hem de mutlu olmayacağı bir yolda hızla ilerleyebilir.

Gençlerin yapması gereken en önemli kural ilk önce kendi isteğinin ne olduğuna karar vermesidir. Sonrasında ailesine, öğretmenlerine ve çevresine sorarak çeşitli fikirler almalı ve bu fikirler ışığında gelecekte hangi işle uğraşırsa daha mutlu olacağına karar vermelidir.

Daha sonrahedefin zamanının başlangıç ve bitiş tarihlerini belirlemelidir. Zaman çok önemlidir çünkü belirlediği zamana ulaşabilecek olma düşüncesi genci motive eder. Bir hedefin zamanı belli olduğunda birey onu ertelemez ve bu süre içerisinde yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalışır.

Hedef belirlenirken gerçeklikten uzaklaşılmaması en doğrusudur. Örneğin sözelci bir öğrencinin hedefinde tıp fakültesi olması gerçeklikten uzaktır. Hedefler gerçeğe ne kadar yakınsa hedefe varma noktası o kadar kolay olur.Hedefler somut olmalı, kelimelerle ifade edilebilir olmalıdır ; "Ben X Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okumak istiyorum." gibi. Somut olmayan bir hedef gün geçtikçe zaman aşımına uğrayacak ve değişmeye başlayacaktır. Dolayısıyla bir süredir çaba harcanan birçok şey yok olacak sil baştan başlamak gerekecektir.

Ayrıca çalışma sürecindeki konuları ayrı ayrı bölerek belirli tarihlerde bitirmek de hedeflenebilir. Bu not alma süreci de en baştan çalışılan zamana kadar nasıl bir yol izlendiğini veya izleneceğini somut bir şekilde size sunacaktır. Hedeflenen meslekten kişilerle mutlaka iletişime geçilmelidir. Örneğin öğretmen olunmak isteniyorsa birkaç öğretmenle konuşulabilir. Ya da mühendis olmak isteniyorsao zaman bir mühendisle irtibata geçilebilir.

Konuşulan kişiler sizlere kendi mesleklerinin hem avantajlarını hem de dezavantajlarını söyleyeceklerdir. Tek kişiyle sınırlı kalmayıp birkaç kişiyle görüşme fırsatı yakalanabilirse meslek hakkında tarafsız bir gözlem edinilmiş olunur. Böylece seçilecek mesleğin size uygun olup olmadığı net olarak görülebilir.Hepimizin zihinleri başarı odaklıdır. Sizler belirli bir hedef oluşturursanız zihniniz onu gerçekleştirmek için uğraşacak ve sonucunda mutlaka başarı gelecektir. Ancak hedefinize ulaşma yolunda motivasyon da çok önemlidir.

Belirlediğiniz süre içerisinde motivasyonunuzun düştüğünü hissederseniz kendi içsesinizi dinlemenizi tavsiye ederim. İç sesinizle beraber hedefinizi hayal edin, o zamana kadar yaptığınız çalışmaları düşünün, bu motivasyon kaybının sadece geçici bir süreç olduğunu hatırlayın ve yolunuza devam edebilmek adına kendinize söz vererek hedefinize kilitlenin.

Hedeflerinize ulaşabilmeniz dileğiyle... Sevgiyle kalın...