Sakıp SABANCI hayattayken Televizyondaki bir konuşmasını dinlemiştim.Çok huşuma gitmişti.O konuşmada diyordu ki:"Siyasetle ilgilenmemek beni kim idare ederse etsin fark etmez.Adeta kendimizi bir koyun yerine koyup kim beni sürerse sürsün demektir".

Sakıp Beyin bu doğru yaklaşımını esas alarak kim tarafından yönetileceğimize iyice karar vermemiz gerekir.Yani hem oy kullanacağız hem de siyasetten uzak duracağız ,bu bir çelişkidir.Dolayısıyla bizi yönetecek olan kişi veya kişilerin öncelikle bizim kriterlerimize uygun olmasına dikkat edeceğiz.Hatta bu konuda bildiğimiz doğruları diğer insanlarla da paylaşmalıyız.

Siyasi fikir ve düşüncelerini açıklayan insanlara hemen şu hakaret yapılır:"Siyasetle uğraşacaksan görevi bırak, git o partinin il/ilçe başkanı ol!".Oysa bildiğim kadarıyla her il ve ilçenin sadece bir başkanı vardır. Milyonlarca insan bu göreve nasıl gelecek? Gelemeyecekse görüşlerini açıklamaya hakkı yok mudur?

Kaldı ki İslam da emri bil ma'ruf nehyi anil münker görevi vardır.Yani bildiğimiz doğruları birbirimize anlatacağız yaptığımız yanlışlıklardan dolayı da birbirimizi ikaz edeceğiz.Kur'an bu görevi çok önemsiyor.Bu konu ile ilgili birçok ayet vardır:

-"Sizden, hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülükten meneden bir topluluk bulunsun. İşte kurtuluşa erenler onlardır."(Ali İmran,104).

-"(Lokman dedi ki): "Yavrum! Namazı dosdoğru kıl. İyiliği emret. Kötülükten alıkoy. Başına gelen musibetlere karşı sabırlı ol. Çünkü bunlar kesin olarak emredilmiş işlerdendir."(Lokman,17).

-"Mü'min erkekler ve mü'min kadınlar birbirlerinin dostlarıdır. İyiliği emreder, kötülükten alıkoyarlar..."(Tevbe,71).

Kur'an ayetlerinde de görüldüğü gibi mü'minler birbirlerini uyarmak zorundadırlar.İslam dini kurulu bir düzeni değiştirmeyi ve yıkmayı "FESAT" olarak adlandırır.Ve bir çok ayette de "Yeryüzünde fesat çıkartmayın" uyarısı yer alır.

Özellikle kendilerine Müslüman diyen insanlar ülkeyi,milleti ve ümmeti düşünmek zorundadırlar.Kindar değil dindar özelliğini ön plana çıkartmaları gerekir.Mü'min olanlar bilmesi gerekir ki bir mü'minin başka bir mü'mine kin ve düşmanlık beslemesi helal değildir.Kur'an bize şöyle dememizi ister:" Onlardan sonra gelenler ise şöyle derler: "Ey Rabbimiz! Bizi ve bizden önce iman etmiş olan kardeşlerimizi bağışla. Kalplerimizde, iman edenlere karşı hiçbir kin tutturma! Ey Rabbimiz! Şüphesiz sen çok esirgeyicisin, çok merhametlisin."(Haşr,10).

Çeşitli canlı türlerinin bulunduğu yeri ziyaret eden adamın dikkatini bir şey çekmişti.Hemen hemen bir çok canlı türünün bulunduğu yerde ya etraflarında bir kafes vardı veya içine konuldukları bir kavanoz mevcuttu.Ancak yengeçlerin bulunduğu kavanozun üstünde herhangi bir kapak yoktu.Ziyaretçi adam hemen oradaki görevliye sordu:

-"Neden hepsinin üzerinde kapak var da yengeçlerin içinde bulunduğu kavanozun üzerinde kapak yok?".

Görevli biraz gülümsedikten sonra "kapağa gerek yok ki" dedi.

Ziyaretçi adamın merakı büsbütün artmıştı ve sorusunu tekrar etti:

-"Peki ama neden?".

Oradaki görevli gayet rahat bir şekilde kavanoza yaklaşarak ziyaretçi adama bu durumu izah etmeye başladı:

-"Bak,şu yengeçler çıkmak için tırmanıyorlar ama arkalarından yetişen diğer yengeçler ayağından çekerek hep beraber tekrar kavanoza düşüyorlar.Yani anlayacağın geriden gelen yengeçler tırmanan yengeçlerin çıkmasına engel oluyorlar".

Ziyaretçi adam oradan ayrılırken de bu manzara hep kafasını meşgul etti.Ve kendi kendine şöyle mırıldandı:"Bu durum biz Müslümanları ne kadar güzel tarif ediyor.Biz Müslümanların birbirimize verdiğimiz zarar kadar kimse kimseye zarar vermiyordur herhalde".

Tarihimiz Müslümanların birbirine verdikleri zararların örnekleriyle doludur.

Kur'an ve Resulullahın (sav)hadisleri/sünneti tefrikanın ,ayrılığın azap olduğunu hep dile getirmiyor mu?

İslam dininin önem verdiği en önemli konuların başında istikrar ve huzur gelmektedir.İslamın geliş amacı da zaten dünyaya huzuru ve istikrarı getirmektir.Bu nedenle bir ülkede huzur ve istikrar kurulmuşsa bunu bozmaya çalışmak büyük bir vebal ve büyük bir günahtır.

UNUTMAYIN:Sınavdaki 4 yanlış bir doğruyu götürür.Ama hayattaki bir yanlış bütün hayatı götürür.Ve artık son pişmanlık ta fayda vermeyecektir.

Abdulvasih DURAN