İnsan hayatını evreleyin deseler, kaç evredir sizce? Yaşam dönümleri nelerdir, neler bir çocuğu erişkin, bir genci ise yaşlı yapar?

Bence hayat tam da 4 evredir:

1- Hayret evresi

2- Gayret evresi

3- Sabret evresi

4- Boşver evresi

Çocukken herşey 'hayret' vericidir. Beyin, yürek ve vücut alanı küçükken herşey, herkes ne kadar da büyüktür! Anne, baba, öğretmen herşeyi bilir, bakkal amcanın bissürü parası ve çikolatası vardır, komşu teyzenin pişirdiği kurabiye hep çok lezzetlidir, dönmedolap inanılmaz kocaman ve dünya hayret verecek kadar güzeldir!

Yıllar geçer, hep bişeyler için 'gayret' dönemi başlar. Gayret et meslek sahibi ol, çalış senin de olsun, gayret et doğru kişiyi bul, çoluğun çocuğun; gayret et evin barkın olsun! Beynin, yüreğin ateş gibi olduğu, vücudun atom enerjisiyle çalıştığı, yorgunluk uykusuzluk nedir bilmediğin, gayret edersen herşeyi elde edebileceğin evredir bu evre... Sen de öyle yapar herşeye sahip olmak için gayret eder durursun.

Bu evre biter; meslek, evlilik, çoluk çocuk sahibi olursun, 'sabret' evresi başlar bu kez de. Meslek yorar insanlara, çocuklar büyür artan sorunlarına, üçüncü hatta onüçüncü gönül gözün açılır, farkındalığın artar, ülkenin haline susar sabredersin. Endişe duyarsın, herşeyin düzelmesi için; kötüler karşısında iyi kalmak; iyiliği güzelliği paylaşmak için, ertelediğin düşlerine kavuşmak için hep 'sabredersin'!

Hayatın borçları, çocukların büyüme telaşı biter, hayat sille tokat girişip yediğin kazıklar arşa ulaşır, insanların vefasız, hiçbir iyiliğin cezasız olmadığını görüp, hayatın çok da anlamlı bişey olmadığını anlarsın. Küçücük bir virüs dünya düzenini değiştirir, milimetrik bir tümör hayatını tepetaklak edebilir. O hor kullandığın vücudun, ertelediğin hayallerin isyana geçince; tüm çabaların sonuçsuz kaldığını görürsün, artık senin için 'si..tirret devresi' başlamıştır. O senin kurtarmaya çabaladığın dünyanın seni çok da takmadığını anlar, gereksiz kaygılarından, canından önemli olmayan tüm çabalarından vazgeçersin...

Ne dersiniz? 4. evreye yol yakınken geçsek sizce de iyi olmaz mı?

İnanın trenin içinde etrafın güzelliklerini seyrederek yorulmadan da, trenin içinde cansiperane koşturup anı yaşamadan da, 'o yolculuk aynı şekilde bitiyor, o tren aynı durağa varıyor.' Si..tiretseniz de, etmeseniz de...

Dr. Figen Demir Kardeş (Hunili Doktor)