Haritayı elinle kapat, Ankara'dan öteye yer beğen." Şaka olarak hemen herkesin dilinde dolaşan bu muhabbetin gerçekte olabileceğine pek ihtimal vermiyordum, ama olmuş.

Seksenli yılların ortaları İki İnegöllü, otomobillerini Bursa'da şehir içinde bir yol kenarına çekmiş randevulaştıkları kişinin gelmesini bekliyorlar, hem de arabanın içinde gizli gizli bira içiyorlardı.

Bekleme biraz uzayınca yakında kontrol görevi yapan trafik polislerinin biri geldi kibarca "Arkadaşlar burada bekleme yapamazsınız, trafik aksıyor" dedi.

Direksiyondaki; Tamam memur bey, hemen gidelim demeye yetiştiremedi. Arkadaşı "Ne diyo, ne diyo" diye lafa girdi ve devam etti. "Bak memur bey haritayı elinle kapat Ankara'dan öteye yer beğen"

Memur gülümsedi, ekip çağırdı. Ekip geldi bizimkileri gözaltına aldılar. İfade alınırken İnegöllülere sordular. Bursa'ya niçin geldiniz "Bir arkadaşı bekliyorduk, birlikte Bursaspor maçına gidecektik." Bu sefer ifadeyi alan memur gülümsedi "Maç bitene kadar nezarettesiniz."

İZ BIRAKAN İNEGÖLLÜLER

YAKUP ORAN:

Minare ustası, meslek önderi. 03 Haziran 1932 tarihi İnegöl Paşaören Köyü doğumludur. Köyünde ilkokul olmadığı için okul hayatı olmadı. Okuma yazmayı sonrasında kendi çabası ile öğrendi. Köyünde tarım ve hayvancılık yaparak geçimini sağladı. 22 Şubat 1963 tarihinde köyünde meydana gelen heyelan neticesinde İnegöl'e göçmek zorunda kaldı. İnegöl'de inşaatlarda çalışarak geçimini sağladı. Çalıştığı ilk cami inşaatı 1967 yılında yapımına başlanan İnegöl Yeşil Camii'dir. Orada Ahmet Kalfa (Uçkun) ile başladığı cami ustalığı ve minareciliği sonrasında kendi başına devam ettirdi. İnegöl'de Hamidiye (Altınbaş), Yeşil Camii, Sarı Camii, Çardak camilerinin minarelerini ayrıca Bursa'da beş, Konya'da beş minareyi o yapmıştır. Çok sayıda cami yapmıştır. Yanında yetişen yeğenleri İbrahim Oran, Eyüp Oran, İshak Oran ve üçüncü kuşak Muharrem Oran mesleği devam ettirmektedirler. Konya'da Veyiszade Camii Minaresini 75 Metre yükseklikte yapabilmiştir. Bütün minareleri betonarmedir. İlçemizde hayatını sürdürüyor.

Kaynakça : 02.12.2016 tarihinde kendisi ile görüşüldü.

AHMET ORAN

İnegöl Belediye Meclis Üyesi, işadamı. 06 Mart 1958 tarihi İnegöl doğumludur. İlkokul eğitimini İshakpaşa İlkokulu'nda yaptı. İnegöl Ortaokulu ve İnegöl Lisesi mezunudur. Ticaret yaparak hayatını sürdürdü. Mobilyacılık, endüstriyel odun ticareti, otomotiv sektörlerinde ticari faaliyet gösterdi. Aktif siyasetini ANAP bünyesinde yerine getirdi. 26.09.1987 ve 27 Mart 1993 tarihli kongrelerde ANAP İnegöl İlçe Teşkilatı Yönetim Kurulu Üyesi oldu. 27 Mart 1994 tarihli seçimlerde ANAP İnegöl Belediye Meclis Üyeliğine seçildi. 1994-99 yılları bu görevi yerine getirdi. 26 Mayıs 1996 tarihli kongrede de İnegölspor Yönetim Kurulu Üyeliği görevine seçildi.

Kaynakça : 18.05.2017 tarihinde kendisi ile görüşüldü.