Hamidiye Köyü, İnegöl'ün güneyinde ve Uludağ'ın İnegöl'e bakan cephesinde engebeli ve orman kaplı bir yörede kurulmuştur. Kafkas kökenli bir göçmen köyüdür. Diğer adı, Gazelli'dir. Halk arasında 93 Muharebesi olarak bilinen 1876-1877 Türk- Rus Savaşı'ndan sonra Anadolu'ya göç eden Batum muhacirlerindendirler.

1990 yılı genel nüfus sayımına göre köyün nüfusu, 355 kişidir. 2000 yılı genel nüfus sayımına göre ise 111'i kadın ve 114'ü erkek olmak üzere toplam köy nüfusu, 225 kişiye düşmüştür. İnegöl şehir merkezine uzaklığı, 17 kilometredir.

Halkın geçimi, ziraat, hayvancılık ve ağırlıklı olarak orman ürünleridir. Başta kestane olmak üzere ceviz, kiraz gibi meyveler de bol miktarda yetişir. Yakın çevresinde Hayriye, Maden, Eski Köy ve üzerinden olduğu gibi Deydinler, Dipsizgöl, Soğukdere ve Maden üzerinden de sağlanmaktadır.

Hamidiye köylüleri, alt kimlik olara Gürcü'dürler. Orman köyü statüsünde bulunduğu için Hamidiye köylülerinin geçimlerinde orman, önemli rol oynar.

Eski isimleri arasında Bahtiyar ve Bahtiyarıyye de geçmektedir. Gazalli yaylası ile de anılmakatdır. Köyün mevcud ismi, Osmanlı padişahlarından Sultan İkinci Abdülhamid ile bağlantılıdır. Çünkü bu yöreye devletçe iskan edilirken Abdülhamid Han'ın huzur dersleri hocalarından Batumlu Hacı Hasan Efendi'nin büyük desteği olmuştur.

İlk yaptırılan köy camiinin giriş kapısı üzerinde Merhum Sultan II. Abdülhamid'din tuğrası görülmektedir. Hamidiye Köyü'nden itibaren Tahta- köprü başında yer alan Arap Oturağı/Araba Oturağı ve Kondoktor adı verilen yeleri içine alan ve Koca Yayla'ya kadar uzayan geniş saha, Sultan II. Abdülhamid'in avlanma sahası olarak koruma altına alınmış bir bölge özelliği taşımaktaydı . Cihan deresinde doğal bir kaplıca kaynağı vardır. Gazelli yaylasında çilek üretimi de yapılmaktadır.

HASANPAŞA KÖYÜ

Hasan Paşa Köyü, İnegöl'ün doğusunda ve Mezit Deresi ile Çamlık Deresi'nin kesiştiği bir noktada kurulmuştur. İnegöl'e uzaklığı, 8 kilometredir. Kafkas kökenli Batum muhaciridirler.Halk arasında 93 Muharebesi olarak bilinen 1876-1877 TürkRus Savaşı'ndan sonra Anadolu'ya göç etmişler ve devletçe buraya iskan edilmişlerdir.

Adını 2.Abdülhamit Han dönemi devlet adamlarından biri olan Hasan Paşa'dan almaktadır.

1990 yılı genel nüfus sayımına göre köy nüfusu, 475 kişidir. Alt kimlik olarak Gürcüdürler. 2000 yılı genel nüfus sayımına göre ise 254'ü kadın ve 268'i erkek olmak üzere toplam köy nüfusu, 522 kişi olmuştur. Yakın çevresinde, Bilal, Süpürtü, Kulacahisar, Alibey, Hamamlı ve Çitli köyleri bulunmaktadır. Konuşlandırıldığı arazi, ovadır.

Her türlü tarım ürünü yetiştirmeye müsaittir. Ağırlıklı olarak şeker pancarı, tütün, patates ekilir ve kavak yetiştirilir. Bursa-Eskişehir ana yolu, çok yakınından geçtiği için ulaşım sıkıntısı çekilmez.