HAKKIMI HELAL ETMİYORUM

Muğlanın Bodrum İlçesi, Yalıkavak Beldesinde Osman Dağar isimli bir vatandaş 73 yaşında vefat eder. Selası okunur. Cenazesi yıkanır, kefenlenir.

Cenaze namazı için Beldenin Yemiş Camiisine kaldırılır. İmam efendi cenaze namazı esnasında cemaatten helallik ister. Merhumu nasıl bilirdiniz? Hakkınızı helal ediyor musunuz? Diye sorar.

?Helal olsun? sesleri arasından ? Hakkımı helal etmiyorum? diye bir ses yükselir. Merhumun 48 yaşındaki komşusu Tahir Bice?ye aittir bu ses? Tahir Bice, elini havaya kaldırarak, İtirazım var. Ben merhumu iyi bilmem. Haklarımı da helal etmiyorum.? Diye bağırır. Ardından da saftan çıkarak kenara çekilir ve cenaze namazını kılmaz.

Merhum Osman Dağarın tabutunun arkasında duran herkesin bir anda şoke olmasına rağmen imam, cenaze namazına başlar. Ölenin yakınları da cenaze namazı sonrası, Tahir Bicenin üzerine yürüyerek yakasından tutup tartaklamak ister. Belediye zabıtası ve orada bulunanların araya girmesi ile Tahir Bice cami önünden uzaklaştırılır.

İki komşu arasında mahkemeye intikal eden bir husumet ve ?alacak verecek? meselesi vardır. Tahir Bice, yaptığı açıklamada, şunları söyler: Ama beni iflas etme ve çıldırtma noktasına getirdiler. Sırf bu komşum yüzünden eşyalarımı toparladım ve taşınmaya karar verdim. Tam taşınma hazırlığı yaparken komşumun benimle helalleşmeden ölmesi çok gücüme gitti.Allahım beni affetsin ama insanlar da borçlarını ödesinler diye böyle bir şey yaptım.

Elbette bu davranış görgü kurallarına ve cenaze usullerine uygun bir davranış değil. Cenaze namazlarında hata ve günahlardan bahsedilmez. Cenazede uğurladığımız kişinin günah ve kötülüklerinden değil iyiliklerinden bahsedilir. Sorun ve şikayetler cenazede çözülmez. Rahmetlinin hayatında çözülmeyen sorunlarını, yakınları mümkünse öldüğü gün çözmeye çalışmalı. Borcu varsa ödemeli. Aksi halde tüm sorun ve borçlar ilahi mahkemeye intikal eder.

BORÇLUNUN CENAZE NAMAZI


Peygamber Efendimiz(sav) borçlunun cenaze namazını kıldırmazdı.


Hz. Cabir (R.) anlatıyor: Bizlerden biri öldü. Onu yıkadık, kefenledik ve kokuladık. Sonra da onu Allahın Resûlüne getirerek: Bunun cenaze namazını kılar mısınız? ricasında bulunduk.

Peygamberimiz namaz kıldırmak üzere bir kaç adım attı. Fakat sonra da durup bize sordu: ? Borcu var mı??

Cenazenin iki altın borcu olduğunu öğrenen Peygamberimiz , cenaze namazını kıldırmadı. Mümin kardeşinizin namazını kılınız, demekle yetindi.

Cenaze ortada dururken Ebu Katade isimi arkadaşımız iki altın borcu üzerine aldı. Durumu bildirmek için Peygamber Efendimize geldik.

Ebu Katade söz aldı: ?İki altın borcu üstlendim Ya Resûlellah? dedi.


Efendimiz sordu: ?Borcu üzerine aldın mı? Merhum borç yükümlülüğünden kurtuldu mu??Evet, cevabını alan Allahın Resûlü, cenaze namazını kıldırdı.


Gereksiz olarak borçlanmadan mutlaka sakınmalıyız. Borcumuzu bir an önce ödemeye çalışmalıyız. Ölen yakınlarımızın ilk olarak borçlarını ödemeye çalışmalıyız.

TABUT TERAPİSİYLE RAHATLIYORLAR

Ukrayna?da tabut üreten bir firma, potansiyel müşterilerinin dikkatini çekmek için farklı bir yönteme başvurmuş.

Firma sahipleri, sıra dışı bir ?dinlenme? ve ?Huzur? arayışı içinde olanlar için ?Tabut terapisi? adını verdikleri bir hizmet başlatmış.

Müşteriler, iş çıkışı mağazaya gelerek seçtikleri tabutlarda derin ve güzel bir uykuya dalabiliyor. Böylece stres atıp, rahatlıyorlar. Firma sahipleri bu yönteme ?Tabut terapisi? adını vermiş.

Bu farklı deneyimi yaşamak isteyen müşteriler, isterlerse uyurken tabutun kapağını da kapatabiliyorlarmış.

Bunu hiç denemedim. Ancak yoğun bir iş gününün ardından, tabut içinde yatıp düşünmenin iyi geldiğine eminim.

Ölüme dair yaptığım şeyler var tabi. Mezarlıkta yürüyüş yapmak, Ölümü düşünmek gibi? Ölümü anmak, K.Kerim?in öğüdü ve Peygamber Efendimizin sünedir. Bir gün öleceğini düşünerek, yaklaşmakta olan ölüme gülümsemek, gerçekten harika bir şey. Tavsiye ederim.

DOĞALGAZ CEBİNİZİ YAKMASIN

Havalar soğumaya başladı. Allah herkese sıcak bir yuva ve iş yeri nasip etsin. Kimi soba, kimi kalorifer, kimi de doğalgaz ile ısınmaya çalışıyor.

Bunların içinde doğalgaza sahip olmak büyük bir nimet. Ancak Doğal gazın verdiği rahatlığın cüzdanları rahatsız ettiğini unutmamak lazım.

Isınacağız derken cebinizi yakabilirsiniz. İşte doğalgaz faturasını düşürme yöntemleri...

1-İlk olarak uzman kişilerden yardım alarak ile bina yalıtımı yapılmalıdır.

2-Çift camlı pencere kullanılmaya dikkat edilmeli, soğuk ve sıcak havanın geçişleri önlenmeli.


3-Dışarı açılan kapıların sızdırmazlığı sağlanmalıdır.



4-Perdeler kalın pencereyi kapatsın ancak radyatörlerin de önünü ve üstünü kapatmamasına dikkat etmek gerekir.



5-Özellikle kuru havada soğuk daha fazla hissedilmektedir. Bu sebepten dolayı kışın sık sık odalar nemlendirilmelidir.



6-Kış aylarında oda havalandırması kısa süreyle pencereler tam açılarak yapılmalıdır.

7-Radyatörlerin, peteklerin üzeri ve önü estetik olsun diye kapatılmamalıdır. Radyatör arkasındaki duvara folyolu levhalar konulursa daha çok verim alınabilir. Böylece ısı duvara geçmeden alüminyum levhalar sayesinde odaya yayılabilir.



8- Doğal gazdan sonra kullanılmayan baca delikleri kapatılmalıdır.

9-Kombiyi sürekli açılıp kapatılmasından ziyade bunun yerine düşük ayarda sürekli çalışır olması gerekir.



10-Zaman ayarlı termostat kullanılmalı; kapı, pencere ve ısı veren cihazlardan uzağa monte edilmelidir. Ve termostat 19 derece olan konfor sıcaklığına, su termostatı ise 50 dereceye ayarlanmalıdır.