Zatına layık şekilde hamdu sena Allah'a, sınırsız salat ve selam yüce Resulullah'a

Dün gece diyanet başkanlığının hac adayları için kura sonuçları belli oldu. Adaylar sonuçlarını telefonlarına gelen mesajlardan ve e-devlet üzerinden öğrenecekler.

Rabbim mebrur bir hac nasip eylesin inşallah.

İslam'da ibadetlerin en temel sebebi: Ademoğlunun nefsini terbiyesi üzerinedir. Namazımız, orucumuz, haccımız, zekatımız kendimizde bir özdenetim sağlamak üzerinedir.

Hz. Adem Efendimiz ve Hz. Havva annemiz, bu Dünya'ya hataları sonucu indirildi.

Tekrar vuslata erebilmesi için kendilerini yani nefislerini terbiyeye mecbur bırakıldılar ki tabiri caizse alnı ak bir şekilde geri dönebilsinler.

Alnı ak olabilmek yani ruhunu tertemiz yapabilmek için Rabbimizin Şeriatini boynuna asması gerekiyordu.

Bu sebeple namazla, oruçla, hacla emir olundu. Nefsini terbiye etmek isteyen kişi Rabbinin emrini yerine getirmeye mecburdur.

Bizler hac ibadetiyle evvela Hz. Adem ve Hz. Havva'nın cennet bahçesindeki hatalarının affı için ne kadar pişman olduklarını bizler de yaşayarak Hac ibadetini eda ediyoruz.

Affa kavuşmaları hasebiyle tüm Müslümanlar Arafat'ta vakfe yaparak Rabbimize niyazda bulunuyor. Geceledikleri mekan olarak Müzdelife'de de dua ediyorlar.

Hz. Hacer annemizin Safa Merve tepelerinde koşuşturması ve Hz. İbrahim (as.)'ın oğlu İsmail (as)kurban etmeyle imtihanın bize hatırlatılarak nefsimizle, şeytanla mücahedemizin gerekliliği emrediliyor.

Tüm ibadetler nefsi terbiye ve şeytana uymama üzerine kuruludur.

Maksat alnımız ak bir şekilde Rabbimizin huzuruna dönebilmek içindir.

Hz. Adem ve Hz. Havva annemizin dünyaya gelişlerinin sebebi de budur. Biz dünyaya Rabbimizin hasretini çekmek üzere geldik. Nefis ve şeytanla mücadeleyle ancak ruhumuz temizlenebiliyor.

Amaç nefsi yok etmek değil sana ve Rabbine hizmet etmeye razı etmeye çalışmaktır.

Hac da namaz da ve dahi diğer ibadetler de ruhumuzu temiz hele getirebilmek için yapılır.

Hacı olacak adaylara da bir hatırlatma olsun inşallah

Muhabbetle kalınız.