Hac kuraları geçtiğimiz günlerde çekildi. Kurada çıkanlarda hac heyecanı şimdiden başladı.

Ya kurada çıkmayanlar? Onları hiç sormayın. Çok üzgünler. Yıllardır kurada isminin çıkmasını bekleyip bu sene de hüsrana uğrayanlar var. Hala kendilerine gelebilmiş değiller. Bu sebeple psikolojisi bozulan yaşlıları biliyorum.

Bu yıl kura sonuçları açıklandığında sonuçları öğrenebilmek için benden yardım isteyenler oldu. Ne kadar heyecanlı idiler. İçlerinde 7-8 senedir kurada çıkmayı bekleyenler vardı. Maalesef hiç biri kurada çıkmadı.

SOSYAL SORUN OLMAYA BAŞLADI

Yıllardır hacca niyet edip, kurada çıkmama konusu sosyal bir sorun olmaya başladı. En kısa sürede buna bir çözüm getirilmesi gerekiyor.

Yıllarca kurada çıkmayı bekleyip, hacı olmaya hasret, ömrünü tamamlayanlar var.

Aklıma gelen çözüm şu; 70 yaş üstü ne kadar hacı adayı varsa, en yaşlısından başlayıp, kurasız, sıradan hac imkanı tanımak lazım. Çünkü 70 yaş üstü; sağlık sorunları artmadan, ecel kapıya dayanmadan bir an önce bu vazifeyi yapmalı. Psikolojikmen ve manen onların daha çok ihtiyaçları var hac ibadetine.

Ölüm duygusunun her yönden kuşattığı bir yaşlıyı, hac ibadetiyle ferahlatmak biz küçüklere vazife olsa gerek.

Yıllar ilerledikçe hac yapma ihtimalleri zayıflıyor. Ömrünün son yıllarında hac, özellikle onlara çok iyi gelecektir.

BU İŞLER NASİB İŞİ

Şöyle düşünenler olabilir; "Bu işler nasib işi. Manen çağrılan kurada çıkıyor. Yapacak bir şey yok. Herkes kısmetine razı oalcak" Amenna. Nasib ve kısmet konusunda şüphemiz yok. Ancak Allah (c.c.) nasip ve kısmetimizi biz kulların çabasına bağlamış. Yeni metot ve stratejilerle, yaşlılarımızın hac imkanında faydalanabilme ihtimalini yükseltebiliriz.

Geçtiğimiz günlerde; 2017 yılıi 80 bin hac kontenjanının dağılımı açıklandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamasına göre; sıraya konulması halinde kayıtlı mevcut hacı adayına ancak 25 yıl sonrasına sıra verilebiliyor. Kaç yaşlımız 80 yaş sonrasını görebilir ki? Çoğu hacca gidemeden hayatını kaybedecek.

Tablo bu kadar vahim iken, toplumdaki hac heyecanı ve bereketi de her geçen gün tükeniyor.

Hac kurasında çıkmama psikolojisini yaşamamışsanız, beni anlamanızı beklemiyorum. Gerçekten bu konu büyük bir toplumsal sorun olmaya başladı.

MECBUREN KOTA VE KURA VAR

Kontenjana takılmıyorum. Nüfus ve Hac talepleri arttı. Hac mekanları da yetersiz kaldı. İslam ülkeleri mecburen kota uygulamasına gittiler. Bu uygulamaya hak veriyorum.

Açıklanan rakamlara göre; bu yıl dünya Müslümanlarından haccetmek üzere talepte bulunan insan sayısı 25 milyon...

Buna karşılık Hac mekanları ancak 3 milyon insanı ağırlayabiliyor.

Kura sistemine de bir şey demiyorum. Çünkü mevcut sistem daha önce kayıt olanlara öncelik tanıyor. Örneğin;10 yıl önce hacca başvuranlar 100 kez kura hakkı elde ederken, 9. yıldaki hacı adayları 81, 8. yıldakiler ise 64 kez kura hakkı elde ediyor. Ancak bu sistem, özellikle 70 yaş üstünün hac çilesine çare olmuyor.

Ülkemizde bu yılki hac müracaatı; 1 milyon 892 bin 724. Türkiye'ye verilen hac kontenjanı ise 80 bin. Aradaki uçurumu varın siz hesaplayın.

HAC HASRETİ ÇOK KIYMETLİ

Geçtiğimiz günlerde, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, hac hasreti çekenleri rahatlatacak açıklamalar yaptı. Bu açıklamayı paylaşarak yazımıza son verelim:

"İslam fıkhına göre hac ibadetine talip olmak, gelip müracaat etmek, niyetini ortaya koymak her mümin için önemlidir. Yıllarca müracaat ettiği halde hacca gidemeyen kardeşlerimizin üzerinden hac farizası sakıt oluyor. Hacca gidecek kardeşimizin sevinci Allah katında ne kadar kıymetli ise, bu imkana kavuşamayan kardeşimizin hüznü de o kadar kıymetlidir"