Diyanet işleri başkanlığı geçtiğimiz günlerde hac kuralarının sonuçlarını kendi sitesinden yayınladı. Hac için yazılanlar bu heyecanı daha hacca gitmeden yaşadılar. Öyle bir heyecan ki "aşk"la tarif edilecek bir heyecan. Nasibi olanlar inşallah kıblemiz Kabe'yi ziyarete gidecek.

Kıblemiz Kabe

Kabe, yok eden demektir. Hem orayı ziyaret edenlerin günahlarının temizlenerek yok olmasına vesile olan hem de onu yıkmaya gelen kafiri yok eden anlamındadır. Tıpkı Hz. Adem peygamberin tevbesinin kabul edilmesi ve Fil suresinde geçen Ebrehe ve askerlerinin yok edilmesi gibi.

Hacı olan/olacak kardeşim,

Ramazan orucunu Cenabı Hakk nefis terbiyesi için emretmiş; kulunun nefsine eziyet ederek, ruhunu doyurmanı murad etmiştir. Eğer ramazan orucunu tutup diğer zamanlarda taşkınlık ve günaha giriyorsan Ramazan okulundan gerekli eğitimi almadan mezun olacaksın. Bize kötülüğü emreden; nefsin terbiyesi için bu ayda oruç tutuyoruz. Hedef gayet açık: "Ramazandan sonrada senenin kalan günlerini Ramazan gibi yaşamaya çalış!"

Gönül Kıblegahın değil mi?

Hacca giden kardeşim bil ki: Sen, o kutsal beldede Hz. Adem'in kabul edilen tevbesini, Hz. İsmail'in teslimiyetini, Hz. İbrahim'in oğlunu kesebilme hakkını ve imtihanını taşıyacaksın. Takva ile inşa edilmiş Kabemiz gibi, gönlünde onu taşıyan aynı kıbleyi inşa etmedikçe sana haccın faydası olmayacaktır. Kıble Kabe'de, gönlün ve ruhunla ona yöneliyorsun böylelikle Kabe gönlünde bir "Kıblegah" oluyor.

Allah bize hacla, tavafla, Arafat tepesindeki vakfeyle neleri öğretiyor? Sen sadece kutsal topraklara gitmekle hacı olacağını mı zannediyorsun! Gönlünde Allah ve ümmeti olduğun Hz. Muhammed sallallahu aleyhi ve selemin aşkı olmadan şavtlarını, tavafını, vakfeni yapsan hakikatte hacı olmayacaksın.

Hacda kötü söz kullansan hacılığın bozuluyor bir bereket, feyz kayboluyor. Sen hacdayken Cenabı Hakkın huzurdasın bu yüzden konuşmana dikkat etmek durumundasın. Allah Teala bununla bize neyi öğretiyor?

Nefsin Kıblesi

Her zaman Allahın huzurundayız. Hacdan döndüğün zaman da aynı his ve heyecanla hayatına devam et. Gönül dünyanı Kabe'ye çevir. Nefsinden yüz çevir. Çünkü o hep kötülük ister. Tavaf yaparken ağzından boş veya kötü söz çıkmamasına gösterdiğin özen gibi her ağzından çıkana sahip ol. Hayat bir methaf yeri. Hayatın tavaf, say, vakfe. Bu ruh ve heyecan kaybolursa gönül kıblen nefsin kıblesi olur. Allah Teala'nın sana hacda öğrettiklerini unutmuş nefsinin emrine girmiş olursun. Emirin nefsin ise her şeyini kaybetmiş, bedbaht olmuşsun demektir.

Hac kuralarında isimleri çıkan kardeşlerimi, gitmeyi arzulayan tüm kardeşlerimi canı gönülden kutluyorum. Gönül dünyasına Kabe'yi baş tacı yapan kardeşim, dönüşünün muhteşem olmasını istiyorsan gönlünü Kıblegah yap. Gerekli inşaatçılarını çağır çünkü hacda aldığın/alacağın "uygulamalı eğitimi"nin gereğini kendi şehrinde, köyünde yapacaksın.

Muhabbetle kalın..