"Tevbe Ya Rabbi hata rahına gittiklerime

Bilip ettiklerime bilmeyip ettiklerime"..

Abdürrahim-i Rumi

İnsanız, beşeriz, şaşarız. Bazen bile bile nefsimize uyar günah işler bazen farketmeden özümüzden uzaklaşırız.Hatalarımız bazen bizi yoktan var edene bazen de bize emanet ettiği yarattıklarına karşı olmaktadır. Tevbe; hataların ve günahların dipsiz bir kuyu olduğunun farkına varmak, hatalardan vazgeçmek, yanlıştan dönmektir.

Sözlükte "pişmanlık, dönme, nedamet" anlamına gelen tevbe, İslami bir kavram olarak, kulun işlediği kötülük ve günahlara pişman olup, onları terk ederek Allah'a yönelmesi, emirlerine uymak ve yasaklarından kaçınmak suretiyle Allah'a sığınarak bağışlanmasını dilemesi demektir.

Rabbimiz bize karşı çok merhametli ve sonsuz şefkat sahibidir. Yüce Mevla günahlardan arınmamız için Kuran-ı Kerim'de birçok ayette bizleri tevbeye, kurtuluşa davet etmektedir."Ey iman edenler hepiniz Allah'a tevbe edin, umulur ki kurtuluşa erersiniz" buyurmaktadır. (Tevbe Suresi 31)

Tevbe ile insan, hırslarından, dünyaya olan eğilimlerinden, Rabbine, özüne hicret eder. Bu süreçte tevbenin şartları vardır: Günaha pişmanlık duymak, günahı derhal terk etmek, kesin bir kararla bir daha o hatayı yapmamaya azimli olmak.

Allahu Teala "Ey iman edenler! Allah'a samimiyetle tövbe edin!" buyurarak tevbenin nasuh olmasını istemiştir (Tahrim, 66/8). Nasuh tevbe samimi, ciddi ve günaha bir daha dönmemek üzere yapılan tevbedir. Tevbenin rükünleri ise, farzların yerine getirilmesi, borçların ödenmesi, helal lokma yenilmesidir.

Rahmet kapılarının sonuna kadar açıldığı Ramazan ayında tevbe, kamil mümin olma yolculuğumuzda vazgeçilmez bir yoldaştır. Ramazan ruhumuzu ve dünyayı sımsıcak sarar, kendimizle baş başa kaldığımız tefekkür saatlerine kapı aralar. Bu özel anlarda tevbe ile insan yeniden tazelenir kendine ve ruhuna aynada tekrar tekrar bakar, hatalarını toparlar.

Ramazan ile insan rutininden çıkar, midesinin boş, ruhunun doyduğu zamanlara yol alır. Hız ve haz çağında rotasını güzel alışkanlıklar kazanmaya yöneltir. Kendisine emanet olarak verilen ömrünün kıymetini bilir.Ramazan ömür planlamasında insanoğlu için bir okuldur. Tevbe ise en önemli ödevidir. Tevbe ile insan günahlardan, kötü alışkanlıklardan güzel alışkanlıklara hicret eder.Adem gibi hemen yüceler yücesine yönelir, "Rabbimiz biz kendimize zulmettik"der. Kuranı Kerim'de Nisa Suresi 110. ayette Yüce Rabbimiz "Kim bir kötülük yapar veya nefsine zulmeder de sonra Allah'tan mağfiret dilerse, Allah'ı çok bağışlayıcı ve esirgeyici bulacaktır" buyurmaktadır.

Tevbe, Allah'ın rahmetinden ümit kesmemektir. Kararan kalplere, yeniden başlamak, yenilenerek sıratı müstakimde yol almak için şifadır. Sevgili Peyagmberimiz (sav)

"Kulunun tövbe etmesinden dolayı Allah Teala'nın duyduğu memnuniyet, sizden birinin ıssız çölde kaybettiği devesini bulduğu zamanki sevincinden çok daha fazladır." buyurarak bizleri bu şifaya çağırmaktadır. Biz de davete icabet ederek sözlerimizi tevbe ile noktalayalım.

"Tevbe Ya Rab zamanınızı boş yere tükettiğimizekranlarda geçirdiğimiz anlara, tevbe Allah'ım bilerek bilmeyerek kardeşimizin etini yediğimiz gıybet bataklıklarına, tevbe Allah'ım gözlerimizin ağırlığına yenik düştüğümüz kılamadığımız sabah namazlarına, tevbe Allah'ım daha fazlasını tüketerek doldurduğumuz şerli kaplara dönen midelerimize, tevbe Allah'ım bencillikle paylaşmadığımız biriktirdiğimiz mallarımıza, Tevbe Ya Rab hal dili ile örnek olamadığımız lisan ile evlatlarımıza söylediklerimize, Tevbe Ya Rabhata rahına gittiklerimize, bilip ettiklerimize bilmeyip ettiklerimize"..

Dr. Asude COŞKUNSEVER / Nilüfer Vaizi

RAMAZAN SORUSU: Oruçlu iken boy abdesti almak / banyo yapmak orucu bozar m›?

Ağız veya burundan su yutulmadıkça yıkanmakla ile veya gusül abdesti almakla oruç bozulmaz. Nitekim Hz. Ali Ümmü Seleme validelerimiz, Peygamberimiz (s.a.s.)'in Ramazan'da imsaktan sonra boy abdesti almış olduğunu haber vermişlerdir (Buhari, "Savm", 25).