Hafta sonları bazı dostlarla İnegöl gezileri düzenliyoruz. En son Genç Ali Sultan Türbesine bir ziyaret gerçekleştirdik.

Hocaköy baraj inşaatı üzerinden geçerek Sarıpınar köyüne ulaştık. Sarıpınar köyünden de GençAli türbesine çıktık. Bu köyün eski adı Sırnaz, İnegöl'e 8 km mesafede. Türbenin bulunduğu tepeye Dedebayırı da deniyor.

Sırnaz Osmanlı'da; Doğan yavrusu yetiştiricileri ve eğiticileri anlamına geliyordu. Tarihte, Osmanlı'nın İstihbarat işlerinde kullanılmak üzere burada Doğan yavrusu yetiştiriliyormuş.

Hocaköy barajına ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Burada İnegöl'ün geleceğini ilgilendiren büyük bir yatırım var. Yüksekliği, 30 kat büyüklüğünde bir baraj yapılıyor. Bu yatırım bittiğinde 2050 yılına kadar İnegöl'ün içme suyu problemi kalmayacak. Diğer bir konu da bu baraj, su tuttuğunda Gülbahçe köyüne doğru yeni gölümüz ve bu göl etrafında da yeni bir doğal zenginliğimiz oluşacak. Göl etrafı iyice kıymetlenecektir.

Genç Ali Sultan türbesi, İnegöl'e en yakın ve en hakim bir tepe üzerinde bulunuyor. Ormanlar içerisinde saklı bir hazine gibi. İnegöl içinden İsaören'e doğru baktığınızda; İnegöl'e yakın ve hakim bir tepe göreceksiniz. İşte o tepede Genç Ali Sultan türbesi var. Bu tepe stratejik bir öneme sahip. Gençali'nin burada olmasının sebebi de bu.

Bir sohbetinde Recep Akakuş Hoca bu tepenin önemini şu sözlerle anlatmıştı; "Güvenlik amacıyla günümüzde Dede Bayırı adıyla anılan ve İnegöl Kasabası'na -bütünüyle- hakim olan bu yüksek tepeye ileri gözetleyici olarak Genceli Dede yerleştirilmiştir.Turgut Alp'in, güvenlik ve istihbarat elemanı olan bu zat, günümüzde Sırnaz Dedesi olarak anılmaktadır."

Büyükşehir Belediyesi burayı düzenleyip yenilemiş. Çok da güzel olmuş. Türbeyi ziyaret edip Yasin okuduk.

Türbenin bahçesi de var, kapıları da... Kapılar kilitli değil. Ancak içki içenlerin bazı geceler burayı mekan tuttuklarına dair çıkan haberler üzücü. Bu haberler gerçekse söylenecek iki şey var: Birincisi; Allah, akıl fikir, hidayet versin. İkincisi başta köy halkı olmak üzere, yetkililer gerekli tedbirleri almalı.

Türbenin üst tarafına büyük bir su havuzu yapılmış. Bu havuz köyün sulama ihtiyacını karşıladığı gibi yangınlara karşı da tedbir amaçlı yapılmış. Yangın helikopterlerinin su alabileceği bir havuz...

Ziyaret sonrası İnegöl'e bakan bir yamaca oturduk. Bence burası İnegöl'ü seyredebileceğiniz en iyi konuma sahip. Burada müthiş bir İnegöl manzarası var. Çoğunuz İnegöl ovasını bu açıdan hiç görmemişsinizdir. Mutlaka buraya çıkın ve İnegöl'e buradan bakın derim. Tüm ovayı görebiliyorsunuz. Tüm güzellikleri ve tüm çirkinlikeri de tabi.

İnegöl ovasının nasıl katledildiğini buradan çok açık görebiliyorsunuz. Yapılaşma ile birlikte yeşili yok etmişiz. Ağaçlarımızı kesmişiz. Bahçelerimize beton binalar dikmişiz. İnegöl'ün göze çarpan tek yeşil alanı Hikmet Şahin Kültür Parkı. Adeta İnegöl'ün akciğerleri gibi gözüküyor burası. Rahmetli Hikmet Başkanı hayırla yad ettik. Ne kadar isabetli bir prpje olduğu yukarıdan çok daha iyi anlaşılıyor. Eskiler bilir. İnegöl'ün çöplüğü bir zamanlar Kültürpark alanına dökülüyordu. Hikmet Başkan burayı ıslah edip Kültürpark'a dönüştürdü. Bana göre Kültürpark, İnegöl'ün gelmiş geçmiş en isabetli projelerinden biridir.

İnegöl'e telefrik yapılacaksa ki ben gelecekte yapılacağına inanıyorum; Telefriği iki yere çok yakıştırıyorum. Birincisi Oylat mağarasından Oylat'a. Oylat'tan Alaçam'a. Burada kayak tesisleri yapılabileceğini de belirteyim.

Telefriği yakıştırdığım ikinci yer de bu tepe. Kültürpark içinden Gençali tepesine telefrik yapılabilir. Bu tepe de mesire ve ziyaret alanı olarak düzenlenebilir. Bu tepede İnegöl'e hakim teras cafelerin olduğunu düşünün. Doğa turizmi için müthiş bir mekan olur.

Burdan görüp üzüldüğümüz bir başka nokta da; OSB ve Küçük Sanayi adeta İnegöl'ü sarıp boğmuş. Keşke bu sanayi İnegöl ovasına kurulmasaydı. 2.OSB gibi ova dışında, tarım arazilerinin olmadığı ve yerleşimden uzak tepelere yapılsaydı.

Velhasıl; Gençali tepesinden geleceğin İnegöl'ünü hayal ederken, mevcut İnegöl'ün betonlaşmış haline de üzülerek baktık. Maalesef, Genç Ali Türbesi'nden baktığınızda İhtiyarlamış İnegöl'ü de göreceksiniz.