Dünya ve Türkiye gündeminde her gün farklı konular yer almakla birlikte herkesin beklediği gündem yaratacak toplantılardan biri de G20 Zirvesidir. Burada Davos toplantıları gibi Dünya'nın 20 büyük ekonomisi içinde bulunulan durumu ve sonrasını değerlendirir. Ayrıca ülkelerin ikili ilişkilerinin gelişmesi anlamında önemli olan G20 toplantıları Dünya gündemindeki hareketlilik dolayısıyla son derece önemlidir.

Toplantı başlıklarına ve ülkemiz ile ilgili konulara geçmeden önce her toplantı başında çekilen G20 Aile fotoğrafının aslında Dünya gündemini resmettiğini söyleyebilirim. Ticaret savaşındaki taraflar, IMF, Almanya, Rusya, Çin, İran politikaları gibi sadece bizim daha ilgilendiğimiz konuları göz önüne alırsak ülkelerin fotoğraftaki konumlanmada ona göre diyebilirim. Ticaret savaşlarında birlikte hareket eden Rusya ve Çin, görevi bırakacak olan Merkel, IMF Başkanı ChristineLagarde, Brexit sürecindeki İngiltere, İran politikaları konusunda Amerika'nın ihtiyacı olduğu ülkelerin Amerika'ya göre konumu, gibi değerlendirebiliriz. Bu tablo bundan sonraki süreçte oluşacak gündemlerin ve ilişkilerin habercisi olabilir.

Toplantının politik tarafının yanında bizi direk ilgilendirenler hangi başlıkların toplantıda konu olduğudur. Buradaki en güçlü 20 ülkenin gündemi ülkemizin uluslararası yatırım ve ticaret politikasında, konumlanmasında, stratejik planlamasında önemli kilometre taşlarından biridir diyebilirim. Kısaca

Global Ekonomi , Yatırım ve Ticaret, İnovasyon, Çevre ve Enerji, İş Gücü, Kadının Güçlendirilmesi, Uluslararası Gelişim, Sağlık Politikaları gibi konu başlıkları ana gündemi oluşturmaktadır. Burada en önemli dikkatimi çeken konulardan biri de Toplum 5.0 'dır. Inovasyon oturumunda konu olan Toplum 5.0 kavramı aslında yeni Dünya düzeninin ekonominin yanında sosyolojik olarak başka bir yöne ilerlemesidir. Özellikle 2030 vizyonu ve planlamasını bir çok ülkenin gerçekçi olarak yaptığını düşündüğümüzde bugünkü toplumsal algı, düzen ve ekonomik işleyişin olmayacağı ile yüzleşilmektedir. Ayrıca dijital ekonomi,Digital güvenlik, blockchain, işgücü, global ticaret, vergiler, Enerji kaynakları, Yenilenebilir enerji, sağlık politikaları gibi ülkelerin hem kendi içlerin halletmesi gereken hem de uluslararası konumlanmaları belirledikleri konu başlıkları yer aldı.

Çok daha detaylı bir şekilde yorumlamak ve irdelemek gerekiyor. Her zaman söylüyorum BİZ YENİ DÜNYA'ya ne kadar hazırız? 2030 yılında bugün olan iş alanlarının belki yarısı olmayacak. Sosyolojik olarak davranış modelleri ve alışkanlıklar değişiyor. Artık toplumlar bilgiye dayalı ilerlemek istiyor. Yeni iş modelleri, yeni eğitim sistemleri ve birçok alanda yeni planlara ihtiyacımız var. Bu noktada bilinçli ve sağ duyulu hareket ederek geleceğimizi şekillendirmeliyiz.