Hangi spor dalı ile uğraşırsanız uğraşın o sporu yaparken rakibe saygı göstermek spor ahlakı anlamında en önemli durumdur. Çünkü şunu kimse unutmamalıdır ki rakipler o sporu yapanların var olma sebebidir. Ülkemizde en ünlü spor dalı futboldur. Bu yüzden futbolu ele alalım. Bir futbolcu şunu aklından çıkarmamalı! Rakibi olan futbolcu ve takım olmazsa maç yapacak futbolcu ve takım da olmayacağı için o zaman kendisinin ve takımının var olmasına ihtiyaç kalmayacak. Kısacası bir futbolcu ve takımın var olma sebebi rakip futbolcu ve takımıdır.

Geçtiğimiz haftalarda Chelsea'yle berabere kaldıkları maçın ardından Maurizio Sarri'yle verdikleri samimi görüntü hakkında da konuşan Alman menajer Klopp, "Maçtan sonra Sarri'ye doğru döndüğümde gülümsüyordu. Bana baktı, "Keyif aldın mı?" dedi. "Gerçekten çok keyif aldım" dedim. Çok güzel bir maçtı ve City maçları da çok güzel oluyor. Bunu daha önce de birkaç defa söylemiştim, yine söyleyeceğim: Futbolda en önemli şeyin insanları eğlendirmek olduğunu düşünüyorum. Çünkü futbol sadece futboldur, başka hiçbir şey değil," şeklinde konuştu.

Şimdi siz değerli okuyucularımıza futbolda yaşanmış birkaç fair play örneği gösterelim...

Lillestrom - Brann takımları arasında oynanan maçta Brann'lı oyuncunun sakatlık sonrası topu rakibe verirken yanlışlıkla attığı gol sonrasında ortam gerilse de Brann'lı oyuncular sonrasında Lillestrom'un gol atmasına izin vererek muhteşem bir fair-play örneği sergilemişti.

İtalyan futbolcu Di Canio, yukardan gelen ortaya yükseldi ama kaleci Paul Gerrard'ın sakatlanmış bir halde yerde yattığını görünce topu eline aldı. Di Canio bu hareketi yaptığında karşılaşma 1-1 devam ediyordu, golü atabilir ve takımına maçı kazandırabilirdi. Ama yapmadı... Bu olay ona sezon sonunda fair play ödülünü kazandırdı. Maçtan sonra Di Canio; "Kalecinin acı içinde çığlıklarını duymuştum. Bir futbolcunun geçirdiği sakatlık, gol atmaktan çok daha önemlidir." cümlesiyle futbola dair en güzel açıklamalardan birini yaptı.

Ajax'ın 2-0 üstünlüğü ile devam eden maçın 70. dakikasında Cambuurlu oyuncular, sakatlanan Ajax'lı Boerrigter'in tedavi edilmesi için topu taca attılar. Bu sırada Ajaxlı Vertonghen'in hızla vurduğu top, beklenmedik şekilde ağlara gitti. Ajax'ın çalıştırıcısı Van Der Brom bu olayın üzerine saha kenarına geldi ve takımın oyuncularına Cambuur oyuna başladığında hiçbir müdahalede bulunmamalarını söyledi. Bu sayede Cambuur, çok rahat bir gol attı ve Ajax takımı büyük bir 'Fair Play' örneği sergilemiş oldu.

Kayseri Erciyesspor'dan Cenk İşler'in bu maçta gösterdiği fair play örneği Türkiye'de en çok konuşulan vakalardan biriydi. İşler'in Beşiktaşlı Ali Tandoğan ceza alanında yerde yatarken topu taca atması herkesi etkilemişti. Çünkü o esnada Kayserispor çok iyi bir gol pozisyonu yakalamıştı, hem de 2-1 mağlup durumdayken...

Maçın sonunda Cenk İşler, açıklamasıyla saygı uyandırdı; "Böyle puan alacaksam hiç almayayım daha iyi. Umarım ki, başka arkadaşları da bu kadar duyarlı görebiliriz."

Maçın ilk yarısının uzatma dakikalarında Beşiktaş'ın atak yaptığı sırada yan hakem, topun son olarak Adana Demirsporlu oyuncuya değdiğine karar verip korner verdi. Ancak Beşiktaşlı futbolcu Necip Uysal, topun kendisinden çıktığını söyleyerek hakem Barış Şimşek'i uyardı ve kararın değişmesini sağladı.

Roma forması giyen De Rossi, bu maçta kendisine gelen bir orta sayesinde eliyle gol atmıştı. Bunu fark etmeyip golu kabul eden hakeme, golün iptali için De Rossi bizzat gidip konuşmuş ve unutulmayacak bir fair play örneği sergilemişti.

Lazio forması giyen Nedved, takımının 3-0 önde olduğu sırada rakip takımdan Amaral ile girdiği mücadele sonrası yere düştü. Bunun üzerine hakem Pierluigi Collina, penaltı noktasını gösterdi ve Lazio'ya bir gol daha attırma şansı vermiş oldu. Amaral bu duruma ısrarla itiraz etti. Bu sırada Çek oyuncu Nedved ayağa kalktı ve Collina'nın yanına gidip, "Hayır, sadece ayağım takıldı. Penaltı değil." dedi. Hakem Collina da bunun üzerine Nedved'e teşekkür edip penaltının iptal olmasını sağladı. Bu olay, İtalya'da görülen en önemli fair play olaylarından biri olarak kayda geçti.

Verilen örneklerden yola çıkarak bu hafta sonu oynanan Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde yaşananlardan dolayı bir Müslüman olarak,bir eğitimci olarak,bir teknik adam olarak ve en önemlisi bir İNSAN olarak utandım.Saygılarımla