İnegöl için fuar bir klasik oldu. Yine yerli yabancı misafirler otelleri doldurdu. Umduğunu bulanlar bulamayanlar, o hengâme içerisinde fuar bitti gitti.
Artık fuar bazı müşterilerin beklentilerine cevap veremiyor. Bunun en büyük sebebi ise İnegöl’ün acar firmaları fuarda yer almıyor. İki İnegöl’de bir de İstanbul’da olmak üzere üç fuar çok fazla.
Mobilya işinde en büyük sorun araştırma geliştirme kısa adıyla arge… Yeni bir ürün tasarlamak, satanı bulmak çok güç… Kısa aralılarda yapılan fuarlara katılmak yeni ürün sergilemedikçe çok mantıklı gelmiyor.
Dünyada mobilyada üç ekol olduğunu düşünüyorum. İtalyan ekolu, alman ekolu ve Amerikan ekolu… Biz daha çok İtalyan ekolüne yakınız.
Ürün geliştirme konusunda bizler de yurtdışı fuarları vasıtasıyla dünyadaki yenilikleri görüyoruz. Artık çok fazla değişiklik olmuyor. Çünkü yeni şey bulmak çok mümkün değil.
Dünyada bizim sektördeki binlerde insan, her gün daha çok kazanma arzusu ile hep yeni bişeyler araştırıyor. Yapılmamış çokta bir şey kalmıyor. Son yıllarda mobilyaya teknoloji girdi. Motorlu, müzikli yani elektrikli modeller revaçta.
Ülkemizde bu tip yan sanayi ürünleri üretilmediği için dışa bağımlı hale geldik. Eğer kendiniz ithal ediyorsanız, deponuzda aldığınız malı bekletiyorsunuz. İhtiyaç oldukça kullanıyoruz. Bu da finansman sıkıntısına yol açıyor. Ya da ithalatçıdan alıyorsunuz. Bu sefer çok pahalıya satın alıyorsunuz. Maliyetiniz artıyor.

Şu an Türkiye’de mobilyanın merkezi İnegöl’ dür. 20 yıl öncene kadar Eskişehir, Adapazarı mobilya sanayileri İnegöl sanayisiyle denktiler. Fuar, parça başı nakliye avantajı ve İnegöl halkının müteşebbis ruhu, İnegöl’ü uçurdu. Mobilyanın merkezi yaptı.
Tek talihsizliğimiz şansız bir coğrafyada yaşamak; komşu ülkelerdeki istikrarsızlık…

Yıllardır fuar komitesi, fuar alanını büyütmek istiyor. Gerekçe talebin fazla oluşu... Yeni mobilya AVM Mobiliyum çevresinde 200 civarında mağaza açılıyor. Orada da üreticiler ya sadece koltuk ya da sadece mobilya üretiyor.
Yani koltuk üreten mobilyaya ihtiyaç duyacak. Mobilya üreten de koltuğa ihtiyaç duyacak. Yani en az 400 firma bu bölgede temsil edilecek.
Mobilya AVM’nin bulunduğu bölgeye ben mobilya vadisi diyorum. Bu bölgede işyeri olan ya da ürünü bulunan hiç bir firmada fuara katılmaz.
İnegöl’e gelen müşteri, mobilya vadisini gezmeden gitmez. Hatta önce burayı gezer sonra fuara gider. Fuar komitesi gelecekte fuara katılmak için firma bulamayabilir.
Bu bölge tamamlanmadan yeni bir yatırıma girmek çok mantıklı değil. Zira İnegöl’de bu kadar potansiyel yok. Kaldı ki; bursa da koca fuar alanı duruyor. İhtiyaç olursa fuar Bursa’da yapılabilir.
Yılda sadece 12 gün kullanmak için koca bina yapmak… Bu hiçte akılcı değil.
Benden söylemesi...