Her zaman insanlar kaçırdıkları fırsatları sorgularlar. Fakat burada kritik başarı faktörü atlanmaktadır. Çünkü fırsatlar gelişi güzel bir şekilde birilerine gelmez. Fırsatlar onun için mücadele eden ve hazır olana gelir. Dolayısıyla her süreçte herkesin şapkasını önüne alıp düşünmesi gerekir.

Bizler İnegöl'de hep kendi göbeğimizi kestiğimizden ve devlet teşviklerinden yararlanmadığımızdan gururla bahsederiz. Kesinlikle önemli bir başarı olduğuna inanıyorum ancak Tarih boyunca kendi kaynaklarıyla başarılar yaratmış şehrimizde sadece kendi kaynaklarımızla ne kadar büyüyebiliriz? Devlet ya da uluslararası kurumlarla işbirliği yaparak daha ileri gidebilir miyiz?

Açıkçası burada devlet teşvikleri, uluslararası ticaret içerisindeki mevzut ile sağlanan imkanlar ve uluslararası kurumların çalışmaları ve uluslararası finans kurumlarının yapılarını yakından bilen biri olarak söyleyeceğim cevap İŞBİRLİĞİ olacaktır. Dünya'nın her bir köşesinde sanayi ve ticaret devlet-uluslararası kurumların işbirliğiyle gerçekleşir.Kaldı ki ülkemizde de gerek Organize sanayi bölgeleri gerekse farklı yatırımlardan yararlanan şehirlerde daha hızlı kalkınma olduğu görülmektedir.

Peki bunun için neler gerekmektedir?

Yetişmiş kurumsal liderler, mesleki eğitim kurumları, üniversite ve sanayi kurumlarının alt yapısının gerekliliği konu için başlangıç unsurlarıdır. Sahip olunan kaynakların doğru planlanması,proje ve çalışmalara liderlik eden kişi ve ekiplerin koordineli-işbirliği içerisinde çalışmasıyla kısa dönemde sonuçlara ulaşılacaktır.

Uluslararası bir çok platformda projeleri gerçekleştirip işbirlikleriyle İnegölümüzün ne kadar hızla gelişeceğini çok net görebiliyorum. Örneğin sahip olduğumuz OSB'lerimiz ve mesleki eğitim kurumlarımızın doğru planlanması ve yatırıma açılmasıyla şehrimize kazandıracağımız nitelikli sanayi kurumları gelişim alanlarından biri olacaktır. Örnek olması açısından bir internetsitesinin 2019 nisan ayında yayınladığı haberleri sizinle paylaşıyorum.

Yalova'da yaklaşık 15 bin kişiye istihdam sağlayacak olan, 6.5 milyar TL değerindeki Yalova İMES Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için çalışmalar başladı. Makine imalatı, otomotiv ve beyaz eşya yan sanayi, elektrik, elektronik eşya savunma araç ve gereçleri gibi yüksek katma değere sahip ürünler üretilmesi planlanan Yalova İMES Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde ilk kazma vuruldu. Yalova'da yer alan habere göre, projenin 2 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.

İMES OSB hakkında açıklama yapan Yalova-İMES Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyl Erboz, Kocaeli'nin Dilovası bölgesinde yer alan organize sanayi bölgesinin doluluk oranlarının yüzde 80'e ulaştığını, bu bölgede yer almayan veya tesislerini büyütmek isteyen sanayicilerin talebi üzerine harekete geçtiklerini aktardı. Erboz, "Yenilikçi, milli, yerli ve yeşil üretimi kendisine misyon edinen OSB bünyesinde, meslek eğitim merkezi, meslek lisesi, meslek yüksek okulu, itfaiye, güneş ve rüzgar enerji santralleri, sağlık merkezi, antrepo gibi tamamlayıcı sosyal donatıların da yer alacağı yeni nesil bir OSB inşa etmeyi planlıyoruz" dedi.

https://emlakkulisi.com/guncel/yalova-imes-osb-arazi-fiyatlari/1732195

Osmangazi Köprüsü'nün sağladığı ulaşım kolaylığı yabancı yatırımcıları da cezbediyor. Yalova'da 2.5 milyar TL'lik yatırımla kurulan Avrasya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) daha bitmeden 2 yabancı yatırımcı fabrika kurmak için yer aldı. Sabah'tan İbrahim Acar'ın haberine göre; Toplam 4 milyon metrekarelik bölgeye yabancı yatırımcılardan 10 milyon metrekarelik ön alım talebi geldi. 12 yabancı sermayeli şirket de yatırım için başvuru yaptı.

İLK GELEN ALMANLAR

Avrasya OSB'nin Pazarlama Direktörü Muharrem Çay, bölgeye yatırıma gelen ilk yabancı sermayeli şirketlerin Alman Dresselhaus ve HeinenHopman olduğunu ifade etti.Civata üretimi yapacak olan Dresselhaus'un sadece fabrika için 5, gemi yan sanayi üretimi yapacak HeinenHopman'ın ise 8 milyon liralık yatırım yaptığını belirten Çay, buna makinelerin dahil olmadığını söyledi. Çay, "Sırada 12 yabancı şirket var. Onlar da özellikle ana sanayiler için yan sanayi ürünleri üretmek istiyorlar" dedi. Çay, ayrıca Türkler'in satın aldığı İtalyan boya kimya firması La Moravia şirketinin de OSB'de 3 milyon liralık arsa alarak fabrika yatırımı yaptığını açıkladı.

20 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Çay, "Metrekare fiyatımız 595 lira. Bu nedenle yatırımlar artıyor. OSB'nin tamamının dolmasıyla 20 bin kişi iş bulacak" dedi. 4 milyon metrekarelik alanda 191 parselin bulunduğu söyleyen Çay, "35 adet fabrika için 850 bin metrekarelik tahsis yapıldı. LC Waikiki operasyon merkezi kuracak. Gemi İhtisas Bölgesi tarafında da 8 firma proje aşamasında. Otomotiv yan sanayiinde Çelikel ve Ünüvar fabrika kuracak" ifadelerini kullandı.

https://emlakkulisi.com/yalova-avrasya-osbye-yabancilardan-10-milyon-metrekare-on-alim-talebi/603567