İSMİM FEDON, SOYADIM KALYONCU. BABAM RUM, ANNEM ERMENİ VE BEN TÜRKLÜĞÜMLE GURUR DUYUYORUM..

'Türklüğüyle gurur duyan bir insanım. Çoğu Müslüman'dan daha Türk'üm. Çoğu Türk'ten daha çok vatanımı seviyorum. Rum ilkokulunda okumama rağmen' dedi.

Fedon, Ülkemizde çok az sayıda kalan azınlıklardan biri ... Ve o bir sanatçı; Rum müziğini Türk halkına sevdiren şarkıcı..

'HEM TÜRK'ÜM HEM DE ŞEHİT TORUNUYUM'': Yıllarca söylediği şarkılarla birçok insanın beğenisini kazanan Fedon, kendisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.Yıllardır söylediği Rumca şarkılarla milyonların gönlünde taht kuran Fedon Bugün Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu. Fedon, "Türklüğümle gurur duyuyorum, dedem Çanakkale şehidi" dedi.

İsmi Fedon, soyadı Kalyoncu. Babası Rum, annesi Ermeni... Ülkemizde çok az sayıda kalan azınlıklardan biri ... Ve o bir sanatçı; Rum müziğini Türk halkına sevdiren şarkıcı...İşte Fedon'un röportajından başlıklar...

"A HARFİYLE BAŞLAYAN 3 ÖNEMLİ DEĞER...": Benim adımın sıkıntı yarattığı adamların hepsine haddini bildirdim. Türklüğüyle gurur duyan bir insanım. Çoğu Müslüman'dan daha Türk'üm. Çoğu Türk'ten daha çok vatanımı seviyorum. Rum ilkokulunda okumama rağmen bize öğretilen 'A' harfiyle başlayan üç önemli değer vardır; Allah, Ana ve Atatürk. Ben şehit torunuyum. Dedemin ismi Çanakkale'de yazılıdır. Fedon ismi yüzünden bazı sıkıntılar yaşadım, yaşamadım değil.

"Sene 1967. Amasya'da 94 gün fazla askerlik yaptım" diyen Fedon sebebini şöyle açıkladı.

"KOMUTAN BANA GAVUR DEDİ": Bir subay dövdüm ve beraat ettim enteresandır. Komutanım bana 'Gavur ' deyip duruyordu. Ona, "Komutanım, ben Türk Bayrağı ve silahım üzerine elimi koyup yemin ettim. Gönüllü askerliğe geldim. Taksim'de gezip de 'Vatan, millet' deyip sakat raporu alanlardan değilim. Dedem şehit. Sen bana 'Gavur' diyemezsin" dedim. O tekrar söyleyince, resmen öldürdüm dayaktan. Askeri mahkemede beraat ettim çünkü aşırı tahrik vardı. Asteğmen'in yüzünü gözünü dağıttığımdan dolayı 90 gün ceza aldım.

"RUMLAR DA DIŞLADI BENİ": Çok dışladılar beni. "Vay efendim Türk'üm " dedi. Tabii Türk'üm diyeceğim, başka ne diyeceğim. Yunanistan Gümülcine'de yaşayan Ahmet, Mehmet nedir? Yunanlı'dır, dini Müslümandır. Türklüğümle gurur duyuyorum.

"TÜRKLER'İN BANA YAPTIĞINI SİZ YAPMADINIZ": Beni İstanbul'un Yunanistan konsolosu yanına çağırdı ve "Nedir bu Türk'üm lafları?" diye sordu. "Türk'üm" dedim. Durdu ve "İyi de çok söylüyorsun bu lafı" dedi. "Çok söyleyeceğim tabii, gurur duyuyorum Türklüğümle. Türkler'in bana yaptığını siz bana yapmadınız ki " diye cevap verdim. O yine bana, "Ama hoş olmuyor" dedi. "Bana bakın" dedim, "Ben burada doğdum, burada büyüdüm. Ölünceye kadar bunu söyleyeceğim. Benim mezarım da burada. Param da burada. Her şeyim burada. Siz yanlış düşünüyorsunuz. Çünkü Türkler'i tanımıyorsunuz. Siz Türklerin haklarına sahip olsanız bu ülkede, Rumlara su vermezsiniz" dedim. "Tamam, Fedon Bey anlaşıldı" dedi.