İnegöllü bir ailenin oğludur. Babasının memuriyeti dolayısıyla 1961 yılında Kastamonu'da doğdu. Kendisini film anlatıcısı olarak görür. Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden mezun olan Akay ABD Villanova Üniversitesinde Tiyatro eğitimi gördü. İFR'nin kurucu ortağı olarak film prodüksiyonu sektörüne girmeden önce reklam metin yazarlığı, Tiyatro yönetmenliği ve oyunculuğu, yapım asistanlığı ve amirliği yaptı. İFR'nin kurulşundan itibaren 500'den fazla reklam filmine yönetmen olarak imza attı. 1996'da yapımcılığını üstlendiği "Tabutta Röveşata" yurt içi ve yurt dışında en çok ödül alan Türk Filmi ünvanı aldı. Yeşim Ustaoğlu'nun yönettiği "Şelale"(2001) ve Ahmet ULUÇAY'ın yönettiği "Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak" (2004) adlı sinema filmleri'nin yapımcılığını üstlendi. "Nerdesin Firuze" yönetmenliğini üstlendiği ilk filmdir (2004). "Hacıvat ve Karagöz Neden Öldürüldü", "Yedi Kocalı Hürmüz" gibi filmlerinde yönetmenliğini yapmıştır. Yönetmenlik ve yapımclık kariyerini sürdürmektedir.Kaynakça : www.biyografi.info/kişi/ezel-akay, www.milliyet.com.tr/ezel-akay

AYDEMİR AKAY

Güreşçi, 1946 yılı İnegöl Rüştiye Köyü doğumludur. Köyünde gördüğü ilkokul eğitimi sonrası eğitimine İnegöl ortaokulunda devam etti. 1965-66 öğrenim dönemi İnegöl Ortaokulu mezunudur. Lise öğrenimini Karabük Sanat Meslek Okulu'nda yaptı. Lise yılları okulun serbest güreş takımının sporcusu olarak 1966-68 yılları güreş yaptı. 68 kg güreşte Okullararası Türkiye Şampiyonu oldu. Hayatını Bursa'da sürdüren Akay Makine Teknikeri olarak Nergis Holding bünyesindeki firmalarda çalıştı. 28 Nisan 2012 tarihinde vefat etti.Kaynakça : 07.03.2017 tarihinde oğlu Ramiz Burak Akay ile görüşüldü.

SELMA AKAR

Ressam, Antalya-Alanya 1956 yılı doğumludur. Aile İstanbul'a taşınınca eğitimini İstanbul'da sürdürdü. Çapa Kız Akşam Sanat Enstitüsü mezunudur. Resim yapmaya başlaması da bu dönemlere rastlar. Temel bir resim eğitimi almamasına rağmen kendi çabası, dostlarının yardımı ile kendisini geliştirir. Daha önce İnegöl'de görev yapmaya başlayan diş hekimi oğlu dolayısı ile diş hekimi Eşi Ünal Akar ile İnegöl'e taşındılar. Sanatçı gözü ile bir eksikliği tespit edip 1930'lu ve 1940'lı yıllara ait siyah beyaz İnegöl fotoğraflarının orijinal renklerini tespit edip yağlı boya tabloya dönüştürdü. Bu şekilde hazırladığı 13 adet tablonun yer aldığı "Mazideki İnegöl" sergisini açtı. Ardından "Göç" adını verdiği 25 tablodan oluşan İnegöl'e Göç Hikayelerini anlatan 25 tabloluk sergisini açtı. Her iki sergideki tabloları İnegöl Kent Müzesi'ne armağan etti. Bununla da yetinmeyen sanatçımız İnegöl'ün önemli görsellerini 2013 yılında hediyelik eşyaya dönüştürdü. Bu hediyelik eşyaların büyük bölümü önemli devlet adamlarına hediye edildi. Eşi Diş Hekimi Ünal Akar beyefendi ile İnegöl Ağaç İşleri Müzesi'nin yapımı sürecini bir kent gönüllüsü olarak benimseyip sahiplendiler. İnegöl'de yaşamını ve sanatsal etkinliklerini sürdürmektedir. Kaynakça : 01.03.2012 tarihli Yıldırım Gazetesi, 30.08.2016 tarihi kendisi ile görüşüldü.