Eymür Köyü, İnegöl'ün doğusunda ve Ahi Dağı eteklerinde yer almıştır. İnegöl şehir merkezine uzaklığı 10 kilometredir.

Yakın çevresinde Küçük yenice, Süpürtü, Babaoluk, Sülüklügöl ve Olukman köyleri bulunmaktadır.

1990 yılı genel nüfus sayımına göre toplam köy nüfusu, 444 kişidir. 2000 yılı genel nüfus sayımına göre ise 217'si kadın 187'si erkek olmak üzere toplam köy nüfusu, 404 kişiye düşmüştür.

"Manav" tabir edilen yerli köylerdendir. Geçimlerini tarım ve ziraat yaparak sağlarlar. Arazilerinin bir kısmı baltalık orman görünümündedir, diğer kısmı ise ovadır. Kurşunlu Kasabası ile Kulacahisar Köyü istikametinde batıya giden tarihi İpekyolu'nun, kenarında yer alır.

Etimolojik tahlili yapıldığında Eymür teriminin, ağa ve mir kelimelerinden oluştuğu anlaşılmaktadır. Zira mir, Fars dilinde bey demektir. Küçükyenice Köyü'nün ilk devirlerdeki adı, tahrir defterlerinde Bey Karyesi'dir.

Buradan hareketle diyebiliriz ki Eymür terimi, Ağa- Mir teriminden kısaltılarak oluşturulmuştur. Çünkü tarihimizde Küçük ve büyük Cafer Paşalar ve Mustafa Paşalar olduğu gibi Küçük ve büyük Karagöz Mehmet Paşalar da vardır.

Tahrir defterlerindeki bazı kayıtlar, bu iki köyün, Karagöz Mehmet Paşa ile ilgili olduğuna işaret eylemektedir. Hüdavendigar Livası Tahrir Defterleri isimli kaynak eserde tespit ve tescil edildiğine göre Eymür Köyü, Derbentçi köylerdendir.

Çitli, Özlüce ve Kınık köylüleri ile birlikte Mizal Derbendi'ni korumaktadırlar. Çitli Köyü hakkında bilgi verilirken açıklandığı üzere derbentçi köyler, tekalif-i divaniye adı verilen devlet vergisini vermezlerdi.

Sadece öşür adı verilen dini vergiyi öderlerdi. Buna karşın, devlet adına görevlendirildikleri derbent ve geçidi korurlardı.

Bu, bir angarya değil bilakis onlar için bir ayrıcalıktı. Adı geçen kaynak eserin 96 ncı sayfasında yer alan 155/5 inci maddede derbentçi köy olarak tescili yapılmış olan Eymür vergiden muaf gösterilmiştir.

Diğer derbentçi köylerde olduğu gibi, Yaya adı verilen ve askeri bir niteliğe sahip kişiler de köyde oturmaktadır.Köylüler, bunların nezaretinde derbent korumacılığı yapmışlardır.

Aynı kaynak eserin 202/4 üncü maddesinde de Eymür Köyü'nde Yıldırım Beyazıt tarafından Şeyh Musa adına tahsis edilmiş 4 dönümlük bir vakıf arazisi, bulunmaktadır. Şeyh Musa'dan sonra oğlu Şeyh Yusuf ve kardeşi Aydın'ın oğlu Şeyh Ali, bu vakıf araziyi işletmiştir.

Eymür Köyü, yukarıda ifade edildiği üzere geçimini tarıma dayandırmıştır. Köy arazisi içinde debisi yüksek bir akarsu olmadığından kuru tarım yapılmaktadır. Kısmen sebze ve meyve üretimi mevcuttur.