Kuru fasulye ülkenin dört bir yanında her zaman milli yemeğimiz olarak görülür. Anadolu 'da binlerce yıldır tencerede kendine yer bulan kuru fasulye,aslında Antik cağdan beri vardır. Göçebe bir toplumdan gelme olduğumuzdan dolayı kuru fasulyeyi çok eskiye, kendimizle bağdaştıramıyoruz. Bugün bizim tükettiğimiz türlerinin mutfağımiza girişi,19.yüzyıl'ın sonlarına yani 150 yıldır sofralarımızı bereketlendirir. Aslında kuru Meksika yemeğinin bir çeşitlidir. Meksikalılar yüze yakın çeşit fasulye yapabilir. Bizde bu üründen yemek yapar ve severiz ancak tamamen sahiplendigimiz zamanlar iki döneme denk gelir. Bunlardan birincisi Çanakkale savaşı zamanı kuru bakliyatların elimizdeki en kıymetli ürün olmasıdır. Ikincisi 1964 yıllarında the Sunday Mirror gazetesinde "Türkiye'de en çok sevilen yemeğin kuru fasulyeyle ,pilav olduğu yazısıdır. Bu haberden sonra bizim gazetelerde de haber yinelenir ama manşet değişir "İngilizler kabul etti ki milli yemeğimiz kuru fasulyedir. " Yani yemeğiniz bu haberden sonra milli bir yemek olarak görülmeye başlandı.

Bu yemeğin kime ait olduğundan çok ne kadar kıymetli ve uhrevi bir yemek olduğu önemlidir. Yemeği yemek yapan sadece tadı ve lezzeti değil, hikayeside onu lezzetli yapan unsurlardan biridir. Kuru fasulye savaşta hikayemizin bir parçası olmuştur. Halk arasında da gariban yemeği olarak nitelendirilir. Işte bu kadar güzel yemeği elbette sever sahipleniriz. Çünkü bize yakın olanı bize bizi anlatılanı severiz..

KURU FASULYE IÇİN GEREKLİ MALZEMELER:

1 su bardağı fasulye

2 çorba kaşığı sıvı yağ

150 gr. Tereyağ

1.5 çorba kaşığı salça

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

1 tane kuru soğan

Tuz

1 tatlı kaşığı tuz şeker

YAPILIŞI:

İlk olarak fasulyeyi 1 gün önceden ıslatın. Islanan fasulyeyi ertesi gün suyunu değiştirerek köpük çıkıncaya kadar kaynatın. Fasulyeyi süzüp ve yıkadıktan sonra bir tencerede tereyağ ve sıvı yağı eritip içine soğanı küp küp doğrayıp kavurun. Soğan pembeleşince salça ve kırmızı toz biberi ilave edin. İçine Fasulyeyi dökerek tuz ve şekeride ilave edip ister güveçte fırında ister tencerede kısık ateşte 1.5 saat pişirebilirsiniz . Afiyet olsun..

PÜF NOKTASI: Islattiginiz fasulyenin içine bir su bardağı süt ilave ederseniz ve fasulyeyi ocakta pisiriseniz en kısık ateşte pişirirseniz daha lezzetli olur. Daha detaylı tarifler için instagram ilker agan ve Arda Lokantası hesaplarını takip edebilirsiniz..