Kıtalara yayılan Osmanlı tarihi, Türkiye' nin şuanda bulunduğu konum, onlarca medeniyetin bu topraklarda yaşamış olması gibi etmenler, muhteşem cesitliliklere ve zenginliklere sahip olmamızı sağlıyor. Anadolu mutfağı, pişirme teknikleri , bereketli topraklarında yetişen binbir çeşit sebze , meyve ve bitkileriyle çok çeşitli lezzetler sunuyor.

Türk mutfağının en sevilen ve bilinen sütlü tatlılarından biri olan sütlaç, az malzeme ile kolayca yapılan vazgeçilmez bir lezzettir. Küçük büyük herkes seviyor ve tüketiyor. Sütlü tatlılarımız içerisinde belki de en çok bilinen ve sevileni sütlaçtır.

Sütlaç "sütlü aş " veya " sütlü pirinç " adlarıyla ilk olarak 15. Yüzyılda tıbbi kitaplarda ve Kaygusuz Abdal 'ın şiirlerinde gecer.

Italyan mutfağında giren sütlaç Papa V. Pius 'ın 1570 'de verdiği bir ziyafetin üçüncü yemeği olarak "üzerine şeker ve tarçın serpilmiş Türk usulü sütlü pirinç " diye sunuldu. Osmanlı'da da sütlaç saray sofralarında yer alan saygın bir tatlıydı. Ingiliz elçi Lord john finch , Edirne sarayında IV. Mehmet'in huzuruna çıktıktan sonra sadrazam tarafından hazırlanan ziyafette yine sütlaç vardı. Üzeri nar gibi kızarmış bu tarihi lezzet nasıl mı yapılır? Işte nefis sütlaç tarifi:

SÜTLAÇ TARIFI IÇIN GEREKLİ MALZEMELER: 2 litre süt -800 gr. Şeker -1 çay bardağı haşlanmış pirinç - 2 adet yumurta sarısı -3 yemek kaşığı nişasta -1 paket vanilya

YAPILIŞI: Soğuk süt ve toz şekeri geniş bir tencereye alın. Bir çırpma teliyle toz şeker eriyene kadar karıştırdıktan sonra kısık ateşte kaynamaya bırakın. Bol suda yikadigimiz pirinçleri ayrı bir tencerede üzerine yarim parmak su geçecek şekilde su ilave edip güzelce haşlayın. Süt kaynadiginda vanilyayı ilave edin. Haşlanan pirinçleri ocaktan alın. Kaynayan süte süzerek pirinçleri ekleyin. Yumurta sarılarını ve nişastayı ayrı bir kapta suyla pürüssüz bir kıvam alana kadar çırpın. Hazırladığınız karışımı kaynayan süte yavaş yavaş ile edip sütü hızlı hızlı çırpın. Kıvam alıncaya kadar kaynatın. Kaynayan sütlacı eşit porsiyonlarla sütlaç güvelerine yada folyo tabaklara boşaltın. Sütlaç kaselerini aralıklı bir şekilde derin bir tepsiye sıralayın. Kapların yarısına gelecek kadar soğuk su ilave edin. Sonrasında tepsiyi 10 dk. Oda sıcaklığında bekletin. Bu sırada fırınınızı 220 °C 'ye getirip ısıtın. Isınan fırına güzelce şütlaclari atın. 12 - 15 dk. kadar üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Piştikten sonra çıkarıp biraz soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra sevdiklerinizle doya doya yiyin. Afiyet olsun...

Daha detaylı tarifler için instagram İLKER AGAN veya ARDA LOKANTA hesaplarını takip edebilirsiniz...