Üç Büyüklerin formasını giyen ilk İnegöl'lü futbolcu. 1937 yılında İnegöl'de doğdu. İlkokulu Dündar İlkokulu'nda okudu. 1951 yılında İnegöl Ortaokulu'ndan dosyası Bursa erkek Lisesi'ne gönderildi. Lise eğitimini Bursa Erkek Lisesi'nde aldı. Küçük Erol olarakta bilinir. İnegöl İdmanyurdu takımının futbolcusu olarak Bursa Karmasına seçildi. Bursa Karması'nda kendisi ile beraber Kemal Girginer (Keklik Kemal) de seçilmiş idi. Ankara'da düzenlenen Türkiye şampiyonasında forma giydiler. Aynı turnuvada Ankara Karmasının futbolcusu olarakta Üsteğmen Rıza Palaska ve askerliğini Ankara'da yapan Hıfzı Doğdubay iki İnegöllü olarak vardılar. Başarılı maçlar çıkaran Erol Erkal Beşiktaş'a transfer yaptı. Hazırlık maçlarında A takımı forması ile bazı maçlarda görev alsa da sezonu Beşiktaş Genç Takımı'nın futbolcusu olarak tamamladı. Üç Büyükler'in formasını giyen ilk İnegöllü futbolcudur. 1957-58 sezonunda transfer olduğu Karşıyaka'da uzun yıllar forma giydi. 1964-65, 1965-66, 1966-67 sezonlarında Bursaspor futbolcusu idi. İkinci Milli Lig'de katıldığı Bursasporun Birinci Milli Lige çıktığı kadronun sporcularındandı.

FAİK ERTAN

İsmi ilçemiz Hayriye Köyü'nde bir caddede yaşatılan eğitimci, 09.05.1909 tarihi İnegöl Hayriye Köyü doğumludur. İnegöl Şükrü Naili Paşa İlkokulu'nda aldığı ilkokul eğitimi sonrası Balıkesir'de eğitimini sürdürerek öğretmen oldu. Mesleği ilkokul öğretmenliğidir. Ülkenin muhtelif yerlerinde öğretmen olarak görev yaptı. Emeklilik sonrası da eğitimcilik faaliyetini sürdürdü. 16 Haziran 1962 tarihinde "Anaokulları ve Anasınıfları Yönetmeliği" yayınlanması sonrasında Faik Ertan öğretmenimiz İstanbul Fatih'te İstanbul'un ilk özel anaokulunu faaliyete soktu. "Ertan Koleji" adı altında bu faaliyetleri 1980 yılına kadar sürdürdü. Hayriye Köyü hayatında hep önemli bir yer tuttu. Dışarıda görev yaptığı dönemlerde de köyün gelişmesi ve kalkınması için gerekli çabayı gösterdi. 1961 yılı sonrası Ahmet Özkan ile birlikte Hayriye Köy Kalkınma Kooperatifini kurarak yurtdışına işçi gönderilmesi sürecini yönetmeye gayret etti. 1980 yılı sonrası yeniden köyüne yerleşti. 08.06.1991 tarihinde 83 yaşında iken vefat etti. İsmi Hayriye Köyünde bir caddede yaşatılmaktadır.

Kaynakça : 13.12.2016 tarihinde akrabası Sermin Uygur ile, 14.12.2016 tarihinde Hayriye Köyü'nden Süleyman Güzel ile görüşüldü,

MUAMMER ERİŞ

V, VI, VII ve VIII. Dönem Ankara Milletvekili, İnegöllüzade Saffet Bey'in oğludur. 1897 Bursa doğumlu olup İstanbul Darülfünun Riyaziye Bölümü mezunudur. Hollanda Bankası Memurluğu, Deutsche Orient Bank Memurluğu, Türkiye İş Bankası Muhasebe Müdürlüğü, İstanbul Şubesi İkinci Müdürü ve Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcılığı ve Genel Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. Tbmm V. (Ara seçim) VI. VII. VIII. dönem Ankara Milletvekilliği yapmıştır. 24 Eylül 1973 tarihinde vefat etmiştir.

Kaynakça : www.tbmm.gov.tr.TBMM Albüm/cilt 1/index.html