15. Yüzyılda Osmanlı dünyasında Ahmed Cavid tarafından yazılmış bir mutfak sözcüğü olan Tercüme-i Kenzü'l İstiha adlı eserde "küfte" şeklinde yer alan köftenin tanımı şöyle "Küfte, dövülmüş ezilmiş " demektir.

Sarayda lezzetler 15. yüzyılda Osmanlı mutfağında yapılan yemeklere dair başka bir kaynak ise saray hekimlerinden Mahmud Şirvani 'nin yazma eseri.

Şirvani, 13 yüzyıla ait Arapça bir yemek kitabının Osmanlı Türkçesine tercümesine ilaveten kendi dönemine ait Osmanlı yemeklerinden bazılarının tariflerini de ekleyerek hazırlamış bu eseri.

Eserde verilen bu tarifler arasında "köfteli çorba " yada halk arasında "ekşili köfte" de var.

Birçok esnaf lokantasında bulunan bu lezzeti bugünde ben anlatayım. Özellikle kış aylarına girdiğimiz bu dönemde içimizi ısıtacak bir lezzet...

MALZEMELER

1 kg dana kıyma

Bir tutam Maydanoz

250 gr pirinç

1 yumurta

Tuz, karabiber, kimyon, karbonat

TERBIYESI İÇİN;

4 yemek kaşığı yoğurt

1 limon

3 yumurta

YAPILIŞI:

İlk olarak bir tencerede suyu kaynatıyoruz. Baharatlarla yoğurduğumuz köfteleri küçük toplar haline getirip bir tepside köfteleri hafif unlayıp bir süzgeç yardımı ile sıcak suyun içinde haşlayın.

Ayrı bir kapta limonun suyunu sıkıp yoğurt ve yumurtayla çırpın. Kaynayan suyun içine atın. Köfteler piştikten sonra altını kapatın.

Ayrı bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağını eritip bolca nane ile kavurun. Köfteleri servis ederken naneyi üzerine döküp servis edin afiyet olsun.

Daha detaylı tarifler için instagram ilker agan veya Arda lokantası hesaplarını takip edebilirsiniz...