Cumartesi günü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını tüm yurdumuzda coşkuyla kutlandığı gibi ilçemizde de aynı coşkuyla kutlanmasına şahitlik yaptık.

Nedir 23 Nisan? Bu sıradan bir gün mü? Bu günün sıradan bir gün olduğunu düşünen varsa, istiklal ve istikbalin anlamını kavrayamamış meczuptur demektir. 23 Nisan günü demek, ulusal egemenliğin ilan edildiği gün demektir, Milletin kendi kaderini kendi eline aldığı var olma ve yok olma savaşının verildiği, hakların kazanılarak kendi kendine egemen olmanın ve bunu bütün dünya ilan edildiği günün adıdır, işte asıl vurgulanması gereken nokta burasıdır.

23 Nisan 1920 de Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılmasıyla bugünkü Cumhuriyet yönetiminin temeli atılmış, bugünkü modern toplum yaşantısına sahip olmamız sağlanmıştır. Bugün, Cumhuriyetimizin temelini oluşturan önemli bir gündür. Çünkü ilk "Büyük Millet Meclisi" bugün açıldı. Günün çok anlamlı başka bir özelliği daha var, Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kutlanan bugün, Atatürk tarafından çocuklara armağan edildi.

Egemenliğimizin teminatı, milletimizin teminatı, ülkemizin teminatı, geleceğimizin, yarınlarımızın, umutlarımızın, hayallerimizin teminatı olan çocuklarımızın olduğu gerçeğini gören Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk bugünü çocuklara armağan etmiştir.

Ulusal egemenlik, yönetim yetkisinin ve hakkının millette olması demektir. Bu yönetme yetkisi hiçbir sınıfa, kişiye, aileye ya da topluluğa bırakılamaz. Millet, kendi kendini yönetmek suretiyle, bu hakkını kendisi kullanır. Bu nedenledir ki bir halk yönetimi olan Cumhuriyetimizin temel kaynağı, milletin egemenliğidir. Bilindiği gibi, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra yurdumuz çeşitli milletler tarafından işgal edildi. Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak, ulusumuzu bu haksız işgale karşı direnmeye, karşı koymaya davet etti. Savaşın yönetimi ve kurtuluşun gerçekleşmesini sağlayacak çalışmalar için bir "Temsil Heyeti" kuruldu, başına da Mustafa Kemal getirildi.

Mustafa Kemal, yayınladığı bildiriyle, "Büyük Millet Meclisi'nin Ankara'da, 23 Nisan günü toplanacağını, toplanacak Meclisin tüm yönetim ve askeri sorunların merkezi olacağını açıkladı.

Açılış, duyurulduğu gibi 23 Nisan'da yapıldı.

Büyük Millet Meclisi'nin ilk benimsediği ilke şu oldu: "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir; millet bu hakkını Meclis aracılığıyla yürütür. Meclis'in üstünde bir güç yoktur."

Meclis'in yapacağı çalışmalar ise, yurdun düşmandan kurtarılması ve bağımsız bir Türkiye'nin kurulmasına yönelikti.

Görüldüğü gibi, 23 Nisan, tarihimizin dönüm noktalarından biridir. Egemenlik hakkının bir kişiden alınıp millete geçtiği bir gündür. Milletimiz, bu hakkını, yurdumuzu ele geçirmek isteyen dış düşmanlara ve bunlarla işbirliği yapma gafletine düşmüş olanlara karşı savaşarak kazanmıştır. Bu nedenle, egemenliğimiz, ulusal varlığımızın başında gelir.

23 Nisan mevsim gibi bahardır 23 Nisan çocuk gibi genç ve tazedir.

23 Nisan yağmursa çocuklarımız sevgi damlacıklarıdır.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın başta ülkemiz olmak üzere bütün dünyada insan haklarına saygı, sevgi, barış hoşgörü ve kardeşlik tomurcuklarını yeşertmesine vesile olmasını diliyorum.

Bu nedenle bizlere emanet edilen büyük eseri sonsuza kadar yaşatma hususundaki kararlılığımızı, çocuklarımıza anlatmalıyız. Anlatmalıyız ki, gelecek kuşaklar uyanık, kararlı ve bilinçli olabilsinler. Tarihi mirasımızı koruma ve kollama konusundaki ödevlerini yerine getirebilsinler. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.