ABD'NİN ÜLKELERE İHRACATLARI

ABD'NİN ÜLKELERDEN İTHALATLARI

Her dönem için Dünya üzerinde ülke bazlı kutuplar oluşuyor. Tarih boyunca büyük imparatorlukların hayat bulduğu Dünyamızda aslında bugünde imparatorlukların işleyişi devam etmektedir. Kimileri yıkılmış yerine başkaları gelmiş kimileri halen daha devam etmekte. Fakat konu aslında her dönem için ortak ya da başka deyişle aynı olmuş. Amaç Dünya'nın servetinin hakimi olunması ve güç mücadelesi. Hal böyle olunca insan gücü işe eşleşen güc aslında arkasında hep başka bir güç unsurunu barındırmış. Ekonomi olarak adlandırdığımız ana kontrol edici mekanizma her zaman için karar verici olmuş. Dolayısıyla kim ekonomiye yön veriyorsa yada etkinliği fazlaysa her zaman için güç onda olmuş. Gerek pazarlar gerek ticaret yolları gibi bir çok unsur bu mekanizmanın işleyişinin içerisinde olmuş. Hatta ören yerleri ya da ibadethaneler ticaret merkezlerinde yer almış.

Günümüzde de konu aslında farklı değil. Farkı teknolojinin hızlanması ile bilgi akışının daha hızlı hale gelmedi diyebilirim. Bu hız geçmişe farklı olarak reaksiyon ve aksiyon sürecini etkiliyor. Başka bir deyişle karar ve sonuç alma hızı diyebilirim.

Bugün geldiğimiz noktada ticari olarak en etkin ülkeler ABD ve Çin diyebiliriz. Hatta bir süredir ticaret savaşlarında Dünya gündeminde aktif olarak yer alıyorlar. Paylaştığım grafiklerden her iki ülkenin ihracat ve ithalatlarını paylaşıyorum. Grafiklerde de gördüğümüz üzere aslında savaşan 2 ülke aynı zamanda birbirinin en büyük ticari partneridir. Peki bu kadar birbirine bağlı olan ülke neden savaş içerisine giriyor.

Cevap tarihte yer alandan farklı değil aslında. Sermaye akışı ve ticaret akışına sahip olma hedefi ana amaç. Ticaret yolları üzerinde, Afrika gibi yeni ticaret alanlarında hedeflenen ana aktör olma gücü her ilerleyişin arkasında.

ÇİN'İN ÜLKELERE İHRACATLARI

ÇİN'İN ÜLKELERDEN İTHALATLARI