Dijitalleşme ile birlikte Dünya üzerinde iş yapış modelleri değişiyor. Bugün olan mesleklerin yaklaşıl % 60'i 2030 yılında olmayacak. Teknoloji ile birlikte hayatımıza giren bazı ürünler gerek sosyal yaşamımızda gerekse iş hayatımızda birçok alışkanlığı değiştiriyor.

Geçtiğimiz hafta Dünya'nın önemli dijital oyuncularından birinin yönetici ve iş ortaklarını İnegöl'de ağırladık. Ticaret Odamız ev sahipliğinde yapılan organizasyonda 853 Milyar Dolar cirosu ve bugün için 654 Milyon kullanıcısıyla aslında dijital Dünya'nın ne kadar büyük olduğunu gösterdi diyebiliriz. Bunu gösterirken bizin için önemli olan nokta yeni Dünya'nın ne kadar geniş fırsatlara gebe olduğudur. Dijital araçlar ile birlikte artık milyonlara ulaşmak hayal olmaktan çıkıyor. İşte bu noktada sizlerle belki de birçoğunuzun bildiği iş modellerini paylaşmak istiyorum. Yeni Dünya'da şirketlerimiz nerelerde ve nasıl konumlanacağına karar vermelidir. Böylece stratejiler , yönetim, insan kaynakları ve ürün yapıları ona göre şekillecektir. Burada size B2b, B2C ve C2C iş modellerinden kısaca bahsedeceğim.

B2B İş Modeli Nedir?"Businessto Business", Türkçesiyle "Şirketten Şirkete" kavramı şirketlerin kendi aralarında gerçekleştirdikleri pazarlama veya satış uygulamalarını ifade eden kısa tanımdır. B2B alanında faaliyet gösteren şirketler, temel olarak birbirlerinin sunduğu hizmetleri iyileştirme prensibi ile çalışır. Kısaca örneklendirmek gerekirse ;

  • Hammadde ticareti: Bir işletme, üretim sürecinde ihtiyaç duyduğu ürünleri başka bir işletmeden tedarik eder. Örnek: Ayakkabı üretimi yapan bir işletmenin deri toptancısından ürün tedarik etmesi.
  • Toptancı-perakendeci iş modeli: Bir işletme, ürünlerini toptan olarak perakende satış yapan bir işletmeye satabilir. Örnek: Market zincirlerinin birçok farklı ürün kolunda tedarikçilerle kurduğu iş birlikleri.

B2C İş Modeli Nedir?"Businessto Consumer", Türkçesiyle "Firmadan Tüketiciye" kavramı şirketlerin tüketicilerle direkt olarak kurduğu ticari ilişkiyi açıklayan ifade eden kısa tanımdır. Bireysel olarak yaptığımız tüm alışverişler, B2C iş modeli kapsamındadır. B2C iş modeli, günümüz şartlarında 2 farklı şekilde uygulanmaktadır. Bu uygulamalar şunlardır:

  • Sanal pazar yerleri, bugünkü koşullarda B2C iş modelini rahatlıkla inceleyebileceğimiz örneklerdir Tedarikçilerden aldığı ürünleri üzerine kar payı koyarak son kullanıcıya satan sanal alışveriş mağazalarıdır.
  • İkinci uygulama ise, üretici firmanın ürünlerini kendi sanal mağazası üzerinden son kullanıcılara satmasıdır. Bu iş modelinde, üretici firma ürünlerini fabrika çıkış fiyatıyla satışa sunar ve arada herhangi bir aracı sanal alışveriş mağazası bulunmamaktadır.

B2C iş modeli, e-ticaret sektörünün ülkemizde gösterdiği gelişimle doğru orantılı olarak büyük bir hızla etki alanını genişletmektedir. Üreticiler ve son kullanıcılar için birçok avantaj sunan e-ticaret kavramının başlıca faydaları şunlardır:

  • E-ticaret ile küçük bir işletme dahi dünyanın tüm noktalarına ürünlerini satabilir. Fiziksel olarak ulaşmanın neredeyse imkansız olduğu sayıda müşteriye sanal ortamda ulaşan işletmeler, bu sayede karlılıklarını artırabilir.
  • Geleneksel satış yapan bir işletmenin birçok fiziksel gideri bulunmaktadır. E-ticaret dünyasında ise işletmeler, bu harcamalardan büyük ölçüde tasarruf etmektedir.
  • E-ticaret dünyasında, müşteri profilleri çok daha net bir şekilde analiz edilebilir ve doğru bir hedeflemeyle yüksek sayıda müşteriye rahatlıkla ulaşılabilir. Google Analytics ve benzeri uygulamalar, bu anlamda işletmelere büyük bir avantaj sunmaktadır.

C2C İş Modeli Nedir?

"Consumer to Consumer", Türkçesiyle "Tüketiciden Tüketiciye" kavramı tüketicilerin birbirleriyle kurdukları ticari ilişkiyi ifade eden kısa tanımdır. E-ticaretin büyümesiyle ortaya çıkan bu iş modelinde, tüketiciler sahip oldukları ürünleri belirli pazar yeri uygulamaları aracılığıyla diğer tüketicilere kendi belirlediği bir fiyat üzerinden satışa sunar. Bu iş modelinde yapılan satışı faturalandırma gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır.

Netice olarak Dünya bilgiye dayalı bir ticari sisteme göre evriliyor. Dolayısıyla çok fazla bilgi akışı ve uyarana maruz kalıyoruz. Bu çerçevede bizler şirketlerimizin genel durumlarını değerlendirerek gerekli iş modeline uyum sağlamalı ve Dünya'ya entegre olmalıyız. Yukarıda bahsettiğim şirketin 11.11.2018 tarihinde yaptığı kampanyada bir gün içerisinde 30.8 Milyar Dolarlık bir satış yaptığını düşünürsek, gerekli işbirlikleri ve organizasyonlarla ne kadar büyük fırsatlarla karşılacağımızı da görmüş oluruz.