Merhaba değerli okurlar,İnegöl'de de hizmet veren Uzman Diyetisyen Ayça Alara Aycan'dan doğru beslenmekle ilgili pratik bilgiler aldık. İşte en önemlileri:

1.Az işlenmiş yiyecekler yiyin, sağlıklı hissedin. Daha az işlemden geçen yiyecek aynı zamanda daha az koruyucu madde ve katkı maddesi içerir. "Bir portakal yemekle portakal konsantresinden yapılmış ve belki de koruyucu madde içeren bir portakal suyu içmek arasındaki fark gibi..

Daha fazla bitki kökenli ve az işlemden geçmiş yiyecekler; kişinin diyabet, kalp hastalığı ve kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. "Az işlemden geçmiş bitki kökenli yiyecekler vitamin, mineral, lif, antioksidan ve diğer bitkisel ürünler açısından zengindir".

İşlenmiş yiyecekler üretim sürecinde birçok besleyici maddeyi kaybediyor.

2. Gelecek haftanın yemeklerini planlayın Yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri gelecek haftanın yemeklerini planlamak. "Neden hayatınızın en büyük yatırımı olan sağlığınız için plan yapmayasınız ki? Öbür türlü, bir sürü işlemden geçmiş hızlı atıştırmalıklara yönelme ihtimaliniz yüksek."

Hafta sona ererken 10 dakikanızı ayırın, oturun ve gelecek hafta içi yemek fikirlerini içeren bir liste hazırlayın. Bu liste her gün ve her öğün taze meyve ve sebzeleri içersin. Bonus olarak, hazır ve sipariş vereceğiniz yemeklerden kaçınacağınız için muhtemelen tasarruf da sağlamış olacaksınız.

3. Çeşitlilik hem yaşamın hem de sağlığın tuzu biberidir Tabağınıza koyduğunuz az işlemden geçmiş yemekleri çeşitlendirin. Her akşam aynı sebzeleri yemediğinizden emin olun. Bu sayede öğünleriniz ilginç kalacak, doğru beslenme konusundaki motivasyonunuzu sürdürebileceksiniz ve çok daha geniş yelpazede besin maddeleri tüketmiş olacaksınız.

Benim bir kuralım var: iki gün üst üste aynı yemeği yememeye çalışırım. Yemeğiniz arttıysa, dondurun ve ertesi gün aynı yemeği yemektense sonraki hafta tüketin."

4. Cips, çikolata yerine kavrulmamış kuruyemiş ve taze meyveleri tercih edin. Mısır gevreği, sağlıklı atıştırmalıklar, market yapımı meyve suyu ve kek gibi "abur cubur" yiyecekleri satın almak kolayınıza gelebilir. Ama daha sağlıklı alternatifler var.

Cips ve çikolata almak yerine, fındık, ceviz, badem, kuru meyve ve taze sebzeleri tavsiye ederim. Kendinize içeceklerle ilgili de katı davranın. Gazlı, alkolsüz içecekler ve hatta meyve suları yüksek miktarda şeker içerir. Suyu tercih edin. Her zaman sade su içmekte zorlanıyorsanız, o zaman biraz limon sıkarak tat katabilirsiniz.

5. Teknolojiden yardım alın. Hafta boyunca organize kalmanıza yardımcı olacak bir mobil uygulama indirebilirsiniz.Bu sayede öğünlerinizi planlayabilir ve hatta planladığınız öğünlere göre alışveriş listesi hazırlayabilirsiniz. Hatta haftalık egzersizlerinizi bile planlayabilirsiniz. Kilo vermeye kafa yormak yerine, bu küçük değişiklikleri yaparak kendiniz ve aileniz için daha iyi ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirebilirsiniz. Herkese sağlıklı günler dilerim.