Son olarak bir kesit aktarmak isterim dizinin birinden.

Kara Leyla diye bilinen yolu kötüye düşmüş bir kadının virane dükkanını kiralayan Hace Ahmet ve yarenleri mekanı abad ederler.

Bağdat sokaklarında kaşık oyarak geçimlerini sağlayan dört arkadaş kira vakti geldiğinde Pehlivan Usta'yı gönderirler vermek için.

Lakin Kara Leyla'nın mekanından çıkan eşkiyayı görünce, o eşkıya ile iş tuttuğunu düşünür ve vazgeçer kirayı vermekten. Dükkana geri gelir. Hace Ahmet kiranın verilmesi gerektiğini söyler.

Pehlivan Usta da kirayı vermek için Kara Leyla'nın mekanına gider ve biraz üst perdeden konuşur.

Tehdit kokulu cümlelerin yanında sesi dokunaklı sözlere de dil olur. Hace Ahmet'in ne kadar iyi bir insan olduğu kulağı delik Kara Leyla tarafından bilinmektedir.

Hırsızlar mahallesi olan "Sazlık Bölgesinde" bir aşevi kurup muhtaçları, yetimleri doyurmayı arzulayan Hace Ahmet geceleri karşık koyar, gündüzleri de sırtında taş taşıyarak bir şeyler toparlamaya çalışır. (İşte burası beni etkiledi.)

Yusuf Hemedani'nin müridi olan Bağdat'ın eşrafı, hacenin böyle sırtında kaç taşımasını, gübre çekmesini hoş karşılamazlar. Gönüllerine yedirmezler ve Hace'ye "bu işlerden vazgeç!" diyecekken Kara Leyla çıkar gelir.

Hace'nin ne yapmak istediğini bilir. "Sırtındaki taşlar kadar ağır olmasa da bu taşları, yapacağın hayır için, kullan" der ve boynundaki mücevherat Hace'nin eline sıkıştırır.

Bağdat'ın eşrafına/ zengin tüccarlarına bir güzel nutuk çeker. Kötü yolun hizmetkarı gibi görülen Kara Leyla'nın macerasını dinleyen Hace'nin gözünden yaşlar akar. Dinleyenler, konuşmadan çok etkilenir ve onlar da bir şeyler yapmak için gayrete girerler.

Hırsızlar mahallesi "Sazlık bölgesinde" bir aşevi kurulması için Bağdat'ın iyilik damarı harekete geçer ve herkes bir şeyler yapmak ister. Halifenin kızı da Göçerler de Hace'ye yardımcı olmaya çalışırlar ve iyilik bu kadar çabuk feth eder gönülleri.

Bir kelebek kanadıdır çırpılan ya da bir domino taşıdır devrilen... Lakin her iyilik aynı zamanda kıskanç gönülleri de sıkıştırır ve kötü kararlar alınmasına sebep olur.

Bir kötülüğü yok etmek için kötülüğün sebeplerini doğru tespit edip bataklığı kurutmalıdır. İyilik kervanı başarıya ulaşmıştır. Doğruluk, dürüstlük, iyi niyet ve hayır hasenat yapma çabası, hep adı görklü Muhammed Aleyhisselam'ın izinden gidenlerin şiarı olmuştur.

Güzeli sevenlerin, güzeli izlerken gönüllerinin dolması gayet normaldir. Gönül coşar, göz yaşarır ve böyle mübarek günlerde özümüzü bize hatırlatan bu tür dizileri izlemek de insanı mutlu eder. Sonuç olarak siz ararsanız bulursunuz... Yunus Emre'yi izleyip begenenlere tavsiye ediyorum Mavera dizisini..