Pazarlama, tüketici ihtiyaçlarının tahmini, tespiti ve tatminine yönelik süreçleri kapsamaktadır. Aynı zamanda ürün için yapılan satın almadan, satış ve satış sonrası süreçlerin hepsi pazarlama fonksiyonu içerisindedir. Satış,ise mevcut ürünün müşteriye sunulması ve ikna edilmesi sürecini kapsamaktadır. Kavramsal olarak işleyeceğimiz pazarlama ve satışın tarafı olan burada tüketici ve müşteri kavramlarını da kısaca tanımlayalım. Tüketiciyi bir ürünü satın almaya istekli kişiler olarak tanımlarken, müşteri ise bir ürünü belirli bir mağaza ya da satış noktasından alan kişidir.

Tüm tanımlamaları gayet güzel yaptık. Şimdi geldik tüketici ve müşteriye nasıl ulaşacağımıza ya da nereden ulaşacağımıza. Satış, pazarlama fonksiyonu içerisinde tüketicinin ihtiyaca karar verip sonrasında kararını gerçekleştirmesidir.

İşte bu noktada satışın gerçekleşebilmesi için yapılması gereken doğru iletişim ve doğru iletişim kanalı ile tüketiciye ulaşıp ürünü anlatmak ve sonrasında ulaştığımız tüketiciyi bir müşteri haline getirilebilmektedir.. Tüketiciyi bir müşteri haline getirmek eskiden ürün odaklı olmayı gerektirirken günümüz Dünyasında artık odak üründen kişilere kaymış bulunmaktadır.

Müşteri ihtiyaçlarının ve verilerinin toplanması , toplanan verilerin işlenmesi, markalama, konumlandırma gibi unsurlar ile kişiye özel ürünler sunulması artık odak haline gelmiştir. Hal böyle olunca müşteriye ulaşmak gerekiyor. Geleneksel iletişim çalışmasında kanallar belliydi. TV, Radyo, Gazete, Billboard vs. İnternetin çıkması ile oyunun kuralları da değişti. Özellikle Dünya'da internet penetrasyonu %54 civarındadır. Bu ne demek? Dünya Nüfusunun % 54'ü internet kullanıyor. Ülkemizde internet penetrasyonu %65'ler civarında. Rakamlar konusunda detaylandırabiliriz. Ancak daha sonuç odaklı olması adına internet kullanımı ile birlikte Dünyadaki sosyal ağların kullanımı ile ilgili de rakamları paylaşmak istiyorum. Tüm bu rakamlar iş Dünyasının karşı karşıya olduğu dijital Dünyayı ortaya koymakla birlikte, tüketiciye ulaşmak için kolay ama farkındalık yaratmak için bir mecra olan dijital sistemi daha net göstermektedir. Böylece iş dünyası marka çalışmalarından ürün seçimine kadar tüm aktivitelerini dijital dünyanın içinde ve ölçümlendirerek yapması gerekmektedir.

Bu noktada Dijital pazarlama, elektronik ortamda ürün ve hizmetinizi tanıtabileceğiniz, günümüz teknoloji dünyasında geleneksel medyaya göre daha avantajlı ve tercih oranı yüksek pazarlama yöntemidir ve bir iletişim kanalıdır. Dijital pazarlama yöntemi bir firmanın ya da markanın dijital ortamdaki pazarlama sürecine verilen addır. Günümüzde en yeni en geliştirilmiş açık pazarlama yöntemidir. Dijital kanalları kullanan bu verimli pazarlama yönteminin önde gelenleri internet, sosyal medya ve mobil platformlardır. Dijital pazarlamayı önemsemeyen bütçe ayırmayan büyük ve orta ölçekli işletmeler satış konusunda rekabette pazardaki rakiplerine göre daha geri plana düşebilir. Dijital pazarlama ve dijital kanallar aracılığıyla kendinizi gösterip, markanızı tanıtabilir satışlarını arttırabilir, müşterilerinizle sistematik bir ilişki kurabilirsiniz.

Dijital ekosistem oldukça geniş bir alan. Kısaca özetlemeye çalışıyorum. Pazar potansiyeli ve rekabet koşullarını göz önüne aldığımızda tüm şirketlerimizin ziyadesiyle hakim olması gereken süreçlerdir.