-Niçin derin düşünemiyorum ben?

-Tüm derdin bu mu?

-Abi etkileniyorum derin düşüncelerden ve derin düşünebilenlerden.

-Nasıl yani?

-Diyorum ki bunları yani bunca şeyi nasıl bilebiliyorlar?

-Neden ki? Okumuştur bir yerlerden, aktarıyordur.

-Abi aktardıkları da aktarabilmesi de etkiliyor beni ama asıl derin düşünmeleri.

-Kardeşim sen, bilmediklerini duyduğun için sana öyle geliyordur. Mesela sen şu noktaya odaklanmışsın, görüş alanının orasıdır. Biri geliyor, kaldır başını diyor, bak ötelere ne var. Sen de bakıyorsun ve görüyorsun. Şaşırıyorsun değil mi?

-Evet, vallahi öyle oluyor!

-Sen buna mı derin düşünce diyorsun.

-Hayır sadece o değil. Bildiklerimi söyleyenler değil. Aynı konu ile ilgili o cümleyi ben de biliyorum. Hatta yoruluyorum ama o, benim bildiğim cümleden çok daha ötesini ve genişini söylüyor.

-Yani somut bir örnek verelim mi? Herhangi bir tarihi esere, o ve sen birlikte bakıyorsun.

-Evet, abi birlikte bakıyoruz.

-Sen mermere oyulmuş Arap harfleri görüyorum diyorsun ve noktayı koyuyorsun.

-O ne görür?

-Dediğimizde o mermerin cinsini, nerelerde çıktığını, ne tür yapısal özellikleri olduğunu, üzerindeki yazı stilini, tarihçesini yani hangi döneme ait olduğunu hatta adlarını ve neden buraya yazıldığını ve de manasını aktarınca sen mest oluyorsun değil mi?

-Evet abi iyi özetlediğin gibi. Örnek de güzel oldu ama sorun cevaplanmadı.

-Cevabı bellidir o kişi ilim sahibidir. Alanında bilgileri yani bilim tarihi okumuş olabilir. Lakin başka biri de onun göremediklerini bilmediklerini anlatabilir. Çünkü her ilmin hayatla ve diğer ilimlerle irtibatı vardır. Bazıları da bunları irtibatlandırır. Kardeşim hayran olman bile güzel, yolun hayırlı ve bahtın açık olsun.

-Ama benim derin düşünme meselesi halledilmedi daha?

-Sen ne diyorsun farkında mısın? Benim Murat124'ü Mercedes yap! Öyle kolay mı o iş? Zor ve yokuş bir yol ama içine ateşi düşmüş. Fark etmişsin ya bu sana ışık olur. Bence aklını kullan. Hislerini harekete geçir.

Yani öğrenmekten zevk aldığını hissettiğim zaman bunları dostlarınla paylaş. Zihnin öğrendiğim derin düşüncelerin benzerini ufak ufak önüne getirebilir. Unutma "akıllı adam" aklını kullanansa "daha akıllısı" da başkalarının aklını kullanandır.