İnegöl'e yansıması açısından Süleyman Demirel dönemine bakıldığında İnegöl'de : başta Tansu Çiller'in genel başkanı olduğu Doğru Yol Partisi; Mesut Yılmaz'ın genel başkan olduğu Ana Vatan Partisi, Alpaslan Türkeş'in genel başkan olduğu Milliyetçi Hareket Partisi, 1995 yılı seçimlerine katılmışlardır. Bülent Ecevit'in genel başkan olduğu Demokratik Sol Parti, Erdal İnönü' nün genel başkan olduğu Sosyal Demokrat Partisi, kurulmuştur. Kapatılan Refah Partisi'nin yerine de genel başkan Recai Kutan tarafından temsil olunan Fazilet Partisi ve Deniz Baykal'ın genel başkan olduğu Cumhuriyet Halk Partisi , bu dönemde yapılan millet vekili seçimlerine, yani: 1995 Yılında yapılmış olan millet vekili seçimlerine katılmışlardır; amma yine de ülke bazında istikrar sağlanamamıştır.

Bu dönemde Bursa'dan İnegöl kökenli milletvekili çıkaran partiler şunlar olmuştur. Tansu Çillerin genel başkan olduğu Doğru Yol Partisi; Alpaslan Türkeş'in genel başkan olduğu Milliyetçi Hareket Partisi ve Recai Kutan'ın genel başkan olduğu Fazilet Partisi...

Bir başka ifadeyle bu kaos döneminde 1923 İnegöl doğumlu iş adamı Ali Osman Sönmez ve 1941 İnegöl doğumlu iş adamı Kadir Güçlü, DYP' den Bursa millet vekili seçilirken 1950 doğumlu Dr. Ahmet Sünnet- çioğlu Fazilet Partisi'nden Bursa milletvekili seçilmiştir.

Milliyetçi Hareket Partisinden de 1966 İnegöl doğumlu Mühendis Burhan Orhan da İnegöl kökenli Bursa millet vekili olmuştur.

Değişik siyasi yelpazede yer alan İnegöl kökenli bu millet vekilleri, kendi meslekleriyle ilgili konularda İnegöl yerel yönetimine ve de İnegöl'lülere hizmette bulunmuştur.

Söz gelimi: Aliosman Sönmez ve Kadir Güçlü, iş adamı olarak İnegöl Sanayi ve Ticaret Odası başkanlığında bulundukları için gerek mobilya ve ahşap sanayi ile ilgili İnegöl Büyük Sanayi Bölgesi'nin genişletilerek geliştirilmesinde önemli hizmeleri olmuştur.

Organize Sanayi Bölges'inin tam kapasite ile rantabl bir çalışma düzenine girmesi ve yakın çevresinde bir kısım uydu sanayi bölgelerinin kurulmasında ve bu tür tesislerin İnegöl'e kazandırılması hususunda devlet desteğinin sağlanmasında bu zevat, etkili olmıştur.

Bu dönemin yerel yöneticileri olarak DYP listesinden İnegöl Belediye Başkanı olan Cemal Arık ile Fazilet Partisi listesinden İnegöl Belediye Başkanı olan Hikmet Şahin'i görmekteyiz.

Degişmeyen bir uyğulama olarak İnegöl'de yerel yönetimin başına gelen her belediye başkanı, İshakpaşa Külliyesi ve yakın çevresinde yer alan kapalı çarşılar ile yakinen ilgilenmiştir.

Bu cümleden olmak üzere; DYP listesinden İnegöl belediye başkanlığına seçilen Cemal Arık da İshakpaşa Külliyesi çevresi il ilgilenmiş; cami çevresinde yer alan Park ve Çınarlar Altı Çay Bahçesi, yeni baştan dizayn edilmiştir. Zemini düşürülerek buraya nostaljik bir hava kazandırmak amacıyla Kozulca Köyü kırsalında bulunan Kale Tepe'den çıkartılan mermer sütun kalıntılar, Çınarlar Altı bahçesine taşınmıştır.

Bu arada yer altından çıkarılmış pişirilmiş toprak "Buğday küpleri" de İshakpaşa Camii çevresinde yer alan Kent Müzesi Parkı'na ve de Çınarlaraltı-Çay Bahçesi'ne teşhir için konmuştur.

Diğer yandan yarısının üstü açık geri kalan yarısı da ahşap bir çatı ile kapalı olan "Eski Bedesten" nin tamamı Balıkpazrı'na varınca ya dek çelik kontrüksiyon ve fiber-glas karışımı bir çatı ile kapatılarak dükkanlar, yağmur ve rüzgara karşı koruma altına alınmıştır.

İnegöl'ün ilk belediye parkı olan "Mini Parka" cepheli Kara Nuri'ye ait iki kapılı kahve'nin mihverinde yer alan ve saraciye malzemesi satan dükkanlar da yeni baştan dizayn edilerek "Eski Bedesten" ortamına dahil edilmiştir. (DEVAM EDECEK)

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR