Özellikle Rönesanstan sonraki icatların tamamına yakını neden gayrimüslimlere ait,peki neden Müslümanlardan hiç bilim adamdı çıkmaz. Yoksa İslamiyet müspet ilme karşımı. Müslümanlar ilimde hiç mi terakki etmedi veya gerçekten böylemi?

Öncelikle bu sorunun cevabını vermek gerekir ki İslamiyet müspet ilme karşı değildir. Aksine"ilim Çin'de de olsa gidip alınız" diyen bir Peygamberimiz vardır ve yüce Allah Kur'an-ı Kerim'de dünya, güneş ,ay gibi bir çok gök cisminin hareketleri ile bir çok bilimsel olayı açıklarken bazı yerlerde de "hiç düşünmez misiniz?","akıl etmezmisiniz? " ,"bunlarda akıl edenler için dersler vardır" gibi ilme ve araştırmaya teşvik eder bir çok ayet vardır.

Gelelim ikinci sorunun cevabına. Çoğumuz orta çağı karanlık çağ olarak biliriz fakat hiç birimiz orta çağda müslümanların ilimde terraki ettiğini bilmeyiz mesale kameraların temelini icat ettiği kara kutu ile atan İbn-i Heysemi veya bin yıl önce ilk böbrek ameliyatını gerçekleştiren ve icat ettiği ameliyat aletlerinin çoğu günümüz hastanelerinde de kullanılan cerrahın babası Ebul Kasım El Zehravi'yi. Çoğumuz Fatih Sultan Mehmedi yanlızca İstanbul'un fethi ile biliyoruz kaçımız havan topunun mucidininde de onun olduğunu biliyor?

Piri reisin günümüzdeki çok yakın dünya haritasını , Sabit bin Kurra'nın dünyanın çapını çok az bir yanılmaya hesapladığını Musa kardeşlerin o gün ki teknoloji ile dünyanın çevresini bu günküne çok bir değerle hesapladığını,Biruni'nin dünyanın dönüşünü ve çapını hesapladığını, Fergani'nin güneşin hareketini keşfettiğini,Cezeri'nin sibernetin kurucusu olduğunu...

Bütün bu bilim adamları gösteriyor ki İslamiyet müspet ilme karşı değildir . Ortaçağa neden Avrupa'nın karanlık çağ dediğini ortaçağda İslamiyet'in ilimde terakki ettiği halde kendilerinin skolastik düşünce sebebi ile ilimde fetret devirlerine girmesine bağlayabiliriz. Ne yazık ki İslamiyetten yavaş yavaş uzaklaşan müslümanların ilimde tedenni (alçalma) devrine girmesi ve Hristiyanlıktan yavaş yavaş uzaklaşan skolastik düşünceden kurtulan Hristiyanların ilimde terraki etmesi islamiyetin müsbet ilme diğer dinlere nazaran çok daha fazla önem vermesinin bir delili niteliğindedir. Sözlerimi bitirirken"islami terakki" adlı şiirimden bir dörtlüğü sizinle paylaşmak istiyorum.

Şu millet ki dini şanı şerefi,

Bin yıl hüküm sürdü cihanda izzeti,

Ne zaman ki terk etti dini İslamiyet'i,

Allah Avrupa'ya muhtaç eyledi.

Mustakim İNCE

İnegöl Anadolu İmam Hatip Lisesi