Parmakla tuşa vurulunca, kaldıraç tertibatıyla tuşun bağlı olduğu harf kalkar ve şeride vurur. Şerit de kağıt üzerinde o harfin izini bırakır.

Harfler vuruldukça şaryo otomatik ilerler. Böyle çalışan bir sistemi vardı daktiloların.

Mekanik çalışırlardı, sonradan elektriklileri çıkmış olsa da bilgisayarların kullanımının yaygınlaşması daktiloları hayatımızdan aldı götürdü.

Harflerin kağıda iyi çıkması tuşlara iyi vurulmasını gerektirirdi.

1873 yılında seri üretimine geçilmiştir. Mark Tvain'in Tom Sawyer adlı romanı Dünya'da daktilo ile yazılan ilk romandır.

Hindistan'daki Godrej ve Boyce firması üretimi sonlandırınca 2011 yılında dünyada daktilo üretimi yapan şirket kalmamıştır.

Yazı yazma makinesine daktilo, kullanıcısına da daktilograf denilir. Ünlü gazeteci ve yazarların en önemli fotoğrafları daktilolarının başındaki fotoğrafları olurdu.

Arzuhalcilerin, daktilo başındaki görüntüleri unutulacak gibi değildi.

Osmanlı Alfabesinin farklı olması, sağdan sola yazılması daktilonun topraklarımıza gelişini 1900'lü yılların başına çekmiş.

Önceleri Dışişleri dairelerinde kullanılmış. Latin harflerinin kabulüne kadar Osmanlıca harfli makineler kullanılır, bu daktilolar yazı yazılırken sağdan sola doğru kayarlarmış.

Yeni alfabeye geçilince harf değişiklikleri ile birlikte, daktiloların atlama çarkları değiştirilip soldan sağa kaymaları sağlanmış.

1947 yılında bir heyet Türkçe Klavyeyi geliştirmiş.

Doksanlı yıllara kadar, ilçemiz Halk Eğitim Merkezi'nin "Daktilo Kursları" en önemli meslek edindirme kursları idi.

İki ayı geçmeyen sürelerde öğrenilen "On Parmak Daktilo" memuriyet yolu açılmasından, erkeklerin askerlik görevlerinde yazıcılığı garanti etmelerine kadar fayda sağlardı.

Yükseköğrenimini Ticaret Lisesi Meslek Dersleri öğretmeni olarak almış olan dayım Fikri Bayraktar beş-altı yıl bu kurslarda gönüllü daktilo öğretmenliği yaptı.

Hızlı yazıyor olmak tabii ki bir avantajdı. 1. Noter Katibi Merhum Naci Yıldırım ilçemizde uzun yıllar en hızlı yazan kişi olarak bilinirdi. Saygılarımla.

1981 YILI İLÇE HALK EĞİTİM MERKEZİ DAKTİLO KURSU'NDAN GÖRÜNTÜ : Turhan Şahin, Ömer Alkış, Emin Halatlı